“Pope”, een Belgische toerist, die al zo’n 30 jaar naar Pattaya komt voor vakantie, werd door Pattaya Mail geïnterviewd als iemand van een uitstervend ras.

Pope is een gepensioneerde mijnwerker, die begint te vertellen, dat zijn vrienden uit vroeger jaren, waarmee hij vanaf 1990 feestvierde in Pattaya er geen van allen meer zijn.

Ik kom voor de liefde

Voor Pope, die nu tegen de 70 jaar loopt, geen a go go en bierbars meer. Hij is tevreden met een ontspannen vakantie aan het strand van Jomtien in gezelschap van een vroegere “bargirl”, die hij al heel lang kent. Hij komt elk jaar voor een maand en zegt daarover: “Ik kom hier voor de liefde, ik hou er van met mijn vriendin aan het strand te zitten en bier te drinken, terwijl ik geniet van de zee. Dat is mijn manier om gelukkig te zijn”

Uitstervend ras

Europeanen, die naar Pattaya komen en zich een maand lang vermaken met één Thaise vrouw zijn nog maar moeilijk te vinden. Pattaya is getransformeerd naar een bestemming voor Chinese en Indiase toeristengroepen en Russische toeristen, die niet in bars komen. Zij spenderen weinig geld, de opbrengsten van hun reis gaan naar agenten en reisbureaus in hun eigen land en niet naar de bardames, strandverkopers en eigenaren van kleine hotels.

(Tang Yan Song / Shutterstock.com)

Duurder

“Pattaya is ook veel duurder geworden,” zegt Pope. “In de negentiger jaren kreeg je veel Bahtjes voor de Belgische franc en nadat de Euro kwam in 2002 steeg de koers van de Euro van 37 naar 52 Baht in 2006.”

Toen kon je met minder dan 10.000 Euro per jaar comfortabel leven, maar nu kost mij die vakantie van een maand inclusief reiskosten ongeveer 200.000 Baht.     

Als ik geld genoeg zou hebben, zou ik wel in Thailand willen gaan wonen. Dat is echter onmogelijk door de hoge kosten. Ik heb geen geld voor een private ziektekostenverzekering hier, in mijn thuisland is de overheid daar verantwoordelijk voor. We betalen weliswaar veel belasting, maar dat is het ook wel waard.” 

Levensloop

Pope werkte sinds zijn 15de in de mijnen en kwam later in de offshore terecht, waar hij veel meer geld verdiende dan in de mijnen. Het was gevaarlijk werk, maar het betaalde goed, aldus Pope. Hij leeft nu van een staats- en een bedrijfspensioen.

Niet meer als vroeger

Pope zegt nog maar eens, dat Pattaya voor hem niet meer hetzelfde is als vroeger. “De vrienden met wie ik 30 jaar geleden vakantie vierde zijn allen reeds overleden. Ik ben ook oud en wil een comfortabele en een rustige vakantie op mijn eigen wijze”, zegt Pope. “Hoewel jongere generaties naar Vietnam, Myanmar, Laos en andere landen gaan omdat het daar goedkoper is, blijf ik naar Pattaya gaan. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan vroegere vakanties. Thailand en Pattaya blijven voor mij het paradijs!” 

Bron: Pattaya Mail

26 reacties op “Het vroegere Pattaya bestaat niet meer voor bejaarde Europeanen”

 1. Mike zegt op

  Ach ach zeur zeur, altijd is het bijna over met Pattaya en gaat het gewoon weer verder. Die 10.000 Euro per jaar voor een comfortabel leven zijn nu 21.000, maar wel 18 jaar later !
  In 18 jaar is Thailand een heel stuk rijker geworden en laten we de inflatie niet vergeten.

  Daarbij op dit moment ook nog eens de zeer hoge baht en de zeer lage Euro dankzij de fijne politici in Europa. En een vakantie is natuurlijk een totaal ander kosten plaatje als hier leven, dat kan je zowieso niet vergelijken.

  • Diederick zegt op

   Ik lees hier geen verhaal van een zeurpiet hoor. Alleen een meneer die vaststelt dat er in 30 jaar veel veranderd is. Dat Thailand duurder is geworden. Maar dat ondanks dat hij er nog heel graag komt.

   Mooi toch?

   • Ger-Korat zegt op

    Prijzen zijn in 30 jaar in Nederland 82% gestegen, idem de inkomens ( ongeveer dan) . Kijk de Thai op vakantie in Nederland hoor ik ook klagen dat het in 1990 goedkoop was in Nederland.

    https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/71905NED/table?fromstatweb

  • Jan zegt op

   Mike, zeer hoge baht?, Ik denk eerder een normale baht. Wij hebben juist 10 jaar geleden uitzonderlijke koersen gehad. Heb jij de koersen van de baht al eens vergeleken met de jaren ’80-’90 in BEF/NLG ? In 1989 kreeg je 12 baht voor een gulden (= 26,6 baht voor een euro)!!! Dan staan we nu denk ik op een aanvaardbare koers. En wat betreft de Euro, die moet in elk geval niet onder doen voor de Dollar of de Britse Pound. Alleen de Zwitserse frank is zeer versterkt.

 2. joskeshake zegt op

  200.000 op de maand met heel den dag op het strand te liggen, das goe gelachen,ik kom hier ook al van begin Jaren 90 en al men vrienden zijn er nog,zelfs de vroegere belgische bar eigenaars.Ik denk dat ” Pope” lichtelijk overdrijft of hij moet s’nachts met zijn geld gooien 55.

  • KeesPattaya zegt op

   Inderdaad. Om 200.000 baht op te maken neem je in de avond NIET alleen maar je vriendin mee naar bed. Ik ben zelf net terug van 1 maand Pattaya en heb ongeveer de helft van die nachten met een dame uit een beerbar doorgebracht. In totaal was ik inclusief vlucht + hotel in beach road soi 8 ongeveer 3.000 euro kwijt. Dus ongeveer 100.000 baht. Maar ja , ik ben dan ook een “zuinige” Nederlander die vanaf 1989 in Pattaya komt.

   • Peer zegt op

    Inderdaad Kees,
    Je bent zuunig!
    OmTh Bth 2000,- per dag kapot te slaan, zul je geen malle fratsen uit kunnen halen!
    Dan reken ik voor vlucht en heel goedkoop hotel € 1000,-
    14 keer barfine én de dame in kwestie! Da’s plm Th Bth 35000,-
    Je red het echt niet. Ik denk dat Pope het goed heeft voorgerekend!!

    • KeesPattaya zegt op

     Nou Peer , als je zoals ik geen alcohol meer mag drinken , kun je met 2.000 baht per dag gemakkelijk eten en drinken. 14 nachten dame inclusief barfine voor 2.000 baht is 28.000 baht. Vlucht met Cathay Pacific voor 15.000 baht. Eastiny Plaza soi 8 voor 13.500 baht. Geeft een totaal kostenplaatje van 56.500 baht/maand. Drankjes en eten in soi LK en soi 7/8 zijn goedkoop. Eten 500 baht per dag kan gemakkelijk. Is 15.000 baht. Dan blijft er 1.000 baht per dag over om van te drinken. Zelfs als je bier drinkt , dan moet je iedere dag 15 flessen bier a 60 baht ( prijzen soi 7/8 en soi LK ) drinken.

  • JAN zegt op

   Ik denk helemaal niet dat Pope overdrijft, ik denk dat je leeft als een kluizenaar als je het met minder doet op vakantie. Ik kom er zelfs niet mee toe als ik mijn transport erin bereken en heb ook nog mijne eigen condo, dus geen verblijfskosten. En nota bene, ik ben getrouwd en moet geen barfines en girls betalen. Als je iedere dag van de stalletjes op straat of bij Kiss food eet, een kamertje huurt van 600 baht en je Singha of cola bij 7/11 drinkt, ja , inderdaad dan heb je ook op “vakantie” geweest. Als je gewoon al graag eet, en dit is voor mij een van mijn lievelingsbezigheden op verlof, regelmatig eens bij Patrick, Beefeater, Casa Pascal enz… gaat eten ben je vlug 2500 – 3000 baht kwijt voor 2 personen (ik en mijn vrouw). En als ik met mijn vrienden en kennissen ’s avonds in de bar aan de tafel zit en ik heb ’s avonds een rekening heb van minstens 2000 Baht, ja dan zitten er ook ’s avonds tussen met een rekeningetje van 85 baht van hunne Singha als ze arriveerden. En deze laatsten gaan inderdaad voor weinig geld op verlof naar Thailand en deze leeghangers die ik ken gaan ook al van in de jaren 80-90 naar Thailand.

   • Leo Th. zegt op

    Iedereen bepaalt zijn eigen budget maar net als bij jou geldt ook voor mij dat regelmatig ‘luxueus’ uit eten gaan en niet hoeven te bezuinigen op een wijntje meer of minder bijdraagt aan een geslaagde vakantie. Pope zal aan zijn vliegticket en verblijfkosten voor één maand toch al snel 50.000 Baht kwijt zijn dus blijft er voor zijn maand verlof met zijn Thaise vriendin zo’n 150.000 over, of te wel 5.000 Baht per dag. Als ik het op mijzelf betrek red ik het in Pattaya daar niet mee.
    Ontbijt, dagje strand met ligbedden en de nodige drankjes over de hele dag, een lunch en ‘s-avonds het diner, af en toe een massage (maal twee), een terrasje, entree prijzen, taxikosten, winkelen, het spelen van een snooker/pool partijtje, inkopen voor een gevulde koelkast in het appartement waarbij de wijn niet ontbreekt, een Karaoke bar met VIP-room bezoeken, een reisje met overnachting in Bangkok of bijvoorbeeld Koh Samet, en ga zomaar door. Pope overdrijft naar mijn mening helemaal niet. Integendeel, hij moet op zijn uitgaven letten want anders redt hij het niet met 200.000 Baht.n

   • Patrick zegt op

    Wij rekenden 25 jaar geleden al 5000 baht per dag en wij dronken geen champagne!

   • fred zegt op

    Ieder mag toch leven op zijn manier ? Waarom zou iemand die geniet van een simpel biertje zonder te overdrijven een leeghanger zijn ? Moeten we dan allemaal veelvraten zijn ?
    Sommige mensen genieten evenveel van een simpele Pad Thai dan anderen van een steak van 500 gram.
    En mocht eten een van mijn lievelingsbezigheden zijn op verlof dan ging ik wel naar andere oorden dan Pattaya op verlof. Misschien blijft men dan beter gewoon in België of een van de buurlanden.

 3. A.J.Edward zegt op

  Je kan ook naar hier komen, wonen in de Isaan, ja je leest het goed,, huren kan je hier een huisje van +/- voor 3.000 Baht in de maand, met alle gemakken voorzien.Dan goedkoop met de bus naar Pattaya voor 500 Baht, wees eerlijk goedkoper dan een vliegticket, je kan ook besluiten met je lief naar het zeer gemoedelijke Isaan te verhuizen, centjes op een Belgische TransferWise rekening en via hun bv maandelijks laten overboeken, en klaar is “Pope”
  Nog iets, de kosten in staats ziekenhuizen hier zijn aanzienlijk lager dan een ziektekostenverzekering  ! Kom met een O visum, vergeet Europa, Europa is ziek, Thailand/Azië is booming.

 4. Khunchay zegt op

  Ik zit het net te lezen en denk dat vriend Pope lichtelijk overdrijft. Ja natuurlijk is Pattaya en Thailand duurder geworden in 30 jaar maar dat is Belgie, Nederland en waar niet ook zo. Maar 200.000Thb in 1 maand? 200.000Thb in de huidige koers is bijna 6.000 EUR. Trek daar nu een 600EUR af voor de vliegticket dan hou je nog steeds 5.500EUR over dat is veel geld als je alleen maar op het strand zit en bier drinkt, dan moet je in 1 maand wel heel veel bier drinken. Als wij (mijn vrouw en ik) in Thailand verblijven voor 1 maand (4 dagen BKK en de rest in Jomtien) in een gehuurd appartement via Booking.com ben ik incl. vliegtickets 3.000EUR kwijt dat is dus 1.500EUR p.p. maar ja ik drink niet veel bier dus dat zal het zijn.

  • Lieve zegt op

   Hangt er allemaal vanaf hoe veeleisend men is op alle gebied
   Wij gaan elk jaar 1 maand naar Thailand op hotel (kamer en ontbijt) en wij gaan elke dag 1 x op restaurant. Daarnaast doen we ongeveer 1 georganiseerde uitstap per week en huren we af en toe een scooter. Anders geen buitensporige uitgaven en toch komen wij als koppel ook wel aan die 6000 euro.
   We drinken ook geen dure wijnen, enkel een paar biertjes per dag.
   Maar het grootste deel van de kosgen gaat uiteraard naar de hotelkosten omdat we daarin nogal kieskeurig zijn.

 5. karel zegt op

  Uw artikel is er ver over. Ik ken honderden mensen die lang geen 200.000 bath betalen voor een maandje Pattaya. Ik kom zelf al 43 jaar in Pattaya en heb het praktisch weten geboren worden. In die tijd was Pattaya (en Bangkok) ook duur – voor 1000 baht betaalden we toen 1500 Bfr.(omgerekende dollars)
  In 1991, tijdens de golfoorlog was er echt een hoogtepunt. 1000 baht was toen opeens 2500 Bfr ten gevolge van de hoge dollarkoers.
  Daarna is alles goedkoper geworden. De baht devalueerde en wij werden gekoppeld aan de Duitse Mark.
  Daarna kwam de euro heb ik zelfs voor 1000 euro toen 54000 baht gekregen wat overeenkwam met 1350 baht voor 1000 Bfr.
  Tegenwoordig is Thailand iets duurder maar voor de 200.000 die U opnoemt mag je zeker wat meer verwachten dan het strand, goed eten en de zon. Ik ben nu ook 70 jaar oud en ga nog elke avond naar de bars en eet altijd in een tof restaurant.
  Wonen in Thailand zegt me niet veel. 2 maal per jaar een maand, al dan niet aaneen gekoppeld vind ik voldoende.
  Na 43 jaar is het voor mij nog altijd de prettigste vakantie ooit.
  Mijn kennissenkring, zowel van de lokale bevolking als die van de farang, is heel groot na al die jaren.
  Dus: Thailand AHOI

 6. Jacques zegt op

  De enige constante is de verandering heb ik mij altijd laten wijsmaken. Het is dus niet wereld vreemd dat de schrijver dit opmerkt. Het zal voor een ieder opgaan. Overigens ben ik niet rouwig om het feit dat er een ander soort publiek naar Pattaya komt. Die barcultuur mag van mij wel op de schop. Daar is nog geen mens beter van geworden. Tegenwoordig is er genoeg te zien en te doen in en rond Pattaya anders dan in een bar hangen en je geld spenderen aan de horeca en seksindustrie.

  • Karel zegt op

   Om even te antwoorden op Jacques – Ik zei al in mijn vorige mail dat ik 70 jaar oud ben.
   Dat “ander soort publiek” dat je bedoelt mag van mij natuurlijk komen maar bedenk wel dat:

   Als de bars verdwijnen gaan er ook veel restaurants verdwijnen en gaan ze een nog grotere leegstand in de hotels krijgen. Hoeveel kamers denkt U dat er geboekt worden door de toeristen die op zoek zijn naar een mooie meid. Enig idee hoeveel diezelfde toeristen hier opbrengen ???? geloof me vrij, dat is veel meer dan de mensen die naar de tempel gaan kijken of naar bv “art in paradise”.
   Je uitleg van “daar is nog geen mens beter van geworden” klopt niet. Hoeveel gezinnen in het noorden en noord-oosten denk jij dat er leven van wat de “bargirls” verdienen. Die mensen spenderen hun gekregen geld van dochterlief toch ook in de Thaise economie.
   Laat dat “ander soort publiek” gerust komen maar stop met vitten op de bars etc….. Dankzij deze is Pattaya ooit geworden wat het nu is.

   • Jacques zegt op

    Ieder mens heeft recht op een eigen mening en ik heb een andere kijk op de seksindustrie. Daar is veel mis mee, maar dat zal men vast wel weten. Er is veel informatie over te vinden en boekwerken staan er vol van. Echter voor velen niet interessant. Die zijn met andere zaken bezig, zoals het eigen gerief. Het is voor mij niet een beroepsgroep die ik zou aanbevelen aan anderen en zeker niet aan mijn kinderen. Maar gelukkig hebben zij dezelfde morele waarden als pa, dus zal je ze daar niet aantreffen. Het is een teken aan de wand en dat er zoveel leven van de prostitutie in Thailand spreekt boekdelen. Natuurlijk ingegeven door armoede maar ook aangepraat en uiteindelijk alles wendt en geld vergoed maar voor een deel en vaak tijdelijk. De naweeën zijn er voor velen die al wat minder aantrekkelijk zijn geworden. Vele verslaafd en de familie heeft er goed van geleefd. Een bepaald deel van de ouders en familie van de bardames op het boerenland geven niet veel om hun kinderen en geld vergoed een hoop. Wat je niet weet van wat er speelt, dat deert je niet staat velen op het voorhoofd geschreven. Gewoon een paar kinderen opofferen voor wat luxe en soms inderdaad om de honger te bestrijden. Een taak voor de gemeenschap en regering om hard aan de slag te gaan en het anders te gaan doen met deze economie en industrie. Een andere manier van denken is mijn voorstel. Ik ben niet voor complete afschaffing, want er blijven mensen die dit soort werk wel ambiëren en de groep mensen die kennelijk niet zonder kunnen is ook volhardend. Maar beperk het tot een paar straatjes en toezicht (vrijwilligheid)en (medische)zorg voor de seks werker is een vereiste. Moet natuurlijk wel de wet nog worden aangepast, maar misschien is de meerderheid van de Thai er wel voor te porren. De hotelwereld is voor een (flink) deel onlosmakelijk verbonden met de seksindustrie en de kleine zelfstandigen, daar zal het moeilijk voor zijn en blijven. Omscholing en hulp van de regering is daarbij hoognodig. De infrastructuur gaat de goede kant op en men timmert aan de weg. Het grote geld en de grote hotels die vinden hun weg wel al kan het even duren. Die hebben doorgaans niet op een paard gewed.

    • Philippe zegt op

     Ik vind het raar dat U méér weet over de barmeisjes, en wat er allemaal met hun geld gebeurt of wat ze met hun geld doen, dan al diegene die hen al decennia lang frequenteren. Ik heb het geluk gehad veel te mogen reizen voor het werk en kan U verzekeren dat er tientallen landen zijn die méér nood hebben aan uw speech dan Thailand. Uw uitleg is een klassieker, heb deze al 100 of 1.000 maal moeten aanhoren en meestal van mensen die nooit één voet in Thailand hebben gezet. .
     Men moet er mee stoppen om Thailand steeds af te schilderen als …..
     Ik vind geen enkele van al de top voetballers in Nederland en/of België attractief (ik val ook niet op mannen) maar daartegenover, toegegeven, ze hebben wel allemaal meer dan prachtige vrouwen, hoe zou dat komen ? Man, man, man … laat aub / svp eens iedereen doen wat hij of zij wilt zolang, en dit wil ik wel benadrukken, er geen kinderen bij te pas komen ! Nu zeg ik iets, misschien draagt U een T-shirt die in Bangladesh gemaakt is door een kind van 10 jaar die 12 uren lang in een atelier werkt bij 40° cel. – Laat ons eerst dit probleem oplossen zou ik zeggen.

     • Jacques zegt op

      U vindt het raar en u kent mij niet. Dat verklaart een hoop. Omdat je geen gebruik maakt van de dames van lichte zeden betekent nog niet dat je daar niets van weet. De ervaringsdeskundigen, als gebruikers, denken vaak in hun voordeel en willen niet de kritieken onder ogen zien. Ik kan dit wel en mijn mening is gestoeld op onder anderen verhalen van Thaise prostituees in Nederland die in onze kennissen kring toen ter tijd veelvuldig aanwezig waren en veel informatie uit de media en in boekwerken geschreven. Het internet staat er vol van, want het blijft een onderwerp dat er om vraagt om onder de aandacht te blijven. Geloof mij ik weet waar ik het over heb en vroeger dacht ik ook dat het allemaal niet zo’n vaart liep in Thailand, maar dat heb ik moeten bijstellen in het kader van voortschrijdende inzicht. Dit blog gaat over Thailand en daarom belicht ik de Thaise situatie. Dat er over de hele wereld dit soort en vaak nog ergere perikelen spelen staat buiten kijf. Ook ik heb veel van de wereld gezien. Los van de kinderproblematiek en het misbruik hiervan wil ik toch onder de aandacht brengen de vele anderen, waaronder de jong volwassenen in Thailand die op jonge leeftijd zou zijn gevraagd wat ze willen worden later, zeker niet hoog op het lijstje sekswerker hadden staan. Echter velen zijn het wel geworden. Hoe denkt u dat dit is gekomen. Ik denk dat ik het wel weet en nu vele anderen nog, dat zou mijn wens zijn en een betere toekomst voor velen.

  • fred zegt op

   Ik zou echt niet weten wie daar last van heeft ? En wie niet tegen die seksindustrie kan die heeft keuze genoeg over gans de wereld om vakantie te vieren. Lourdes is ook mooi en gezellig.

   • Jacques zegt op

    Beste Fred, het leven is niet zwart wit, maar vele soorten grijs. Ik ben geen gelovige en in Lourdes zal je mij niet snel zien. Maar ieder zijn waarde en er zijn er velen die Lourdes of de seksindustrie wel geweldig vinden. Dat moet kunnen, maar overdrijven is ook een vak. Voor mij mag het allemaal wel minder, aanzienlijk minder. Mag ik u verzoeken eens wat meer te verdiepen in de materie van het geweldige seks wereldje en dan niet op de manier zoals u kennelijk gewend bent. De slachtoffers zullen u er dankbaar voor zijn. Dat de wereld groot is en er voor een ieder wel wat te vinden, daar heeft u gelijk in. Gelukkig wel dus vervelen hoef ik mij zeker niet.

 7. Fab zegt op

  Pattaya zal wel weer opleven. Ik denk niet meer zo geweldig als voorheen maar bars en toebehoren zal blijven bestaan.

 8. Smakkie zegt op

  Ik ben eind veertig. Ga de laatste 17 jaar 2 keer per jaar een maand (soms met verlenging ) naar pattaya. Appartement 80€ per maand (nee geen airco maar fan) . Ik huur voor een jaar en als ik er niet ben verhuur ik onder aan een goede vriendin. Vlucht rond de 600€ Via Emirates. Verblijfskosten incl alles gem 50€ per dag. En reserve van 500€. En nee ik zit niet elke dag in de bar en hang ook niet op de bekende plekken langs het strand. Ben ongeveer 2200€ kwijt. Heb er ook wel eens 3 maanden achter elkaar verbleven en ben dan 1600 per maand kwijt. Overigens kan je het in Pattaya net zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Heb ook wel eens een gekke vakantie gehad en (te)veel verbrand. Als je er langer bent gaat het leven ook langzamer en is het goedkoper. En stukken goedkoper dan Europa of de bekende ramsj reizen.

 9. Mike zegt op

  Ik herken mij wel in het verhaal van Poppe, ben 57 en kwam 30 jaar geleden met vrienden naar Pattaya, en ben 25 jaar geleden getrouwd met een bargirl, 2 volwassen kinderen verder, zijn we nog steeds gelukkig samen in Nederland , maar ieder jaar 4 weken Pattaya voelt gek genoeg als thuiskomen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website