U weet het, als buitenlander kan men voorlopig niet naar Thailand reizen, want er geld een inreisverbod. Het verbod geldt voor iedereen met een buitenlands paspoort ongeacht rang of stand.

Jammer als uw vakantieplannen daardoor verstoord worden, maar ronduit betreurenswaardig wordt het als u terug wilt naar uw vrouw en kinderen in Thailand.

Er zijn nogal wat buitenlanders gestrand ergens op de wereld en dus ook in Nederland en België, die zich ten tijde van de uitvaardiging van het inreisverbod niet in Thailand bevonden, maar nog geen toestemming hebben gekregen om zich weer te verenigen met hun vrouw en eventuele kinderen in hun eigenlijke woonland.

Op de website van The Nation staat nu een artikel, die de aandacht richt op dit probleem, zie www.nationthailand.com/, maar ook andere mediaberichten erover. In het artikel wordt aan de hand van een aantal gesprekken omschreven hoe de betrokken personen met het probleem omgaan en wat zij van de overheid verwachten. Nederlanders of Belgen komen in het artikel niet voor, maar ik weet uit meerdere reacties op dit blog, die over dit reisverbod gingen, dat er wel degelijk ook Nederlandse en Belgische expats “vastzitten” en niet naar Thailand terug kunnen keren.

In het eerdergenoemde artikel worden nu twee groepspagina’s op Facebook genoemd, die bedoeld zijn voor alle internationale reizigers, die met dit probleem te maken hebben. Ik heb één daarvan doorgespit, maar ook komen daar geen Belgen of Nederlanders in voor.

De redactie van Thailandblog komt graag in contact met Nederlandse en Belgische expats, die zich  – meestal – voor hun werk buiten Thailand bevinden, maar feitelijk met vrouw en kinderen Thailand als hun woonland beschouwen. Wat is uw verhaal, wat heeft u gedaan om het probleem op te lossen, heeft u contact gehad met de Thaise ambassade, met Buitenlandse Zaken of uw ambassade in Bangkok?

U kunt hieronder een reactie plaatsen, maar liever stuurt u uw verhaal naar de redactie, die er een apart artikel over zal maken. Wellicht helpt dat om de Belgische en Nederlandse ambassade in Bangkok, die er ongetwijfeld al mee bezig zijn, ervan te overtuigen, dat het om een serieus probleem gaat.

No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Gestrande expats willen terug naar hun Thaise gezin”

 1. A.J. Edward zegt op

  “Recently, the government decided to have hotels and hospitals work together on quarantine facilities that can accommodate people who want to be comfortable and are willing to pay for it. This model may also apply to foreign tourists”.

  Twee weken quarantaine moet tog te overbruggen zijn, of heb ik het mis !

 2. Wijnschenk zegt op

  Ik ben geen expat !
  Gewoon iemand met een vrouw en kinderen die nu In Nederland is vanwege de uitbraak.
  Of dit een goede beslissing was is zal later blijken.
  Ben bewust in maart teruggegaan om het risico niet te lopen corona te krijgen in Thailand.
  Ben 65 jaar jong maarrr toch.
  Wil nu terug voel mij goed geen corona gehad.
  Maar wanneer weet niemand mijn ticket heb ik al 4 keer gewijzigd.
  Nu terugreis met klm via Parijs op 6 juli gepland,afwachten dus.
  Lees vele berichten over uitbraak enz enz.
  Gelukkig is er social media dus elke dag vaak lange gesprekken en gewoon beelden met kinderen en vrouw(tje).
  We gaan het zien ben nuchtere hollander kan alleen maar afwachten.
  Moet vaak denken aan mijn vader en zijn verhaal uit de oorlog, 5 jaar ondergedoken in erbarmelijke omstandigheden dus waar heb ik het over een paar maanden weg van mijn leventje in Thailand.
  Rust bewaren en afwachten het is zoals het is.

  • Hans Struijlaart zegt op

   De kans dat je in Nederland Corona krijgt is vele malen groter (statistisch gezien) dan in Thailand. Gezien het aantal besmettingen en sterftecijfer in verhouding met Thailand.
   Dus ik weet niet of dat een goede beslissing was van je om naar Nederland te gaan vanwege Corona.
   Voorlopig kan je even niet terug naar Thailand. Waarschijnlijk wordt je vlucht opnieuw gecanceld 6 juli. Ik hoop natuurlijk niet voor je.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Hans Struijlaart, Dat je volgens jou statistisch gezien in Nederland minder kans op een besmetting hebt,is voor zover de Thaise cijfers allemaal juist zijn,zeker een feit.
    Of een beslissing juist is weet je natuurlijk eerst achteraf,en mochten sommigen hier anders overdenken,behoren ze zeker tot diegenen die over een helderziend talent beschikken.
    Toen het coronavirus en de maatregelen om een besmetting te voorkomen,ook in Thailand ca half Maart steeds actueler werd,bleven er een paar mogelijkheden waarover je gezien het beperkte aantal internationale vluchten niet al te lang over na kon denken .
    Een mogelijkheid was vertrouwen op de Thaise regering dat ze o.a qua lockdown maatregelen het aantal besmettingen zo beperken konden,dat door een drastische toename van besmettingen het Thaise gezondheidsysteem niet aan zijn grenzen ging stoten.
    Met name de twijfel die ik o.a in de Thaise regering had ,die met een verkeerde beslissing zo maar zorgen kon voor chaos,ook in het gezondheidsysteem,heb ik voor mijn vrouw en mij besloten om 26 Maart terug te vliegen naar Duitsland.
    Daar zijn wij beiden uitstekend verzekerd,hebben het volste vertrouwen in de regering en het gezondheidsysteem en andere faciliteiten,en hier denkt mijn Thaivrouw idem dito over.
    Natuurlijk als men alles vooruit weet, kun je met het bekende dubbeltje de wereld rond,maar zou het leed niet graag gezien willen hebben als dat gebeurd zou zijn, wat zeker niet tot de onmogelijkheid gehoord zou hebben in Thailand.

    • John Chiang rai zegt op

     Correctie op bovenstaande reactie,De eerste zin moet natuurlijk zijn dat je achteraf statistisch in Nederland MEER kans op een besmetting hebt. Sorry

    • janbeute zegt op

     Beste John, als alles zo goed en beter is in Duitsland zo als je schrijft, waarom ga je er dan niet permanent dus het gehele jaar weer wonen.
     Je Thaise ega heeft er schijnbaar geen moeite mee om ook weer naar de heimat terug tekeren.
     Ken enkele Duitsers die denken er anders over en blijven liever in Thailand.

     Jan Beute.

     • John Chiang rai zegt op

      Beste janbeute,als je mijn reactie nog een keertje goed zou nalezen,zou je tot de conclusie moeten komen dat ik nergens geschreven heb dat ik ALLES zo goed en beter vindt, zo jij dit zo graag geloven laat in jou reactie.
      Mijn vouw en ik hebben gekozen voor een 50/50 verblijf in beide werelddelen zodat we beiden in het genot kunnen blijven van datgene wij goed en belangrijk vinden in deze twee werelddelen.
      Hier mogen van mij andere Duitsers,omdat iedereen vrij is te denken wat hij of zij belangrijker vindt anders over denken zo jij dit schrijft,maar dit hoeft natuurlijk niet de enige juiste maatstaaf voor ons te zijn.
      Wij hebben toen het Coronavirus en de Thaise maatregelen actueel werden,net zoals veel anderen een keuze gemaakt,om vroeger terug te vliegen naar dat land waar wij ons in deze situatie zekerder of beter voelden,en dit heeft als enigste nadeel dat we op het ogenblik gescheiden zijn van de rest van de familie van mijn vrouw.
      Wij zijn beiden overtuigd dat in Duitsland/Europa niet alles beter is,en dit zien we voor Thailand,hoewel sommigen dit graag anders geloven laten,zeker niet anders.
      Gr. John Chiang rai.

      • Hans Struijlaart zegt op

       De vraag is eerder. Gaan er überhaupt wel vluchten van Nederland naar Thailand in Juli. Ik zou er niet op rekenen. Gezien het feit dat eerdere geplande vluchten van Eva-air in mei en juni ook allemaal gecanceld zijn. Ik kan je ook niet vertellen als er al vluchten worden toegelaten welke voorwaarden Thailand dan stelt en aan welke landen. (dat kan per land verschillend zijn). Ga er maar vooralsnog vanuit dat de quarantaine regel dan gaat gelden.

      • Hans Struijlaart zegt op

       Dag John,

       Jan Beute heeft jouw antwoord niet begrepen denk ik. Je hebt met geen woord gerept dat in Duitsland alles beter is. Ik ga volgend jaar met pensioen. Ik ga net als jij 6 maanden Thailand en 6 maanden Nederland doen.(In jouw geval dan Duitsland) Heeft veel voordelen ook qua ziektekostenverzekering. En Nederland is zomers prima te doen.

       Groeten Hans

   • Maikel zegt op

    Hoi Hans,

    Kun je mij vertellen als de qaurantaine maatregel bij aankomst Thailand in juli nog geldt.

    Mvg
    Maikel
    ex coll. Nw amsterdam.

    • Hans Struijlaart zegt op

     Zie bovenstaand bericht aan John Chingrai

  • jan zegt op

   Foutje om daarvoor terug te gaan naar Nederland en ik denk dat je niet de enige bent geweest.
   En zo heb je ook weer een aantal Nederlanders die echt ‘vastzitten in Thailand’.

 3. Fernand Van Tricht zegt op

  Moderator: Off-topic.

 4. Wijnschenk zegt op

  Tsja achteraf kijk je een koe in zijn…..

  • RonnyLatYa zegt op

   Dat is waar, maar ik ben bewust gebleven.
   Of de cijfers nu juist zijn of niet… Ik moet hier in Thailand nog de eerste zieke of dode zien.

   • peter zegt op

    In mijn dorp vorige week de eerste besmetting,maar werd nergens vermeld in de statestieken,dus wat kan je nog vertrouwen,ze zijn er allemaal bang van,de regering doet zijn voordeel daar mee ,oost west thuis best
    keep on walking dont look back,hier in Thailand is het zeker niet te vertrouwen,wat er gepubliceerd wordt,helaas

    • RonnyLatYa zegt op

     Wauw… Vorige week de eerste besmetting in je dorp en we zijn pas eind mei….
     Waar verstopt men toch al die zieke en dode en vooral… Alle farang lijken wel immuun in Thailand want je hoort er niets van. Helaas zou ik zeggen….

     • RonnyLatYa zegt op

      Als het al een bevestigde besmetting zou zijn, dan zou die wel in de statistieken zijn opgenomen. Er zijn ook mensen die hoesten en snotteren zonder dat zij besmet zijn. Dat is in andere jaren niet anders.
      Maar ik weet wel dat er hier “farangs” zijn die vinden dat ze een medische achtergrond hebben, want tenslotte een EHBO cursus gevolgd bij het Rode Kruis is niet niets, en ze zelf wel de diagnose kunnen stellen tussen een Corona besmetting of niet. Virologen kunnen dat nog niet, maar met hun medische achtergrond is dat ook niet te verbazen.
      Maar ik weet wel wat het probleem is. Vele hebben er problemen mee dat hun superieure landje het slechter doet dan Thailand, wat de oorzaak daarvan ook moge wezen, en ze kunnen nu niet met hun vingertje staan zwaaien hoe het wel zou moeten…. helaas. Dus de enige verklaring is dan, ze vervalsen de cijfers…. net zoals in Nederland.. of niet ?

      • peter zegt op

       Wauw ik schreef alleen maar wat ik horen kreeg Ronny.

       • RonnyLatYa zegt op

        Daarom heb ik het ook met het nodige sarcasme geschreven 😉

      • endorfun zegt op

       Vergeet niet dat we hier veel slechtere cijfers hebben dan in Thailand, en dat ze ons misschien zullen proberen wat te weren. En cijfers zijn maar cijfers, en misschien verschillende manieren van meten, maar men baseert zich wel op die cijfers.

 5. ton zegt op

  Half maart was ik in Nederland voor familiebezoek toen daar het coronavirus uitbrak. Ik had de keuze uit drie landen waar ik de corona periode zou kunnen uitzingen een besloot zonder enige twijfel dat ik in Thailand (Chiang Mai) de beste optie had (en beslist niet omdat ik daar woon). Achteraf blijkt dat de juiste keuze. Jammergenoeg ging Thaibland op slot voordat ik terug kon vliegen. Het is nu ook onaangenaam omdat langzamerhand een maal per dag contact met LINE met mijn partner en dochter onvoldoende blijkt.
  Met mij zitten vele Nederlanders en ook andere nationaliteiten in dezelfde situatie. Een en ander blijkt uit een facebook group van farang die buiten Thailand vastzitten. De groep is per nationaliteit van afkomst ingedeeld.
  Zie:
  https://www.facebook.com/groups/551797439092744/?ref=share

 6. walter zegt op

  Beste redactie,

  Fijn dat er eens aandacht aan onze situatie besteed wordt.
  Ik heb mijn verhaal omtrent deze onlangs hier geplaatst gezien: In lock down met je ex.

  Ik heb zowel met de Belgische ambassade in Bangkok alsook de Thaise ambassade in Brussel
  contact opgenomen ivm deze situatie. Hierbij de mails

  rom: Simons Walter [mailto:walsimbe@yahoo.com]
  Sent: Tuesday 14 April 2020 16:56
  To: Embassy of Belgium in Bangkok – Charter Bangkok
  Subject:

  Beste,

  Ik zou graag terugkeren naar Bangkok.
  Is dit mogelijk?
  Momenteel zit ik vast in België.
  Mvg,
  Walter Simons

  Beste,

  Thailand heeft zonet het verbod op binnenkomende vluchten verlengd tot 30 april. Momenteel is het dus helaas niet mogelijk terug te keren naar Bangkok. Gelieve ook de Thaïse ambassade in Brussel te contacteren voor meer informatie.
  Stay safe in België.

  Met vriendelijke groeten,
  Sandra Van Vaerenbergh

  op 27 april:
  Dear Sir, Madam,
  My name is Walter Simons, 64 years.
  Since 1 april 2016 i live in BangBautong, Nonthaburi.
  I’m married on 6 march 2017 with a Thai lady.

  Because of family, i had to come back to Belgium on 4 februari 2020.
  At this moment i stay with my ex wife in Antwerp for 3 months now.
  And the situation is not ok. I wanted to come over for 2 months, to help.
  But now i fear i have to stay here for many more months…
  My return flight is cancelled by Lufthansa and i’m stuck in Belgium now.

  I understand international flights starts again in may?
  I also respect all the rules about corona but i don’t understand we have to
  buy an insurance? It’s useless! Insurance companies not pay when we get sick in Thailand…
  The other paper from doctor, i think i can have.

  I want to go home, please, can you help me?

  Sincerly,

  Walter Simons

  Dear Sir,
  Regarding the current travel restrictions, Civil Aviation authority of Thailand extend the ban on international flight into Thailand until 31 May 2020.
  For further updates, please check the information on our website .
  https://www.thaiembassy.be/announcement/?lang=en

  Zoals je kan lezen, is er een enorme bereidheid van de ambassades om
  te helpen…
  Ik stel mijn hoop op juli om terug te vliegen en de regels misschien afgezwakt zijn.
  Deze situatie is heel erg stresserend en ik hoop dat de overheden ook eens aan ons denken.
  Mvg

 7. Gerrit ros zegt op

  Er zijn zat nederlanders offshore zit zelf al drie maanden aan boord normaal 4op 4 af voorlopig moet ik zeker weer een ronde mee van zes weken me maat ook nederlander ook vast aan boord 5maanden we zijn allemaal getrouwd en willen natuurlijk zo gauw mogelijk terug het niet reageren van ons op facebook heeft te maken met van die nare reacties van sommigen lui altijd wat te zeuren het is heel erg vervelend allemaal maar de hele wereld zit in het zelfde schuitje hopende op een snelle versoepeling om terug.te gaan naar.onze familie.

 8. Ger-Korat zegt op

  Zelf ben ik woonachtig in Thailand en vanwege werkzaamheden in februari naar Nederland gegaan en mijn plan was om in juni terug te keren naar Thailand. Mijn 2 jonge kinderen. 2 jaar en 6 jaar, wonen in Thailand en heb mijn huis in Thailand. In Nederland logeer ik bij vrienden.
  Zelf hoop ik dat de Thaise regering het mogelijk maakt voor degene welke hun woonst en familie en leven in Thailand hebben om terug te keren, net zoals de Thais met een Nederlandse verblijfsvergunning zonder restricties naar Nederland terug kunnen keren. Voor de quarantaine zou ik het prima vinden om ook 2 weken onder controle van de Thaise overheid te verblijven net zoals de teruggekeerde Thais naar Thailand.
  Nou maar hopen dat ze medelevend zijn en ons de mogelijkheid bieden om terug te keren naar Thailand.

  Zit er wel een aan te denken dat een buitenlander welke even voor een vakantie van een paar weken buiten Thailand verblijft en niet terug kan keren; dat is dan wel erg hard. Zelf maak ik me geen zorgen, heb een aantal baantjes hier in Nederland om mijn tijd te vullen en mocht het langer duren dan begin ik wat te ondernemen, open de cam elke dag met deze en gene in Thailand en mijn verblijf inclusief eten worden in Nederland prima verzorgd (door vrienden). Heb niet veel nodig en pas me overal goed aan en als het nou een 5-sterrenhotel of een tentje is, overal voel ik me lekker. Zoals Wijnschenk in een eerdere reactie hier ook al zegt dat men in de oorlog soms jaren gescheiden leefde en daarna weer de draad oppakte, als je een goede relatie hebt maakt een tijd apart niets uit. Moet dan met name denken aan het verhaal welke in maart in de NRC stond over een bioloog welke vlak voor de 2e wereldoorlog overkwam uit Australië om een lezing in Nederland te geven en daarna vast kwam te zitten in Nederland met daarbij de pogingen om te ontsnappen en gevangenis en meer en pas na de oorlog kon terugkeren naar zijn woonland en familie in Australië. Kan zelf elke dag de mensen in Thailand live zien en ben dus blij dat er tegenwoordig internet is. Mijn eerste lange Thaise relatie was begin jaren negentig en toen was er alleen maar een brief mogelijk en leefden we 8 maanden gescheiden zonder contact. Een vriendin in Thailand zegt tegen me dat ik maar op de fiets moet komen als er geen vliegtuigen zijn, op zich ook geen gek idee want er zijn meerdere reizigers geweest die dat hebben gedaan. Maar eh voorlopig wachten we maar op het goede nieuws.

 9. chris zegt op

  “U weet het, als buitenlander kan men voorlopig niet naar Thailand reizen, want er geld een inreisverbod. Het verbod geldt voor iedereen met een buitenlands paspoort ongeacht rang of stand.”
  Nee, dat is niet zo.
  “Among first-level directives imposed under the Emergency Decree, foreigners are banned from entering the kingdom at all points with the exception of diplomats, shippers, drivers, pilots and others permitted by the prime minister.”
  Het lijkt er op dat er een heel klein beetje rek zit in de formulering. Wat let iemand om via de ambassade van het land waar je verblijft de PM te vragen om terug te mogen keren naar Thailand als je daar woont (en/of werkt)?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website