Door Hans Bos

Nog nooit gehoord van een ‘share’? Ik tot voor kort ook niet. Ik dacht altijd dat het over een ‘chair’ ging, een stoel. Omdat de officiële banken in Thailand op jaarbasis nog minder dan één procent rente uitkeren, zoeken Thai naar andere middelen om het beetje geld dat ze hebben voor zich te laten werken. De ‘share’ is een van de mogelijkheden.

Meestal neem een uitbater van winkel of restaurant het initiatief, omdat hij/zij de klanten goed kent. Deze leggen ieder

Thaise baht

wekelijks of maandelijks een bedrag in, doorgaans 500 of 1000 THB. De initiatiefnemer probeert zo veel mogelijk ‘shareholders’ te verzamelen en krijgt gedurende de looptijd van de ‘share’ op vastgestelde tijden veel geld binnen.

De deelnemers kunnen hun aandeel er uit halen, maar moeten dan onder couvert een bod doen hoeveel rente ze daarvoor willen betalen gedurende de rest van de looptijd. Wie aan het begin van de ‘share’ snel geld nodig heeft, komt daardoor op de koffie, want moet de rest van de tijd naast de verplichte deelnamesom een forse portie interest afdragen.

Zoals gebruikelijk doet ook hier de duivel zijn behoefte op de grote hoop, want wie het zich kan permitteren, wacht zo lang mogelijk met het innen van de ‘share’ en krijgt op deze manier in totaal flink wat rente in de zak.

Het grootste risico is dat de initiatiefnemer van de ‘share’ geen genoegen neemt met de 3 tot 5 procent commissie en met de noorderzon vertrekt. Dan blijven de aandeelhouders met lege handen achter. Omdat de meeste Thai wel van een gokje houden, vormt zulks doorgaans geen beletsel……

.

2 reacties op “Extra geld verdienen met een ‘share’”

 1. PIM zegt op

  Trap er nooit in .
  De baas heeft zijn vriendjes
  .Die zijn vriendjes hebben weer hogere vriendjes.
  Het einde als je 100% gelijk hebt kan je beter je verlies nemen .
  Je kan ook van 1 hoog gebouw springen als je gelijk je gelijk wilt hebben.
  Ik heb echt wel zeer goede relaties ,Mijn auto hebben ze nog kunnen terughalen maar mr Pat met zijn vriend die mij voor 1000Thb p. mnd de winkel zouden beschermen zijn foetsie met 275000 Thb . voor land wat ik kocht en niet van hen was .
  Het adres van mr pat was e.mail
  – verwijderd door redactie –
  Werkte voor -verwijderd door redactie –
  Ik ben echt niet bang om dit door te geven,
  Helaas de mensen die mijn geld moesten ophalen wel .

  Noot: Thailandblog is er niet voor bedoeld anderen met naam en toenaam aan de schandpaal te nagelen.

 2. Badbold zegt op

  Ik snap PIM ook vaak niet, ik dacht dat het aan mij lag


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website