Lezersinzending: Geld uitlenen aan Thai, veel beloven en niets doen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
15 januari 2016

In de 5 jaar dat ik in Thailand woon als naar Thailand geëmigreerde Nederlander ben ik in het begin van mijn verblijf op zijn Hollands gezegd “genaaid” natuurlijk door een Thai.

Deze, laat ik hem Dog noemen, die mijn net aangeschafte tafel met bijpassende stoelen, die vanwege de glasplaat mij toch niet goed beviel graag voor de sterk gereduceerde prijs van 15.000 Bath zou willen overnemen. Oké maar hoe zit het met betalen, nou hij vroeg drie maanden respijt omdat hij na die drie maanden mij zou betalen.

Omdat hij vlak om de hoek waar ik woonde werkte, zag ik (toen nog) geen probleem. Omdat ik inmiddels een andere grotere tafel had besteld, stond de eerste tafel mij in de weg en vroeg hem op basis van de afspraak dat drie maanden later betaald zou worden of hij de tafel vast mee kon nemen. Achteraf reuze stom, maar ja al doende leert men.

De tafel weg, hij na drie maanden ook weg én mijn geld niet gekregen. Heb hem wel gezocht en getraceerd in Chiang Mai, nooit gevonden dus. Mocht ik hem echter tegen komen dan… Afijn vult u zelf maar in, voor hem is het te hopen dat het nooit zal gebeuren.

Portier

Mijn tweede ervaring was een portier van het complex waar wij woonde die vroeg mij of ik hem 3.000 Baht kon lenen hetgeen ik na vijf dagen terug zou krijgen. Omdat ik de man vertrouwde en wist dat hij en zijn vrouw al heel lang werkte in het complex streek ik mijn hand over mijn hart en gaf hem het gevraagde geld. Niet vijf dagen daarna maar slechts na drie dagen bracht hij mij het geleende bedrag terug, voorzien van vers fruit en heerlijk eten. Slechts twee dagen later kwam hij weer en vroeg nu om 10.000 Baht, omdat ik wist dat het meer dan zijn maandloon was heb ik hem geweigerd en sinds die tijd heeft hij meer nooit meer aangekeken. Ik had één keer leergeld betaal en was wijzer geworden.

Buurvrouw

Nu recentelijk, op een woensdag vroeg een Thaise vrouw, waarvan haar samenwonende man alleen voor twee maanden naar zijn echtgenote en kinderen in Australië was, mij vertrouwelijk of ik haar even 1000 Baht kon lenen, die ik vrijdag of maandag daaropvolgend terug zou krijgen, ze toonde mij dat ze slechts 20 Baht had.

Vreemd als je in een ruim huis achtergelaten wordt zonder voldoende geld, maar ja niet mijn zaak. Ik overhandigde haar de 1000 Bath en zij beloofde mij de volgende vrijdag of uiterlijk maandag daarop volgend terug te betalen. Zij werkte buitenshuis als schoonmaakster en zou rond het weekend haar loon ontvangen en mij terug betalen.

Het werd maandag en ik zag haar thuis komen, weer weg gaan en ontmoette haar op straat, en zag haar keer in haar tuin. Géén respons, verontschuldiging of reactie op de door haar gemaakte afspraak. Ik heb dit met mijn Thaise echtgenote besproken, die het iets ruimhartiger is dan ik ben en met mijn antwoord, nee afspraak is afspraak besloot ik onze discussie. Omdat ik vaak heel vroeg op ben posteerde ik mij strategisch in de tuin, haar deur in volle visie te hebben.

Toen zij verscheen en mij goedemorgen wenste begon deze buurvrouw de planten water te geven, zonder het over de slechts 1000 Baht te hebben. Dus sprak ik haar aan confronteerde haar met haar afspraak die zij stilzwijgend voorbij liet gaan. Oh sorry, ze had er niet meer aan gedacht, maar ze kreeg waarschijnlijk vandaag, dinsdag haar geld en zou mij dan terug betalen .

Als ze maandag naar mij toe gekomen was en direct gezegd had , sorry maar mijn werkgever heeft mij nog niet betaald, waarschijnlijk pas morgen, dan was er voor mij niets aan de hand geweest en had ik gezegd oké. Maar nu kookte het bloed in mijn aderen, zij is zoals zo veel Thais, veel beloven niets doen. Leen een Thai geld en jij ziet het in 99,9% van de gevallen nooit meer terug.

Ik ben wéér wijzer geworden, ach met de jaren zal ik waarschijnlijk de Thai nog een keer begrijpen!

Ingezonden door Hans Vliege

No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “Lezersinzending: Geld uitlenen aan Thai, veel beloven en niets doen”

 1. Cornelis zegt op

  Als dit de enige werkelijk grote ‘tegenslagen’ in uw leven zijn in vijf jaar mag u niet klagen……………

 2. Leonard zegt op

  Ik ben benieuwd of je op dinsdag dan je 1.000 baht terugkreeg. Ik verwacht van wel.
  Van de portier had je je geld terug gehad.
  Je stelling dat je in 99,9 % van de gevallen je geld niet terugziet als je geld aan een Thai uitleent, heb je niet onderbouwd.
  Je buurman had geen geld van je geleend. Hij zou je tafel kopen en heeft die niet betaald, dus die telt niet mee in je stelling.

  • Hans zegt op

   Die drie maanden, dan is er toch sprake van een uitgestelde lening? Maar ik werd uiteindelijk toch ” genaaid ” !

 3. marcel zegt op

  hi hans de volgende keer zeg maar mai auw kap , gr marcel

  • guy zegt op

   … bij mij aangevuld met mai mie satang, of banco falang closed …

 4. BA zegt op

  Je leent een vreemde die om de hoek werkt in Nederland toch ook geen 400 euro, of als je bij een vreemde wat koopt zeg je ook niet kom maar over 3 maanden betalen.

  Verder als dit het enige leergeld welke je in Thailand betaald hebt dan valt dat alles mee 🙂 en natuurlijk heeft iedereen dat wel eens meegemaakt. Ik heb ik ook wel eens 10.000 baht uitgeleend aan een vriendin, uiteraard nooit meer terug gehad.

  Overigens zijn falang net zo erg als Thai, geld uitlenen aan een mede falang loopt ook meestal slecht af.

  • erik zegt op

   farang is precies hetzelfde ben je ook alles kwijt,ik noem het alles de thaise ziekte,dus van mij niks meer,niemand is thuis,haha

 5. Han zegt op

  Ik heb een keer of 7/8 geld geleend aan thai, varierend van 2000 baht tot 70.000 baht. Diverse afspraken gemaakt wanneer het terug betaald werd, volgende maand, in termijnen of na de rijstoogst. Allemaal stipt terug betaald. Het betrof hier vier verschillende mensen dus sommigen hebben meermaals van me geleend

  • Rudi zegt op

   Hier net hetzelfde. Altijd stipt terug betaald.
   Wel altijd advies van mijn vriendin gevolgd, aan wie wel en wie niet uitlenen.

 6. ruud zegt op

  Thai die geld lenen, hebben geen geld en te weinig inkomen om gemaakte schulden terug te kunnen betalen.

  Falang die geld moeten lenen, zijn inderdaad een nog slechtere investering, dan Thai die geld moeten lenen.
  Die hebben normaal gesproken niet genoeg geld meer, om wettelijk nog in Thailand te mogen verblijven.

  Maar je druk maken over 1000 Baht??
  Er zijn wel ergere dingen in het leven.
  Vergeet die 1000 Baht gewoon.
  Zeg maar tegen de buurvrouw, dat ze terug mag betalen als haar vriend weer terugkomt.
  Hoewel ik – als ik uw verhaal lees – niet zo zeker weet, dat hij nog terugkomt.
  Dan had hij waarschijnlijk wel geld achtergelaten.

 7. martin zegt op

  Als je geld uitleent dan denkt degene aan wie je het leent dat je het geld toch niet zelf nodig hebt.
  Zelfs mensen waarvan de je denkt dat het een vriend is hebben er soms maling aan om terug te betalen.
  Voor mij is het een ereschuld die je terug moet betalen maar niet iedereen denkt zo.
  Vaak denken ze na lange tijd dat je het hebt gegeven.
  Als je weet dat ze moeite hebben om terug te betalen kan je nog zeggen laat maar zitten dan moeten ze het initiatief hebben om terug willen te betalen.
  Geld lenen kost vriendschap want je vriend wordt je vijand voor je eigen geld.
  Daar heb ik te vaal ervaring mee gehad.

  Dus ik leen nooit meer geld uit aan niemand niet.

 8. Fransamsterdam zegt op

  Het woord ‘lenen’ moet je schrappen uit je vocabulaire, als je in Thailand bent.
  Wel kun je in voorkomende gevallen iets geven.
  Houdt er rekening mee dat de financieringsbehoefte over het algemeen via meerdere kanalen wordt uitgezet.
  Indien er bijvoorbeeld dringend 10.000 baht wordt gevraagd, is de nood vaak al gelenigd indien er 2000 baht wordt bijgedragen.
  Niet zelden komt één van de benaderde financiers in zijn onwetendheid met het volledige gevraagde bedrag over de brug, waardoor er uiteindelijk zelfs een overschot ontstaat.
  Dit verklaart het feit dat er meestal verder niets is dat op een lege portemonnee duidt.

 9. Martien zegt op

  Hans, ik denk dat ze je in een volgend leven weer terug betalen!
  Gr. Martien

 10. Dirkphan zegt op

  U schrijft dat u leert na het eerste voorval.
  Als ik het uitlees, best amusant trouwens, leer ik vooral dat u heel traag leert.
  Geld lenen aan een Thai = geld kwijt.
  Alle andere gevallen zijn uitzondering op de regel.

  Mijn Thaise schoonbroer vroeg mij 20k thb.
  Ik zei hem dat hij deze kon krijgen en niet moest terugbetalen ALS hij mijn tuinhekken (ijzer) zou verven met loodmenie en daarna terug zwart overschilderen.

  Normaal gezien zou hij een week bij ons verblijven met vrouw en kinderen.
  Ze zijn die avond in hun auto gestapt, en ik heb hem pas een jaar later terug gezien.

 11. Hans Struijlaart zegt op

  Ik deel je mening niet dat 99% onbetrouwbaar is.
  Ik heb 4x geld uitgeleend en 3x terug gekregen.
  2x op het afgesproken tijdstip en 1x 2 weken later door omstandigheden.
  1x niet maar dat heb ik anders opgelost. Ik had 1000 bath geleend aan een Thaise jongen die achter de bar stond waar we veel kwamen. Hij zou mij uiterlijk voor het eind van mijn vakantie betalen.
  Echter iedere keer als we daar kwamen had hij het geld niet. De laatste avond hebben we daar weer gedronken en hij had weer geen geld. Ik was met een vriend en onze rekening was 1100 bath. Ik heb hem 120 bath gegeven en op die manier mijn geld terug gekregen. You can not do that because I might loose my job. Yes I can, is not my problem if you loose your job, arrange something with your boss, zei ik tegen hem en ben toen weggelopen.
  Hans

 12. Wim. zegt op

  Hallo Hans .

  Als je 20.000 thb in 5 jaar verliest valt dat in verhouding met anderen wel mee.
  Het is natuurlijk erg makkelijk om alle Thaien over een kam te scheren maar je moet natuurlijk
  ook zelf even in de Spiegel kijken.
  Ik zou zeggen maak er verder wat moois van in Thailand.
  Gr Wim.

 13. Marcus zegt op

  Ik zou zeggen “breek me de bek niet open”. Over de laatste 35 jaar aardig wat van die gevallen gezien en zelf meegemaakt. Jaren geleden, bericht van een familie lid, x duizend baht lening nodig voor ziekenhuis. Met zpoed en nodige kosten over gemaakt. Later uitgevonden dat door het in het leger zijn van echtgenoot medische kosten vergoed warden en ze er een stuk land van gekocht hadden. De lening is dus nooit terug betaald. Leningen voor stiuefzusje flapdrol hogere opleiding , nooit meer terug gekregen, nog geen dankj en achter mijn rug wordt ik kie-nie-auw genoemd omdat de zoveelste oplicht poging niet lukte. Mijn vrou is gelukkig verhard en als die “help me” krijgen de juiste response, ga maar naar de bank en gebruik de chanoot van je huis. Maar de Thai bedriegen elkaar ook. Een goede bekende, geode hardwerkende vrouw die een busness en wat spaarcenten had, 7 millioen baht in de mist, helpen met huizing project, en geen contract opgemaakt. Inderdaad leen nooit aan een Thai uit , maar pas op, ze zullen je vrouw bewerken om het it je portemonaie te krijgen.

 14. Soi zegt op

  Beste Hans, je vertelt in het geval van jouw buurvrouw, die jou 1000 baht schuldig is, dat zij jou tot aan dinsdagochtend toe niet aansprak om een afspraak tot terugbetalen stand te doen. Vervolgens doe jij dat zelf na jezelf strategisch in de tuin te hebben geposteerd om haar in het vizier (!) te hebben. Kennelijk was jouw visie (!) dat aanval de beste verdediging zou vormen. Als buurvrouw vervolgens niet doet wat jij wil ga je koken van woede, zo schrijf je.
  Koken van woede?? Hoezo? Om 1000 baht? Is jouw eer zo gekrenkt dan? Ben jij persoonlijk dermate beschadigd dan dat je zelfs het risico neemt goede verstandhoudingen met buren op te offeren omdat een buurvrouw niet stante pede voldoet aan jouw verwachtingen? Verwachtingen die nota bene bol staan van vooroordelen en generalisaties. Die dan achteraf ook nog eens voor rechtvaardiging van jouw gedrag moeten zorgen. Wat uit het hele voorval geleerd kan worden is dat jij kennelijk niet in staat bent geld uit te lenen op basis van Thaise praktijk. En dat zelfs niet na 5 jaar in TH wonen en leven. Wat maakt het uit: een dag later, zo niet een week.
  Trouwens: de portier heeft netjes en eerder zijn lening terug betaald, zelfs met een attentie van dankbaarheid toe. Waarom die man geen 10 duizend baht geleend, met goede afspraken? Niets wees er toch op dat hij niet zou terug betalen? In tegendeel, hij had zich uiterst van een goede kant laten zien. Geen wonder dat hij jou niet meer aankijkt nadat jij hem zo beschaamde!
  En dat gedoe rondom die tafel die je kwijt moest? Hierin heeft jouw eigen naïviteit jou bij de neus.

 15. Poloot zegt op

  De Zijn beslist ook,Thais die,Hun belofte nakomen.
  Zelf 260.000 bht geleend zonder contract of wat dan ook
  Aan een thaise vriend,die ik overigens al 17 jaar ken,
  En keurig teruggekregen.

 16. John zegt op

  Geachte mensen en heer Hans V,..een beetje heel spijtig wederom te moeten horen hoe onbetrouwbaar de Thai wel weer niet is. ..alsof de Nederlander een beter persoon is?? ja Thailand is een armoede land (ene kant)..merendeels zijn de mensen arm en hebben weinig geld. net als in Africa of waar ook ter wereld in economische mindere culturen..mensen zullen altijd van ‘rijkere mensen’ geld proberen af te troggelen.

  ik en mijn vrouw ook …veel geld aan zogenaamde vrienden geleend. geholpen met de beste bedoelingen maar voor duizenden euro’s genaaid…ook op zijn Nederlands en door NEDERLANDERS!!

  een regel in mijn leven: leen nooit geld aan niemand!! ook geen vrienden. heeft iemand geen geld, moet ie maar harder gaan werken of iets niet doen wat ie niet kan veroorloven.

  heb ook jaren niets kunnen doen omdat we er geen geld voor hadden. zo is het leven nu eenmaal. soms oneerlijk helaas. u werkt er hard voor en waarom zou u iemand moeten financieel ondersteunen?? gaan ze maar naar een bank, toch?
  (zeker vrienden en familie nooit geld lenen)

 17. lexphuket zegt op

  Toen wij 10 jaar geleden weer in Thailand gingen wonen, vroeg een thai die wij al Jaren kenden een flink bedrag te leen. Ik adviseerde mijn vrouw het niet te doen, maar zij stond er op. Tja, en dus werd het gedaan, weliswaar na het opmaken van een contract, op mijn uitdrukkelijke wens. De terugbetaling zou in maandelijkse termijnen zijn. Deze stopten na 5 maanden. Tientalle keren zijn wij naar hem gegaan om er over te spreken: veel beloften maar geen actie. Toen mijn vrouw 6 jaar geleden verwachtte te overlijden, was zij het eindelijk zat en hebben wij een civiele procedure gestart. Maar de rechtbank is ook traag. Uiteindelijk werd gewonnen (ik was inmiddels weduwnaar), maar het vonnis werd later ongeldig verklaard. Reden: 1 der partijen was overladen. Dus begon het feest van voren af aan. dat tweede proces heb ik ook gewonnen, vorig jaar. Nu is er hoger beroep aangetekend.
  Mijn advocaat raadde mij aan, een schikking te treffen dmv betaling van ca. 30 %, ook omdat olgens hem ook bij winst het zeer moeilijk te innen zou zijn. Op een tegenbod van 50% werd niet ingegaan.
  Dus: wordt eindeloos vervolgd. Maar nu weiger ik het op te geven. Mijn zoon zal het proces voort zetten na mijn dood.
  Mijn advise: nooit geld uitlenen. Een klein bedrag aan een goede kennis is ok ( maar beschouw het in gedachten als een gift, dan kan het niet tegen vallen)

 18. tonymarony zegt op

  Het gaat er hier niet om of het 1000 of 10000 baht is lenen is terug betalen en krijgen is een andere zaak , maar het gaat hier on het princiepe en om hoeveel het gaat is bijzaak.

 19. Theetje uit Huissen zegt op

  Paar jaar geleden bij mijn vriendin (Thaise) thuis, komt naar een paar dagen een haar bekende vrouw met een tweede persoon. met de vraag om geld te lenen (ik weet geen bedrag) ze waren op een motorbike. Op haar vraag of ze de papieren van de motorbike als onderpand konden geven verdwenen ze met de opmerking dat ze die eerst thuis moesten ophalen. Hebben ze daarna niet meer gezien. Dus de remedie vraag een onderpand dan heb je iets in handen dat je op kunt eisen.

  • BA zegt op

   Dit is bij Thai loansharks ook heel gebruikelijk.

   Maar ze komen bij jou omdat ze denken dat ze dan a. geen rente hoeven te betalen en b. geen onderpand hoeven te geven.

 20. BramSiam zegt op

  Geld uitlenen en zeker aan een Thai is altijd onverstandig. Wie vandaag geld tekort komt zwemt komt hoogstwaarschijnlijk morgen nog meer tekort. Ik heb persoonlijk regelmatig geld aan Thais uitgeleend, maar het zelf altijd als een gift beschouwd. Ik heb nog nooit iemand getroffen die de behoefte had het geleende bedrag terug te betalen. Maak van die 99,9 % maar gewoon 100%. Neemt niet weg dat het geen kwaad kan mensen te helpen zo nu en dan natuurlijk.

 21. Foodlover zegt op

  In Thailand heb ik altijd de bahtjes netjes terug gekregen die ik uitgeleend had. Maar in Nederland ho maar. “VRIENDEN” en familie die ik tussen de 50 en 3000 euro geleend heb en diverse aanmaningen gestuurd hebben mondjesmaat weer eens 2 kleine betalingen deden en daarna niets meer. Nu zit ik 10.000 km bij ze vandaan en kan waarschijnlijk ook fluiten naar die euro’s. Nee laat mij maar de Thaise mensen helpen met kleine bedragjes.

 22. Felix zegt op

  Je kunt geld beter geven dan lenen, dan hoef je je daarna niet zo te irriteren omdat men weer eens niet betaalt.

  Krijg je in Nederland je geld wel trouw terug als je iemand wat leent?

 23. riekie zegt op

  Ik woon bij mijn thaise schoondochter hoef geen huur te betalen alleen 300 bath stroom en gas betaal ik de helft van mee ze vroeg mij eens 5000 bath te leen om haar motorbike te betalen ze had een paar maanden achterstand ik weet dat ze het niet kan terug betalen ze kan hier niks verdienen.
  dus heb ik het anders opgelost ik zei is goed meid ik betaal je pas in 2017 weer stroom en gas .heeft ze nog een beetje winst ook .vond ze direct goed

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dus je woont gratis bij je schoondochter en er kan dan geen 5000 Baht af ? Neen ze mag nu zelfs ook alleen voor de stroom/gas opdraaien. Misschien moest ze maar eens maandelijks 5000 Baht huur aan je vragen ipv gratis woonst…. bij mij vloog je buiten

 24. George zegt op

  Ik leen bijna nooit meer iets na een aantal minder prettige ervaringen. Kleine bedragen zoals 50 euro of 2000 Baht geef ik of geef ik niet afhankelijk van de vraag en de persoon. Bij grotere bedragen gaat het er om dat iemand daarmee onafhankelijk en zelfstandig kan worden. Zoals de oudere zus van mijn vrouw met drie kleine kinderen. Voor omgerekend 500 euro kon ze acht jaar geleden spullen kopen om zelf sojamelk te bereiden en te verkopen voor een 7/11 in BKK.
  Ze wilde inderdaad na een jaar terugbetalen. Haar gezegd: zet het op een rekening zodat je als er iets kapot gaat het geld hebt om nieuwe spullen te kopen. Mijn beste investering ooit. Ze is er onafhankelijk door geworden van een man met losse handjes.

 25. janbeute zegt op

  Er zijn twee gouden regels hier in Thailand die je zeker moet kennen wil je hier financieel kunnen overleven .
  De tweede regel zegt , leen nooit geld uit aan een Thai .
  De eerste en belangrijkste regel zegt , leen nooit geld uit aan een Farang die in Thailand woont , ook al ken je hem nog zo goed .

  Jan Beute .

 26. rori zegt op

  Ik heb nog nooit geld uit te hoeven lenen aan een thai. Ik word keurig door mijn schoonfamilie en vrouw uit de wind gehouden. Dus ik ken het probleem niet.
  Mijn vrouw heeft ooit eens een keer aan een vriendin uitgeleend een 60.000 bath. Vriendin kwam met de opmerking ik krijg zoveel geld van mijn “vriend” in de maand. Echter vriend weg dus ik dacht geld ook weg. Heeft mijn schoonmoeder gezorgd dat de vriendin een baan kreeg met beperkt salaris. Het overige kwam bij mijn vrouw terug.

 27. Dennis zegt op

  Geld uitlenen ben ik niet happig op.

  Toch een paar keer gedaan; We gingen op stap in de plaatselijke Tawan Deang. Supergezellig en de drank vloeide rijkelijk. Nu is 2 uur ‘s nachts voor deze jongen een prima tijd om naar huis terug te keren, maar aldaar werd ik om 4 uur ‘s nachts gebeld dat een van de Thaise kennissen in een lokaal “karaoke”-bar gebruik had gemaakt van de diensten van een dame (waarbij zoals u begrijpt meer gebeurde dan alleen gezellig zingen). Maar geen centen…. Wij (vrouwlief en ik) terug in de auto en 2000 baht betaald aan de dame van plezier. Geld na enig aandringen en na verstrijken van enige maanden terug ontvangen.

  Later nogmaals 20.000 baht geleend aan zwager, omdat onze neef met een vergelijkbare daad als hierboven z’n vriendin had bevrucht en dus “moest” trouwen. Maar ook hier wel de lusten, maar geen centen en of ome Dennis toch zo vriendelijk zou willen zijn om een financiele bijdrage te doen. Ik heb nadrukkelijk gesteld dat het géén gift is en ik no matter what het geld terug krijg. Nu na 1,5 jaar heb ik 2.000 baht terug. Dat gaat dus nog lang duren…. maar het komt hoe dan ook terug! Opmerkelijk ook dat neef wel kort na het huwelijk op een stoere motobike langskwam. Net gekocht, want hij moest toch ook naar school? Was er iets mis met de “oude” motobike? Nee, maar deze was mooier. Overigens had ik naast de 20.000 geleende bathjes ook 10.000 baht geschonken.

  Geld lenen aan een Thai? Doe jezelf een plezier en doe het niet! Ze kunnen elders ook wel geld lenen, maar kiezen voor de makkelijkste weg; U

 28. Paul Schiphol zegt op

  Tussen alle slechte-, wil ik jullie hier dan toch ook nog een goede ervaring niet onthouden. Inzake advocaat kosten m.b.t. een juridisch geschil, vroeg een goed bekende familie mij om hen THB 100.000 te lenen. (Destijds ca. € 2.000) Het geld is mij volledig incl. 10% rente binnen de afgesproken 6 maanden terugbetaald. Na de laatste termijn heb ik hen alle rente teruggegeven als waardering voor het correct nakomen van onze overigens niet op schrift gestelde overeenkomst.
  Naschrift: deze familie had wel regelmatige inkomsten, echter geen spaartegoed voor deze urgent noodzakelijke uitgave. Mijn uitgangspunt is; Leen geen geld aan mensen die geen inkomsten zekerheid hebben, vaak gaat het om bescheidener bedragen en als het kan, geef het. Geven schenkt buitengewoon veel voldoening, bovendien wordt je ook niet teleurgesteld dat een afspraak niet wordt nagekomen.

 29. Erik zegt op

  In de meeste gevallen is de Thaise redenering als volgt : Als de Farang het geld kan lenen, wil dit zeggen dat hij het kan missen. Bijgevolg hoeft hij het niet meer terug …

 30. theoS zegt op

  Nou, ik ben behoorlijk genaaid door een Nederlander die Euro 150- van mij leende en nooit terug betaald heeft. 10 jr geleden. Dus niet zeggen van die Thais betalen niet terug, zijn ook Nederlanders die dit niet doen.

 31. van doorn zegt op

  Ik verwijs de mensen die om een lening vragen,door naar de bank.
  dat is de enige financieele instelling, die leningen verstrekken, of naar een loanshark.

  Ik zeg altijd IK BEN GEEN ATM

 32. fernand govaert zegt op

  leen nooit aan thaise mensen maar ook niet aan farangs

 33. dangeorg zegt op

  Jaren geleden, heb ik in Huahin een bedrijf begonnen met een partner. Alles ging goed, de zaken gingen goed en wij hadden inmiddels veel huizen verkocht en mensen in dienst genomen. Na een tijd, zowat een half jaar, ben ik op de hoogte gesteld door mijn secretaresse dar er geen geld meer in de kas was. Mijn partner gevraagd waar het geld bleef … en dan de zaken gingen rollen. Leeggeroofd, samen met een Thais meisje die we in dienst hadden, ca. 15 milijoen baht. Natuurlijk had mijn trouwe partner alle papieren aangepast, hij was, naar zijn zegge, een boekhouder (wat waarschijnlijk ook was maar wat voor een soort …). Advokaten, politie, etc., niks heeft mogen helpen, mijn partner van toen bleek achteraf een profesionele oplichter te zijn. Zijn nationaliteit ? Nederlandse.
  Ik heb mijn les geleerd, in Nederland had dit nooit kunnen gebeuren.
  Wees voorzichtig, niet alleen met de Thaien !

 34. Jef zegt op

  Thai die om goede redenen willen lenen, vragen het aan familie, zeer goede vrienden of een bank. Als men elders om een lening vraagt, wil het zeggen dat die normale wegen reeds potdicht afgesloten werden… en daar zijn dan herhaaldelijke wanbetalingen de oorzaak van.

  Wie noch familie noch vrienden heeft die een bedrag(je) even kunnen missen, leefde in een omgeving van gokken, zuipen en jaba ofwel met tal van voorbeeldfiguren die telkens een prachtingeving hadden en door nalatigheid, luiaardij of aanhoudende domheid hun nieuwste investering keer op keer in puin koersten.

  Ik las hier van velen, dat ze dachten iemand ‘geholpen’ te hebben. Volgens mij vooral van de regen in de drup. Dit soort hulp bestendigt een uiteindelijk nefaste denk- en leeftrend.

  Ik ken ook Thaise van destijds in de dertig die echt niets meer had en heel kleintjes op een hoek nabij een toen nog onbevolkt doodlopend eind van strandstraatje, met wat karton en drifthout een standje opzette, waarin ze noodgewongen ook sliep. Een welwillende chauffeur die er dagelijks met een vrachtwagen frisdranken voorbijreed, zette er 1 bak Coca Colaflesjes af. De volgende dag kon ze hem met de luttele ontvangst betalen; en zette hij 2 bakken cola neer. Hij zal van dan af steeds keurig betaald geweest zijn. Ik reed in die tijd elke ochtend rond 7 uur speciaal vijf kilometer ver om er een ongekoeld flesje Coca Cola te gaan drinken en een praatje te maken. Zo zagen de weinigen die er opdaagden, dat er ‘iets’ was. Die colaboer en enkele klanten zoals ik, en vooral haar bereidheid om in de primitiefste omstandigheden haar uiterste best te blijven doen, lieten haar toe om het jaar daarop enkele tientallen meters verder een nog steeds erg klein en eenvoudig zaakje op te richten, waar ze op elektriciteit aangesloten werd. Langzaam maar zeker groeide het en kwamen er een paar toiletten/kleedkamers en een paar eenvoudige bungalowtjes bij een simpel Thais restaurantje. Rijk zal ze wel nooit worden, maar naar haar sociale achtergrond heeft ze goed geboerd en het iele, magere dametje van weleer is nu, vijftien jaar later, trots op haar volronde verschijning.

  Als je merkt dat mensen echt hun best doen, en zij zullen zelden iets vragen… biedt hen een beetje klandizie of praktische hulp zonder hen het gevoel te geven dat ze iets verschudigd zouden zijn. Dat levert een meer permanente tevredenheid dan een ingewilligd verzoek om een lening in realiteit zal blijken te doen. En dat goed gevoel heerst aan beide zijden.

 35. Simon Borgers zegt op

  Ik heb dan nog geluk gehad eindelijk na jaren mijn zwager is nu voor mij geen zwagermeer ik heb hem velemalen op de markt hem gezegd dat hij mij moest terugbetalen volgende maand werd wel 3 jaren van de lening zijn dochter heeft mij terugbetaald .Er wordt niks meer uit gelleend al komen ze op knieen.lenen is lenen en niet houden dat is stelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website