Het is de eerste kerstdag 2015, stralende zon, je hebt je auto gewassen, gestofzuigd en je bent op je kerstbest gekleed. Een heerlijke dag om de wijngebieden noordelijk van het national park Khao Yai te bezoeken.

Omdat ik circa 60 km zuidelijk van Khao Yai woon neem ik de 3077 weg dwars door het Khao Yai park. Deze weg is veel mooier dan bijvoorbeeld de 304 naar het noorden, die meestal vol is met stinkende trucks, VIP bussen etc.

Na een uurtje rijden bereiken wij de zuidelijke entree-gate. De controleur in het glazen hokje zegt tegen mij: 470 baht. Ik vraag mijn Thaise vrouw, heb ik 470 baht verstaan? Die is ook verbaasd en zegt: Ja, dat heb ook ik gehoord. Ik laat de man mijn Thaise rijbewijs zien, wat meestal een behoorlijke reductie geeft op de entreeprijs. Hij wuift dat weg alsof ik hem een stuk gebruikte toilet papier voor zijn neus had gehouden. Hij herhaald zijn vordering: 470 baht.

Ik antwoord hem, dat ik dat niet ga betalen en omdraaien wil. Ik moet ongeveer 150 meter verder rijden, zegt hij. Daar kan ik draaien. Zo gezegd, zo gedaan. Nadat ik weer bij het controlepunt ben, vraag ik de controleur ondeugend, waarom ik geen 800 Baht moest betalen. Ik lees namelijk op de muur van het hokje: adults 400 baht en wij zijn met zijn tweeën. Hij legt mij uit: Thais betalen voor het Nationale park (maar) 20 Baht entree geld, buitenlanders moeten 20x zo veel meer betalen namelijk 400 Baht. De wagen kost 50 baht. Dat maakt tezamen dan de gevraagde 470 Baht.

Ik geef hem het advies, niet meer zo lang in felle Thaise zon te staan. Dat is op de duur slecht voor de hersens. Dan geef ik vol-gas en zijn we weer buiten het park. Stel je voor, dat de Thais dat zouden gaan doen bijvoorbeeld bij een blikje bier dat normaal ca. 35 baht kost. Een buitenlander moet dan 20x meer = 700 baht betalen voor hetzelfde blikje. Of je gaat bijvoorbeeld met een buitenlandse vriend in Nederland naar de bioscoop. Jij betaald voor het kaartje bv. € 9. Je vriend mag dan € 180,- dokken.

Als je dan op de Thaise TV hoort, dat de regering alles doet om het toerisme te promoten, zijn ze daar in Khao Yai averechts mee bezig. Volgens dit park, zijn ca. 85% van alle bezoekers Thai en is 15% buitenlander. Als het parkbestuur elke bezoeker in plaats van 20, tussen 25 of en 50 Baht zou laten betalen, zou het niemand opvallen en hielden ze onder streep meer over.

Wist je ook dat het park geen schade betaald als een dolle (wilde) olifant, zoals al vaker gebeurd is in 2014, even op je motorkap gaat zitten of de voorkant van je huurauto inclusief bumper helemaal sloopt? Dat betaald je verzekering niet en het National park al helemaal niet. Dat staat te lezen in de overeenkomst, die je stilzwijgend afsluit op het moment dat je een entree kaartje koopt. Je moet dan wel Thais kunnen lezen. Zelfs een Engelse vertaling van deze “agreement” was niet te krijgen.

Khao Yai, voor mij mag je sluiten. Dat zouden de meer als 200 wilde diersoorten die daar leven ook toejuichen, denk ik. Voor hen zijn het getoeter van ongeduldige toeristenbusjes en de stinkende uitlaatgassen al lang een doorn in het oog.

Ingezonden door: TLK

20 reacties op “Lezersinzending: Farang toegangsprijzen bij Khao Yai National park”

 1. Frank brad zegt op

  Volledig mee eens.
  Ik heb óók nooit begrepen waarom in ieder nationaal park er een snelweg tot in het hart is aangelegd.
  In sommige parken meer dan 30 km lang.
  Jaren geleden was er sprake over dat ze op vakantie dagen niet meer dat 100.000 bezoekers per dag per park toe zouden laten.
  Ik heb er nooit meer iets over gehoord.
  Ik heb jaren geleden eens een parkbeheerder gesproken en die zei dat de parken slecht bezocht werden door buitenlanders.

  Vind je het gek met zulke intree prijzen en in het hoogseizoen zijn het meer attractie parken.

 2. leen zegt op

  Helaas zijn dat de nieuwe regels is mij verteld,elke buitenlander (dus ook uit Azie) betalen de hoofdprijs,
  je rijbewijs laten zien helpt niet meer, als het in prive bezit is kan het zijn dat iedereen het gelijke betaald,

  groet leen

 3. Fon Tok zegt op

  Denk eraan je wordt uitgemaakt voor een regelrechte Ebenezer Scrooge Farang Kiniau!

  Persoonlijk stoor ik me er wel aan maar ik laat mijn plezier er niet door vergallen. Als je op google kijkt naar dubbele entree prijzen dan ontdek je dat het buiten Thailand in meer landen wordt toegepast en eigenlijk best vaak voorkomt. In Bangkok zelf zie je zelfs dat Thai bij het Royal Palace gratis naar binnen mogen en de Farang 500 baht mag neertellen.

  Wat betreft schade aan je auto in Khao Yai denk ik dat ook dat vooraf bekend is aangezien vele voorbeelden op het internet te vinden zijn hiervan. Met name op Youtube. Waarom moet het park aansprakelijk zijn voor 50 baht dat je voor je auto betaalt om binnen te mogen als een Olifant op je bolide gaat staan? Denk eraan als je een auto huurt om na te vragen of dat soort schade wel gedekt is. Immers jij gaat ondanks alle waarschuwingsborden met zo’n auto naar binnen. Het kan nog wel eens helemaal verkeerd uitpakken, met name in Thailand waar All Risk niet altijd All Risk blijkt te zijn.

 4. Theo weert zegt op

  Ik stoor me er niet aan dat wij (toeristen) meer betalen voor de entre van een park. We hebben het over bedragen van 200 of 400 Baht (dus € 5,- tot 10,-) Voor die 400 bath kan je ook een nacht in het park over nachten (is niet inclusief de tent of de bungalow).

  De toegang welke wij voor ons park de Hoge Veluwe moeten betalen is € 8,80 en vanaf 210 € 9,15 ,daarbij komt dan nog € 6,50 voor de auto of motor.

  Voor een groot aantal Thaise mensen zou de toegangsprijs (met een dagloon van 300 Bath) niet te betalen zijn. En zoals een van de schrijvers aangaf is 85% Thai. Natuurlijk zijn er Thaise mensen, die makkelijk meer kunnen betalen. Maar er zijn ook Nederlanders van 65+ en gehandicapten die meer verdienden dan menig Nederlander.

  Laten we voor die 3 of 5 biertjes deze parken steunen. Ze bieden ons veel genot. Ik heb in vele parken al verbleven of bezocht en heb kunnen genieten van de flora en fauna.

  Ik heb zowel in het Khao Yai National park en de Phu Kradeng overnacht en het was een geweldige ervaring.

  Ja en als je een park in gaat met je auto loop je natuurlijk een risico, maar dat liep je vroeger ook als je met je auto een safaripark in Nederland in ging. Heb zelf eens ervaring dat een leeuw boven op mijn motorkap ging liggen. Moest toen ook wachten dat er bewakers mij kwamen “bevrijden”. Ja een de krassen op mijn oude auto werden ook niet vergoed.

  De schrijver van het stuk geeft niet aan hoeveel hij kwijt was met het omrijden.

  Trouwens een andere geweldige ervaring bij dit park is het dagelijks uit vliegen van ruim 6 miljoen vleermuizen, dat is een ongelofelijke ervaring.

  • koos zegt op

   Voor toeristen die toch te veel geld hebben OKE?
   Maar ik woon hier al 20 jaar en word op deze manier nog steeds zo behandelt en dat steekt.
   Vooral omdat de meeste thaise toeristen in die parken meer geld hebben dan ik.
   Tuurlijk mijn problem maar toch? Waarom zou zoiets in Nederland discriminatie heten?
   Zeg het maar.

   • Marius zegt op

    Wat je blijkbaar niet begrijpt, is dat het in Nederland net zo werkt. Als ik met een buitenlander naar een park, een dierentuin, een theater in Nederland ga betalen we aan de poort hetzelfde bedrag, maar via de belasting heb ik inmiddels al honderden euro’s betaald, waarmee het park, theater etc. In leven gehouden wordt. Openbaar vervoer precies zo. Dus open je ogen en begrijp de locale cultuur (ook die van Nederland) en zit niet te mieren over een bedragje van 10 euro.

  • tlk zegt op

   Over de 304 rijden in plaats van de 3077 zou ca 35km meer zijn. Dat weegd niet op tegen 400 baht er alleen maar door te rijden.

 5. Piloot zegt op

  Heb het zelfde meegemaakt, samen met een bevriend echtpaar,
  En besloten deze praktijken te boycotten, zouden meer falangs moeten
  Doen denk.
  Het is echt te gek voor woorden,wij betalen toch ook belasting als we boodschappen doen,
  Want dat is altijd het argument jullie betalen geen belasting en de thai wel.

 6. jan zegt op

  In Erawan Falls telt het thais rijbewijs ook niet meer sinds
  25 ……. Het was in het thais geschreven en kon de maand niet ontcijferen.

 7. Jacques zegt op

  Ik reed al een aantal keren langs een nieuwe bezienswaardigheid, gelegen langs de bahnrotfai road te Pattaya. Ik zag veel bussen met Chinezen die daar hun entree maakten. Toch wel nieuwsgierig ben ik gaan informeren en het gaat om een park waar ze allerlei soorten woningen hadden nagemaakt, ter bezichtiging en natuurlijk een plek waar je het nodige kunt nuttigen, voor absurde prijzen. De entree kost de falang 1600 bath en de Thai kan er gratis in. Ook mijn Thaise rijbewijs deed er geen stof opwaaien, wel mijn witte neus. Ik ben lachende en hoofdschuddende mijn auto ingestapt en laat deze attractie voor de rich and the famous.
  Weer zo’n voorbeeld dat de witte neus gezien wordt als een wandelende ATM. Jammer voor hun ben ik niet achterlijke Gerritje. Ik zal het hier met mijn ABP pensioentje moeten doen.

 8. Joost zegt op

  Het dubbele voor een Farang is tot daar aan toe, maar 20 keer zoveel is echt belachelijk (en voor mij onacceptabel). Ik ben een keer omgedraaid bij een park waar de toegangsprijs voor een Farang 10 keer zoveel was als voor een Thai; ik heb aldaar gemeld dat ik het park om die reden niet leuk vond.
  Wellicht dat de ambassadeur hierover een brief kan sturen naar de Thaise regering, met vermelding dat dit geen promotie is voor het toerisme, want het komt bijzonder onsympathiek over.

 9. Jan zegt op

  In Pattaya staat de Pattaya tower. Entree voor Farang 600 bath. Thaise vriendin 400 bath, maar……….inclusief diner, onbeperkt. Zeer goed verzorgd!!! Dit is exclusief alcoholische drank en maar goed ook want anders is het grote zuippartij.

 10. Petervz zegt op

  Je kan argumenteren of de toegangsprijs voor buitenlanders te hoog is of niet. Daar gaat hij mij niet om. Feit is als een overheidsinstantie buitenlanders 10x zo veel laat betalen, dan geeft dat het signaal af naar anderen (winkels ed) dat dat dus normaal is. Het zet aan tot het afzetten van buitenlanders en om die reden zal daar nooit aan meedoen.

 11. janbeute zegt op

  Ja ik herken dit probleem ook al door de jaren heen zolang ik hier verblijf .
  Denkend aan enkele bezoeken aan het Doi Ithanon park( hoogste berg van Thailand ) niet ver gelegen van mijn domicilie .
  Helaas je Thaise rijbewijs is bij deze kwestie echter geen knip voor de neus waard .
  Anders wordt het als je een kopie van je origineel in het Thais geschreven gele huisboekje ( Tambian Baan ) kan aantonen in combinatie met een legaliseerd bewijs wie je bent .
  Hier kan je Nederlandse paspoort of zelfs het Thaise rijbewijs dan wel weer uitkomst bieden .
  Of het ook werkt met een in het Thais uitgeschreven kopie van een residents verklaring , daar heb ik geen ervaring mee .
  Ik heb beiden , maar altijd een kopie van het tambian baan bij me als ik ergens naar toe ga waar dit probleem van dubbel prijzing kan gaan plaats vinden .
  Maar voor velen is dit een grote frustratie die zeker grote woede en ergenis kan opwekken .
  Daarom dat is mijn persoonlijke ervaring , hoe lang je ook in Thailand woont , eens een farang altijd een farang .
  Zo ondervind ik het al sinds vele jaren dat ik hier verblijf .
  Maar ook ,ik verzet mij hier vaak tegen zonder echter boos te worden , en veelal krijg je dan toch nog gelijk ook .
  Ben ik dan als buitenlander en mens , minder als een Thai zeg ik dan wel eens . Kijk eens hoe ze dan hier op reageren .

  Jan Beute .

 12. Rienie zegt op

  In veel landen waar de bevolking rond de drie 5 euro per dag verdiend is dit dubbel betaal systeem bekend. Ook wij moeten onze permits en residentsverklaringen bij ons hebben om voor lokaal tarief naar binnen te kunnen. Dat lokalen goedkoper kunnen maakt dat zij cultuur naruur van hun land ervaren en hopelijk dit bevechten om in stand te houden. Educatie geeft ontwikkeling.

 13. luc,cc zegt op

  4 jaar terug ook dit park bezocht, met een geel boekje te laten zien evenveel als ne thai
  later een aquarium park bezocht ik denk Suphan buri, weet het niet meer juist, ook de thai prijs inkomst
  8 jaar terug in Bangkok, een krokodillenvoorstelling en zoo gaan bezichtigen, 400 baht
  maar de clou was na het buiten gaan van dit park, ging mijn toenmalige vriendin naar de kassa en kreeg 480 baht terug
  ongelooflijk hier

 14. Rudi zegt op

  Heb er ook een hekel aan. Je woont hier al jaren en hup ! Meer betalen dan je familieleden .

  Maar dit is niet alleen in Thailand zo.
  Disneyland nabij Parijs hanteert dezelfde praktijk : Parijzenaars betalen minder dan buitenlanders.

  Dus maak je keuze : betaal en geniet of draai om en heb ergernis … .

 15. eric smulders zegt op

  Wat een storm in een glas water . Opmerkingen als : ” eens een farang altijd een farang ” zijn hetzelfde als : ” eens een Chinees altijd een Chinees ” Tuurlijk, een waarheid als een koe , kan niet anders toch ?

  Wij , farangs, zitten allemaal op rozen , betalen geen belasting dus een beetje extra voor een Nationaal Park mag van mij , geen probleem . Zelfs het buitenlands pensioen is hier onbelast ….waar kan dat nog ? Heb een vriend die van Baht 40.000 prima rond komt , probeer dat eens in Nederland met een doorzon woning een jaarlijkse blauwe envelop en een fiets kom je niet uit en zeker niet met een dagje Artis included.

  Wij wonen hier met z’n allen in een paradijs dus smile and be happy en indien ontevreden , ga dan terug naar het het lekkere warme Nederland ! Eric Smulders

 16. Dirk zegt op

  Ik heb respect voor wat de Thai in hun natuurparken doen.
  Staan de regels u niet aan, draai dan om. Dat is uw goed recht.
  Ben blij dat sommige mensen de parken NIET bezoeken, want respect voor de natuur hebben weinigen.
  Ik wil geen commentaar leveren op het voorstel om olifanten te Castreren. Dat is zelfs te dom voor woorden.
  Betaal of verdwijn, dat laatste is het beste wat de natuur kan overkomen…

 17. Fransamsterdam zegt op

  Zouden ze in Nederland ook in moeten voeren, zo’n systeem met dubbele prijzen.
  480.000.000.- euro hebben we al opgehoest voor de verbouwing plus aankoop van één schilderij voor één museum.
  Dan vind ik het niet onredelijk als een buitenlandse toerist flink wat meer betaalt om binnen te komen.
  Voor musea, culturele voorstellingen, kortom de sectoren die structureel zwaar gesubsidieerd worden, is dat helemaal zo gek nog niet.
  Natuurlijk zijn er ook dan wel individuele gevallen waarvoor de gevolgen niet leuk zijn, maar zoals u weet, de dames/heren politici worden geacht zich niet in te laten met individuele gevallen. Tenzij het ze politiek correct uitkomt natuurlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website