(teera.noisakran / Shutterstock.com)

De Nederlandse ambassade in Bangkok oefent samen met andere EU-vertegenwoordigers druk uit op de Thaise overheid om buitenlanders ook te vaccineren tegen Covid-19. Dat zegt ambassadeur Kees Rade in antwoord op een vraag van de NVTHC.

De Nederlandse vereniging krijgt de laatste dagen e-mails van leden met het verzoek om hier bij de Thaise autoriteiten op aan te dringen. Dit volgens ons lid Mieke Verkuijlen, niet alleen omdat wij met zijn allen behoorlijk wat geld in de economie pompen via ondernemingen, persoonlijke uitgaven, belasting etc, maar vooral omdat wij onderdeel zijn van de samenleving en het voor de groepsimmuniteit belangrijk is dat alle mensen die hier wonen gevaccineerd worden.

Kees Rade is het hier mee eens. “We hebben als EU, samen met enkele andere landen, ook een nota naar het ministerie van BZ gestuurd waarin we dit nadrukkelijk aan de orde stellen, en ook verwijzen naar wederkerigheid. Thaise burgers worden in onze landen ook gewoon meegenomen in het systeem.

We krijgen ook de verzekering, dat het beleid nog steeds is dat alle ingezetenen in aanmerking zullen komen voor een vaccinatie, Thai of niet-Thai, puur gebaseerd op medische criteria. De uitspraken van minister Anutin (volksgezondheid) worden intern als ongelukkig omschreven.”

Overigens wordt ook de Nederlandse huisartsenpost Be Well in Hua Hin al geruime tijd overstelpt met de vraag wanneers vaccins beschikbaar komen. Naar verluidt wordt ook hier aan allerlei touwtjes getrokken om vaccins naar Hua Hin te halen.

Bron: Bestuur NVTHC – Hans Bos

14 reacties op “EU-ambassades oefenen druk uit op Thaise overheid over vaccinaties”

 1. RuudKorat zegt op

  Op social media is veel verontwaardiging over het beleid van de Thai om in Thailand wonende buitenlanders niet mee te nemen in vaccinatie-plannen. Er zijn nogal wat Thai politieke figuren die munt willen slaan met hun buitenlander-onvriendelijke uitspraken. Je kunt je afvragen welk voordeel of belang zij hierbij hebben. Het zal zijn omdat in Thailand een tekort aan vaccins gaat optreden. Er moeten tegen de 100 miljoen prikken gezet worden, wat miljarden aan Thai Baht gaat kosten, terwijl al tientallen miljarden aan economische steun wordt ingezet. De schaarste aan vaccins gaat kritiek opleveren, en om deze te pareren is een schuldige nodig, dus zijn het de buitenlanders die het virus binnenbrengen, buitenlanders die staan te dringen om een vaccin, buitenlanders die zich niet houden aan de maatregelen, buitenlanders die alle aandacht opeisen, etc.enz..
  Behalve schaarste zijn er de kosten van deze corona-repressie. Verwacht wordt dat de toegezegde economische steun zich terugbetaalt door nieuwe economische activiteit, maar Thaise logica gaat niet zover dat blijvende gezondheid in deze pandemie-omstandigheden ook als winst kan worden beschouwd. Vandaar dat de regering Prayuth veel te laat is begonnen met het serieus nemen van het corona-probleem. In de eerste maanden van dit jaar is nog geprobeerd zo goedkoop mogelijk vaccins te bemachtigen, onder andere door aansluiting te zoeken bij het VN-WHO-Covax programma.. In Thaise media werd demonstratief over onderhandelingen daartoe bericht, maar gaandeweg verdween de uitbundigheid toen Thailand te verstaan werd gegeven zelf de portemonnee te moeten trekken.
  Daarna eenzelfde soort extase rondom de aankondiging dat het Thaise Siam BioScience met nummer 10 als eigenaar als enig aangewezene zelf AZ vaccins mocht gaan ontwikkelen. Echter zal een eerste oplevering pas vanaf juni as feit zijn: https://www.astrazeneca.com/country-sites/thailand/press-relaese/thai20210428.html Het contract vereist levering aan heel de zuidoostaziatische regio en Thailand is er maar een deel van. Uit deze manoeuvres blijkt ook weer dat geld verdienen prioriteit heeft op gezondheid en welzijn. Het is dus maar de vraag of de Thaise autoriteit gehoor geeft aan de oproep van ambassades om voor alle inwoners in Thailand één lijn te trekken, en ook nu hen over één kam te scheren. Autoriteiten hebben afgelopen weken en maanden hun best gedaan van alles en nog wat te roepen, en deinzen er vervolgens niet voor terug hun woorden weer in te slikken. wat dat betreft kennen zij weinig schaamte.

 2. Harry Romijn zegt op

  Niet de eerste keer, dat “uitspraken van minister Anutin (volksgezondheid) worden intern als ongelukkig omschreven”.
  Echter, in mijn ogen slechts één goede oplossing: OOK activiteiten van de EU ambassades om hun landgenoten in den vreemde aan vaccins te helpen. Niet alleen in TH, doch wereldwijd. Liefst in EU verband.

 3. rob zegt op

  Nederland en de EU gaan druk uitoefenen !!!

  De mug tegen de Olifant .
  Daar zullen ze echt onder de indruk van zijn in Thailand 555

  We gaan het zien .

  zodra ik weer naar Thailand kan ga ik m’n condo verkopen ,op naar een ander land !!

  Ik ben er nu klaar mee.

  wel jammer

  Gr rob

  • Cornelis zegt op

   Je kunt het als Ambassade kennelijk nooit goed doen. Eerst wordt er hier geroepen dat de Ambassade dit bij de Thaise overheid moet aankaarten, en nu dat ook inderdaad gebeurt wordt het belachelijk gemaakt.

   • Jacques zegt op

    In dit soort landen met een militair regime is beïnvloeding maar zeer ten delen te bewerkstelligen. Kijk eens naar Myanmar met de criminele militairen. De poging tot beïnvloeding wordt gewaardeerd, maar beter had het geweest om de hand in eigen boezen te steken.
    Nederland voor de Nederlanders, ook diegenen die leven in het buitenland. Geen tweederangs behandeling. Kennelijk zijn er vaccins voorbestemd in Nederland voor de ouderen en diegene met onderliggende kwalen onder ons en verblijvende in Thailand. Een trip naar Nederland is nu niet even gedaan. We kennen het gedoe hieromheen. Ik had een vakantie wel goed kunnen combineren, maar dat is nu niet aan de orde. Wel neemt de situatie in Thailand een andere wending door de toename van besmettingen en is men hier veel te laat met een vaccin programma en beleid. Voor ons als doelgroep een slechte zaak en vaccins zijn hard nodig. Wat let ze om vaccins op te sturen uit Nederland en de ambassade een centrale rol te laten spelen. Velen van ons staan geregistreerd bij de ambassade en adressen zijn bekend. Een uitrol hiervoor kan toch niet al te veel problemen geven. Kosten dienen te worden vergoed natuurlijk, maar dan is er in mijn optiek wel een groot deel van ons bereid om dit te gaan doen. Op gezondheid moeten geen beperkingen liggen en waar een wil is is een weg. Rest de vraag waarom is er zo weinig betrokkenheid voor ons ouderen in Thailand.

    • Cornelis zegt op

     Ik vind het – nog afgezien van de logistieke en praktische problemen – absoluut geen taak voor de Ambassade om je hier in Thailand van een vaccin te voorzien. Wanneer je er voor kiest in Thailand te wonen heeft dat consequenties, in positieve en in negatieve zin.

     • Henk zegt op

      Het is altijd hetzelfde geklaag. Komt er bemoeienis vanuit NL met de ‘laagte’ van inkomen en de ‘hoogte’ van belastingdruk, is men opeens meer Thai dan Nederlander want immers geemigreerd en NL achter zich gelaten. Maar als Thailand niet voldoet en frustraties weer eens opspelen moet de ambassade in de bres springen. Het komt nog eens zo dat men een beroep gaat doen op NL-voedselbanken als een AOW niet voldoende meer is om levensonderhoud te bekostigen, en dat de ambassade in de achtertuin een uitgiftepunt moet organiseren.

     • Jacques zegt op

      Ik zou wel eens willen weten wat er in de taakomschrijving van de ambassadeleden staat. Het ondersteunen van de belangen van de landgenoten in den vreemde zou toch prioriteit moeten hebben. Me dunkt dat deze covid-19 crisis enige importantie kent. Daadwerkelijk hulpverlening daar gaat het hier om en dat wordt nagelaten omdat andere belangen, zoals gelduitgaven, de voorkeur verdienen. Onze dokterspost in Hua hin staat al met open armen te wachten op de vaccins. Zij weten er wel raad mee.

    • Henk zegt op

     Een zin als deze: “Kennelijk zijn er vaccins voorbestemd in Nederland voor de ouderen en diegene met onderliggende kwalen onder ons en verblijvende in Thailand.”, dat verzin je ter plekke want dat zou je goed uitkomen. Er zijn in Nederland vaccins beschikbaar voor iedereen die in Nederland ingezetene is, zoals in Thailand vaccins beschikbaar zijn/komen voor in Thailand wonende mensen, inclusief buitenlanders/farang. Maar omdat Thailand onzorgvuldig is in de voorbereidingen, zoals “men” kan weten als je naar Thaialnd verhuist omdat Thailand over de grote linie minder zorgvuldigheid aan de dag legt, duurt het allemaal wat langer, hetgeen de zuurgraad van sommige gepensioneerden niet ten goede komt, maar helaas- het is niet anders!

     • Jacques zegt op

      U bent kennelijk anders geïnformeerd dan ik. Ik schrijf hier niet om verhaaltjes te verzinnen dat laat ik aan anderen over. Overigens is inschrijving in Nederland vijf minuten werk en als de nood aan de man is dan is dit altijd een optie, waardoor wij ouderen alsnog in aanmerking komen voor het vaccin dat door de nodigen wordt afgewezen. Ik wacht rustig de situatie in Thailand af en ga er van uit dat het dit jaar gaat lukken om een vaccin te bemachtigen. Dat van die zuurgraad zal niet op mij slaan denk ik zo, want ik ben verre van zuur en maakt ik zich om mij vooral geen zorgen. Ik zeg wel waar het op staat of een ander dit nu bevalt of niet. Dat van die onzorgvuldigheid in Thailand ben ik overigens met u eens. Dat heeft u goed door.

 4. janbeute zegt op

  Als je vandaag op Thaivisa gaat kijken, daar is een informatieve video te zien in het Engels door een vrouwelijke woordvoerster van het Thaise ministerie of health, die vertelt dat ook in Thailand wonende buitenlanders mee genomen worden in het vaccinatie progamma.
  Dus weer drukte om niks.
  Het komt vanzelf wel goed.

  Jan Beute.

  • fred zegt op

   Vraag is wat men verstaat onder in Thailand wonen ? Zijn dat alleen de mensen die zo een rooskleurig kaartje in hun bezit hebben ? Een kaartje dat heel toevallig (sinds een drietal jaren) ook kon worden meegegeven aan een Farang ? Dat ID kaartje was en is oorspronkelijk in leven geroepen voor de grensarbeiders uit Cambodja en Laos. De meesten hebben dat kaartje aangevraagd in de hoop om hier of daar wat te kunnen rekenen op een gunstiger tarief en helemaal niet om in orde te zijn met wat dan ook.

   • Jacques zegt op

    Ik ben al een aantal jaren in het bezit van een roze Thaise vreemdelingen ID kaart. Dat had ik samen met mijn gele huisboekje bij de Tessebaan aangevraagd en verkregen bij de Amphur. Kosten ongeveer 2500 baht toen ter tijd. Ik was in de veronderstelling dat de gemeentelijke registratie net zo iets zou inhouden wat wij in Nederland kennen. De GBA registratie is in Nederland leidend maar in Thailand niet. Immigratie gaat over de buitenlanders en daar wordt je ook telkens naar verwezen. Hierdoor is de waarde van dit kaartje minder als ik had ingeschat. Toch kan ik mij overal in Thailand hiermede legitimeren en kan men hier profijt van hebben, zoals onder anderen nu bekend bij de registratie op de Mor Prom app. Mijn kaart is 10 jaar geldig en de Roze ID kaart voor Birmezen en andere buurland arbeiders maar 2 jaar. Dit komt door een koppeling van de arbeidsmogelijkheid.
    De kaart is niet verplicht en derhalve zouden alle buitenlanders op een manier behandeld moeten kunnen worden. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot registratie op die app met de gegevens uit je paspoort, waarmede je geregistreerd staat bij immigratie. Er zijn talloze mogelijkheden maar de buitenlanders blijven een ondergeschikte rol spelen in Thailand.

   • janbeute zegt op

    Beste Fred , heeft niks te doen met een pink kaartje oid.
    Heeft alles te doen met mensen zoals ik en vele anderen die hier hun dagelijkse leven lijden voor wat voor reden dan, ook voor het ganze jaar.
    Op wat voor basis dan ook.
    Daar komt bij dat ambassades en de ambassadeurs niet druk kunnen en zullen uitoefenen op landelijke regeringen.
    Dat hoort niet bij hun taak en terwerkstelling.
    Alleen grote landen en zoals de gezamelijke EU kunnen druk uit oefenen, maar als dit altijd resultaat heeft valt ook te bezien.
    Kijk alleen naar de situatie aangaande Myanmar en Hongkong en China.

    Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website