De kleine ergernis (3)

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
13 juni 2010

WK-voetbal

door Hans Bos

Nou ja, in feite is dit een gróte ergernis. Het wereldkampioenschap voetballen is in Thailand namelijk alleen te volgen via een gratis nationaal tv-kanaal met Thais commentaar. Ik geef toe: met een HD-toestel en bijbehorend aanvullend abonnement zijn de wedstrijden via kanaal 111 ook in het Engels te volgen. Probleem is dan dat ik mijn nog lang niet versleten tv bij de vuilnisbak moet zetten. Beeldkwaliteit versus portemonnee en wellicht ook het milieu…

Het blijft een merkwaardige zaak. Via de sportkanalen van UBC (True Visions) zijn alle sportwedstrijden altijd in het Engels te volgen, al slipt er wel eens een bokswedstrijd in het Italiaans tussendoor. Zelf de Britse premier league is daardoor voor de vele tienduizenden expats in dit land goed te volgen. Volgens True Visions is het Engelstalige commentaar bij de gewone netten niet te koop. RS International Broadcasting and Sports Management Company Limited (!) kan de rechten voor Engelstalig commentaar (dat er wel degelijk is) niet verkrijgen als gevolg van de restrictie van de Fifa. Dit omdat in de regio een groot probleem bestaat: zendpiraterij. Althans volgens True Visions.

Al met al blijft het een zure zaak, al is het alleen maar voor die 40 euro die het tv-abonnement maandelijks kost.  Daar komt nog bij dat op het beeld alleen de gespeelde tijd te zien is, niet wie er voetbalt of wat de stand is. Schakel je iets te laat in, dan blijft het gissen wat zich op het veld afpeelt, totdat kort partijen en stand in beeld worden gebracht.

Maandagavond (Thaise tijd) zit ik voor de wedstrijd Nederland-Denemarken aan de Thaise buis gekluisterd. Ik overweeg het geluid maar helemaal uit te zetten. Dan ben ik meteen van die irritante roeptoeterende zuzuvela’s af.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “De kleine ergernis (3)”

 1. guyido goodheer zegt op

  Hans , ik heb in France canalsat. satelite via Astra 2.
  is dat in thailand niet te krijgen ?via een abonnement in nederland?
  die satelieten staan zo n 3400 meter hoog in de ruimte,maar mischien te laag om zuid oost azie te bereiken?
  mischien de moeite om te informeren ?

 2. ThailandGanger zegt op

  Kom op zeg…. gewoon je pc verkopen en daarvoor een tv met satelliet ontvangst aanschaffen. Je kunt niet alles hebben of je moet investeren.

 3. Hans Bos zegt op

  @Thailandganger. De huidige True Visionskanalen lopen juist via de satelliet. Daarvoor betaal je 40 euro per maand. Kabel is alleen in dichtbevolkte wijken verkrijgbaar. Overigens: enig idee wat een gebruikte pc hier opbrengt? En wat een nieuwe tv kost?
  Het is voor True Visions naar verluidt een kwestie van geld. Engels commentaar zou 2 procent meer hebben gekost…

  • Redactie zegt op

   Als je op de link onder de tekst klikt dan reageer je direct op die persoon, en hoeft je geen @ te gebruiken

  • pieterdax zegt op

   hans jij lijkt me goed op de hoogte kan je me raad geven ? ik wil gaan wonen bij vriendin 20 km van bua yai das 80 km van khorat in noord oost thailand daar wil ik een sattelietrontvanger van 120 neerzetten ze komen dat installeren een gewone voor 4500 bath alles inbegrepen en geen abbonnementskosten ene van 120 zal wel wa meer kosten wij waren in bua yai in eerste winkel binnen en die man vroeg al direkt abbonnementskosten iedere maand maar das omdat ik farang ben he want in de andere winkel ging men vriendin alleen naartoe en daar was alles inbegrepen 4500 bath en niks maandelijks te betalen. ik heb ais op telefoon en gebruik een antennetjen in men laptop van ais maar te midden van nowhere heb ik geen ontvangst ik heb gehoord dat met die sattelietontvanger van 120 er kans is dat ik internet ook heb daar ? via ais weet jij daar meer van ? en waarom vraagt de ene abbonnementsgeld en de andere ni ik zou 2500 posten ontvangen zegt die man waar ik geen abbonnementskosten moet betalen hij weet natuurlijk ni dat het voor farang is he jaa ? misschien kan jij me wa goeie raad geven ? ik ga binnen 14 dagen terug naar belgie maar achter 1,5 maand kom ik terug voor 6 maand dank bij voorbaat hans pieter

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Hans Pieter, ik ben niet bepaald de juiste man om je technisch advies te geven. Ik had in BKK zelf D-move. Betaalde 15K en verder gratis. Het aantal bekijkbare zenders was beperkt, maar wel BVN.
    Daarnaast had ik True via UBC, maar dat kwam maandelijks neer op ruim1600 THB, Niet mis, maar wel voetbal, CNN en BBC. Kun je zelfs in de jungle ontvangen.
    In Hua Hin heb ik nu kabel. Kost 210 THB per maand, maar de ontvangst is niet best. Wél BBC in de avond en BVN.
    Pim, eveneens in HH, heeft via een UBC-schotel en een Dreambox alle UBC-zenders, maar veel goedkoper. Ik moet nog uitzoeken hoe dat zit.

    • pieterdax zegt op

     dank u hans voor informatie je hebt me al een klein beetjen op weg geholpen ik zal er wel uitkomen hoor groetjes pieter

 4. ThailandGanger zegt op

  @Hans. Een PC die het doet of eentje die steeds uitvalt?

  Maar 40 euro per maand is wel heftig. Hoewel voor zo’n voetbal kampioenschap is het wel te overzien is. Je hoeft toch niet een heel jaar vooruit te betalen maar je kan toch per maand afrekenen.

  Gewoon een maand lang een andere kaart in je receiver en kijken totdat het abonnement is afgelopen. Tenminste zo doe ik het als ik in Thailand ben. Gewoon een nieuwe receiver op een oude tv. Doe het nu ook niet anders. Heb hier in NL mijn HD receiver via scart aangesloten op een oude tv. Werkt prima. Zelfs Ned1 HD.

 5. guyido goodheer zegt op

  ok heren kompleet verwarrend allemaal ….
  wat is een goed alternatief om nederlandse tv /radio te ontvangen , en niet alleen dat duffe BVN?
  wie helpt hier ?

 6. joey6666 zegt op

  slingbox bij familie/kennis in nederland neerzetten dan kun je via internet nederlandse zenders kijken

  • hans zegt op

   De astra hangt op een vast punt ter hoogte van 35800 kilometer. Daar deze satteliet vast ligt kun je er aan de andere kant van de wereld niet ontvangen. zie het als de zon als de ene helft van de wereld daglicht heeft is het aan de andere kant van de aarde nacht.

   Een slingbox is inderdaad voor thailand nu de beste oplossing in de toekomst als thailand ook de g3 en nog later de g4 verbingen krijgt zul je het gewoon per computer kunnen bekijken, maar dat gaat nog wel ff duren in thailand.

   voor info over de slingbox kijk bij http://www.detransponder.nl onder downloads


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website