Foto uit het archief

“Oma” in de titel is niet denigrerend bedoeld. Ik ben zelf trouwens ook getrouwd met een oma. Nee, het leven houdt niet op als je oma wordt en het liefdesleven hoeft ook niet op te houden.

Het verhaal gaat over Sam Ang, 44 jaar en haar hele leven wonend in een dorpje ingeklemd tussen de Mun en een zijrivier ervan en dus alleen bereikbaar via één weg. Daardoor komt ze bijna nooit in de stad en ook in bijvoorbeeld een 7-Eleven zul je haar nooit aantreffen. Door die geïsoleerde ligging zal ze ook weinig onderwijs genoten hebben maar toch is lezen, schrijven en rekenen gelukkig geen probleem voor haar. Ook op haar mobiele telefoon weet ze ondertussen de weg en heeft ze tegenwoordig een eigen facebook-account.

Ze is boerin en dus beslist niet welvarend al heeft ze wel meestal twee rijstoogsten per jaar omdat in het droge seizoen water uit de rivier gehaald kan worden met de gemeenschappelijke dieselpomp. Helaas – zoals vorig jaar – kan het water in de rivier soms ook te hoog staan waardoor de oogst verloren gaat. Buiten het plant- en oogstseizoen werkt ze bij mijn vrouw en ook haar man zoekt in die tijd werk om de inkomsten wat op te krikken. Ze heeft haar beide dochters een goede opleiding kunnen geven waardoor ze allebei als onderwijzeres aan de slag konden. Ook de inwonende schoonzoon heeft vaste inkomsten en zelfs haar hulpbehoevende vader krijgt van de overheid 700 of 800 baht per maand. Dat alles is nog niet genoeg om er een auto van te kopen maar iedereen die dat voor het werk nodig heeft, heeft wel een scooter.

Toen haar zwangere dochter in de vroege uurtjes van 1 januari 2561 weeën kreeg waren alle schaarse autobezitters in het dorp (Fred, lees je mee?) dronken en werd mijn vrouw gebeld met het verzoek om de aanstaande moeder naar het ziekenhuis te brengen. Ik mocht niet mee en zelfs de aanstaande vader mocht niet mee, alleen Sam Ang, haar jongste dochter en mijn vrouw. Diezelfde dag nog werd Sam Ang oma van een gezonde kleinzoon.

Sam Ang is een fijn mens, een vrolijke vrouw met een innemend gezicht en alleen daardoor al een aantrekkelijk persoon. Maar recent ging ze wat meer aandacht aan haar uiterlijk besteden: wat leukere kleding, grijze haren die uitgetrokken werden, soms zelfs wat lipstick en ik heb haar ook wel eens op de weegschaal kunnen betrappen alhoewel ze niet dik genoemd kan worden (maar een pondje eraf zou inderdaad minder kwaad kunnen dan een pondje erbij). Wat was er aan de hand? Ze verdacht haar man ervan een vriendin te hebben. En daar kreeg ze zekerheid over toen haar man de telefoon van zijn dochter een keer leende. Die dochter had namelijk de opnamemogelijkheid stiekem ingeschakeld en dat opgenomen gesprek liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar Sam Ang zit dus beslist niet bij de pakken neer en neemt zelf het heft in handen. Mocht er een farang zijn die belangstelling heeft gekregen, weet dan wel dat haar woning geen bedden en geen binnenmuren heeft, alleen wat opgehangen doeken voor enige privacy en matjes om op te slapen.

Thaise vrouwen gebruiken wel vaker de moderne techniek om hun partners te controleren. Zo ken ik een jonge dame die op haar mobiele telefoon kan zien waar haar vriend uithangt, althans zijn telefoon. Ook mijn vrouw heeft een zendertje gekocht en in onze auto geplaatst zodat ze op haar telefoon kan zien waar de auto is. Niet om mij te volgen want ik laat mij altijd rijden. Ze zou dat zendertje hoogstens een keer aan mijn fiets kunnen bevestigen of in mijn rugzak kunnen doen als ik er weer een keer op uit trek. Maar dat zal toch wel niet na 42 jaar huwelijk?

11 reacties op “Drie korte verhalen uit de Isaan: Oma op vrijersvoeten (1)”

 1. Jacques zegt op

  Weer zo’n verhaal uit het leven gegrepen. Wat mensen elkaar aandoen en wat dat weer voor gevolgen heeft. Wat zou die vrouw denken, wetende dat haar man vreemd gaat. Haar reactie spreekt boedelen. Stress en aanpassingen in het gedrag etc. Dit is niet leeftijdgebonden. Vorig jaar had onze huishoudster ook problemen met haar jongere vriend. Hele toestanden, huilpartijen en ga zo maar door. Na een aantal dagen werd ze actief en ging de familie en kennissen kring af en uiteindelijk heeft ze haar man weer in het gareel gekregen. Voor hoelang, wie zal het zeggen.

  • Rob V. zegt op

   Ik vraag me altijd af waarom? Zal het de sleur zijn? Een nieuw iemand kan misschien prikkels oproepen die een echtpaar zelf al in geen jaren gehad heeft. Weer opnieuw verliefd, opnieuw spanning of aandacht die je krijgt of geeft. Zowel mannen als vrouwen gaan vreemd, dus het lijkt niet geslachte of leeftijdsgebonden. De enige verklaring die ik heb, dat het gras aan de andere kant groener lijkt. Vooral als je eigen tuintje al enige tijd gebrek aan onderhoud heeft gehad omdat het echtpaar niet meer investeert in hun relatie met elkaar.

   Okay, dan ga je vreemd, kan ik nog begrijpen (keur het niet goed!), en dat de vreemdganger niet meteen de koffers pakt snap ik ook wel. Thuis geeft toch nog enige houvast, het dak boven het hoofd, zekerheid. Maar voor degene die het vreemdgaan ontdekt?? Wellicht dat door zowel beide weer te investeren in de relatie, terug die aandacht voor elkaar, de relatie zelf weer op de rails kan komen. Maar dan blijft de vraag, ik ben bedonderd door mijn partner. Liegt hij/zij nu of straks over nog andere zaken? Dát kan alles de nek omdraaien. Want samen zijn met iemand die je niet 100% je vertrouwen kunt geven… Zie dat maar eens te repareren. Sommige lukt het. Maar dat andere dan toch zoeken naar een nieuwe en meer betrouwbaarder partner is ook begrijpelijk.

   Heb je het als vrouw echter niet makkelijk hoor. Met mannen die nogal eens een jongere partner willen (geen ‘ouwe taart’ van 50+ ook als meneer zelf overjarig is 555). En als vrouw met kinderen, laat staan kleinkinderen, daar knappen ook nogal wat mannen op af. Bagage uit het verleden van een ander zullen ze denken? Als 44 jarige oma ben je dus niet zo weer aan de man gebracht.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja Rob het heeft voordelen om man te zijn in Thailand. Krijg aanbiedingen genoeg van 20-jarigen en ouder , en dat voor een oude man met grijze haren dus dat laatste werk ik maar bij. Wat zal ik ik zeggen; dankbaar accepteren of zeggen dat het volgens oud-Westers gebruik niet hoort en dan maar afslaan ? Begin eens bij het begin en ik denk dat een langdurige relatie misschien niet zo bedoeld is want ja als vijftiger vergaap ik mij dagelijks aan het vele schoon in Thailand en dat is een natuurlijke reactie en genetisch bepaald en instictief en dat deed ik ook als twintiger. Ben dan ook man he maar de vrouwen kijken evengoed. Relatie of niet mijn interesse blijft uitgaan naar anderen alhoewel je daar verder geen gevolg aan hoeft te geven, soms echter wel.

    • Rob V. zegt op

     Eerlijk zijn blijft mijn devies. Ik snap dat het vlees soms slap is, en iemand iets doet (one night stand of stiekem een verhouding met iemand anders naast de officiële partner) waar men pas later de fout van in ziet als men weer bij zinnen is. Het zijn niet alleen mannen die soms happen zonder de lange termijn gevolgen de overzien. Ik ken ook vrouwen die de fout zijn ingegaan en achteraf oprecht spijt hebben van hun acties. Maar zoals ik al schreef, dat brengt het vertrouwen wel ernstige schade toe. Dat herstel je niet zo maar, soms is de schade niet meer te herstellen. Buiten de pot piesen maakt dan echt veel kapot.

     Nu ben ik zelf een jonge god, 555 okay grapje, een gemiddelde man van nog jonge leeftijd die ook wel aandacht van de vrouwtjes krijgt. Sommige van die vrouwen zien vast een uitweg naar een sociaal wat beter leven (ook al heb ik maar een eenvoudig baantje). Andere hebben mijn sociaal-economische status echt niet nodig maar zien gewoon een leuke (buitenlandse) man. De meeste van hen zijn wel leuke dames, niet onaantrekkelijk maar niet zo van ‘ wow, bij deze dame gaat mijn hart echt kloppen, er is echt een klik op allerlei niveaus’ . Net zoals er valse vrouwen zijn, zou ik de valse man uit kunnen hangen, hen een worst(je) voor houden met mooie beloftes en dan daarna toch snel de benen nemen na lichamelijk genot te hebben genoten. Dat wil ik niemand aan doen, breek je een ander mee en wie kan zichzelf dan nog in de spiegel aankijken? Maar dat er gladde mannen en vrouwen zijn die wel egoïstisch voor hun eigen gewin op korte termijn gaan is gewoon een feit. Dat dit slachtoffers maakt ook, fouten moet men proberen te vergeven.

     Of de vreemdganger uit dit stuk vergeven kon worden, geen idee. Als het al langere tijd speelden dan is het geen plotselinge, domme opwelling meer geweest. Dan doet ‘oma’ er maar beter aan een nieuwe man te zoeken. Maar het vinden van een oprechte partner die bergen en zeeën voor je wil verzetten is nog niet makkelijk. Als je wel een fantastische partner hebt, koester dat dan. Weersta de verleidingen van de korte termijn en… blijf werken aan de relatie, als men alles voor lief neemt dan kun je uit elkaar drijven. En mijn reactie drijft nu ook af , wat is mijn punt eigenlijk? Dus ik stop hier met dit schrijven. 🙂

     • Maceo zegt op

      Als het vlees slap is, zal het niet tot overspel komen Rob (…) Als het vlees zwak is wel 🙂

    • Jacques zegt op

     U bent niet de enige die dit overkomt. Ik heb dit ook vaak meegemaakt en dat terwijl ik mijn haren niet kleur. Gewoon grijs en het gaat natuurlijk bij dit soort relaties om het geld, niet om mijn geweldige oude lichaam. De dames in kwestie zien wel dat je een mooi huis hebt en een mooie auto en dingen doet die vele Thai niet kunnen doen, vanwege het gebrek aan geld. Ik ben een mens van principes en denk ook aan anderen in alles wat ik doe en laat. Ik ben al jaren met mijn partner en nog steeds gelukkig. Ik ben niet op zoek naar een andere vrouw en “kortstondig” geluk, want dat maakt mij er niet gelukkiger op, eerder het omgekeerde. Ik zou het ook niet willen als mijn vrouw met een ander loopt te klooien. Bij mij zit het woord discipline in mijn genen en daar ben ik blij om. Toegeven aan verleidingen is zo makkelijk en zwak, maar heeft doorgaans vele nare gevolgen. Zeker op mijn oude dag zit ik niet te wachten op problemen door gedoe met andere dames. Ik zie ze ook graag, maar daar blijft het bij. Wij hebben voor elkaar gekozen en in elkaar geïnvesteerd en serieus genomen. De leuze natuurlijke reactie en genetisch bepaald is in mijn optiek een drogreden en achterhaalde zaak, ingegeven door een bepaald gedrag goed te praten. Nee we leven al lang niet meer in het stenen tijdperk.

    • Yak zegt op

     Waarom je haren grijs bijwerken, voor de Thaise vrouw zijn grijze haren interessant bij mannen, ik wordt zowel door mannen als vrouwen van iedere leeftijd Cloony of Richard Gere genoemd.
     Mijn partner vindt mij artistiek zowel in uiterlijk als mijn doen en laten en noemt mij liefkozend opa want ik ben in de zeventig, maar zie eruit als een jonge man en niet alleen in uiterlijk en gedraag mij er naar.
     Waarom van je echtgenote (partner) weggaan, scheiden, dat is heel persoonlijk en dat heb ik gedaan na een huwelijk van 40 jaar, niet omdat ik opeens achter jonge vrouwen begon aan te rennen.
     Al ruim 15 jaar ben ik nu vrijgezel, heb de halve aardbol meerdere keren rondgereisd en ben nu 5 jaar samen met mijn partner in Thailand.
     Nooit ben ik in Thailand geïnteresseerd geweest, maar ben hier bij toeval gekomen en woon hier nog altijd.
     Met mijn ex heb ik nog altijd goed contact (Skype, Whatsapp) en probeer indien nodig haar te helpen indien nodig, ook dat is dus mogelijk.
     Het leven kan soms vreemde wendingen maken, maar ik probeer te genieten zolang het nog kan en ik gezond ben (mijn dokter zegt dat ik de 100 jaar makkelijk haal), mijn partner zegt mij dat als ik in een rolstoel beland zij mij van de berg zal schoppen.
     Ok, dat weet ik dus ook weer.
     Probeer er maar de humor van in te zien.

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad Rob: hoe het geschonden vertrouwen herstellen als je de relatie wilt continueren. Dat is een grote opgave……..
    Niet voor niets luidt het gezegde: ‘Vertrouwen komt te voet, maar vertrekt te paard’.!!

 2. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans Pronk,

  Een verhaal dat eenig jaloezie verbergt met een achtergrond dat zij totaal niet van haar man houd.
  Grappig dat zij dan wel even denkt ‘ik ga vreemd’.

  Of zou dit een opsessie zijn die is doorgedrongen door te weinig aandacht!
  We zullen het niet kunnen weten want, zij heeft al een beslissing gemaakt.

  Leuk stuk.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 3. ofishetdit? zegt op

  Vroeger kregen Thaise dames hun 1e kind al onder de 20 (nog vroeger in NLBE trouwens ook) en dus was oma=yaai in de cyclus dan 35-40.
  Overigens is dit optutten een zeer gebruikelijk advies van die vele goederaadgevers waarheen die dames zich wenden in nood. Maak jezelf wat attractiever zodat je man weer naar je terugkomt. Maar zwarte magie wordt ook wel toegepast. Wat rijkere stadse dames zoeken soms uit wraak hun eigen knuffeltje-mag dan ook wel farang wezen. Niet overal meteen het ergste achter zoeken!!

 4. PEER zegt op

  Sappig verhaal Khun Rob,
  Het zal wel bij jou in de buurt zijn, want jij woont bij de Mun river.
  Leuk trouwens dat jij kunt verhalen over de buren, haha.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website