Foto uit het archief

Nog nooit – zover ik mij kan herinneren – heb ik op Thailandblog gelezen dat Thaise vrouwen romantisch aangelegd zijn. Ook mijn vrouw is dat niet echt. Maar die romantische vrouwen bestaan wel!

Ik zal mij beperken tot één voorbeeld:

Nooann, een jonge dame die wel vaker van een romantische inslag blijk heeft gegeven, schreef een keer op Facebook iets in het Thais met daarbij de Engelse vertaling:

“Try to choose the person he loves you more than you love him. You will always be a treasure of precious hearts for him”. Het Engels lijkt mij niet helemaal correct dus ze zal het mogelijk zelf vertaald hebben maar de boodschap is wel duidelijk: Ze zoekt iemand die meer van haar houdt dan zij van hem. Ik heb al eerder eens geschreven dat veel Thaise vrouwen hoge eisen stellen aan hun partners maar dit geeft er nog een extra dimensie aan. Ze heeft “dus” nog geen vaste vriend.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Drie korte verhalen uit de Isaan: Een romantische boerendochter (2)”

 1. chris zegt op

  Ze zoekt een man die meer van haar houdt dan zij van hem.
  Klinkt me niet echt romantisch in de oren.
  Hij houdt van haar om wie ze is, zij houdt minder van hem om wie hij is maar vanwege……zijn geld?
  Is dat de Thaise romantiek?

  • Rob V. zegt op

   Misschien is het feminazi virus ook al uitgebroken in Thailand? Dan moeten de mannen op zoek naar romantiek het misschien toch maar in (zuidelijk) Europa proberen. 55

   Nu even serieus: Hoge eisen stellen prima, al bestaat de perfect foutloze partner niet. Als je wilt dat je partner je op de eerste plaat zet – of zelfs een voetstuk?- dan moet er toch wederkerigheid zijn en moet de persoon zelf de ander ook op 1 zetten. Anders is de relatie vanaf dag 1 al uit balans.

 2. John Lydon zegt op

  Iedere relatie is niet in balans. Het heeft geen zin om in Zuid Europa te zoeken naar een NAWALT (Not All Women Are Like That). Want vrouwen zijn namelijk overal op de wereld hypergaam. Dit betekent dat ze altijd omhoog trouwen (op de sociaal economische ladder). Verliefd worden als man is eigenlijk heel onmannelijk, want je verliest hierdoor je intelligentie. Voor vrouwen maakt dat de zaak makkelijker, want nu ben je makkelijker te manipuleren. Eigenlijk zou dat laatste woord vrouwipuleren moeten heten. Maar goed, we moeten ook in de spiegel kijken en ons afvragen ‘ben ik wel zo tof als dat mijn ego zegt dat ik ben?’.

  • Rob V. zegt op

   Trouwen vrouwen altijd omhoog? In de kranten van de afgelopen maar maanden stonden toch stukjes over dat jonge vrouwen tegenwoordig vaker beter opgeleid zijn dan de man (ze doen het beter op school tot aan de universiteit aan toe). Ook konden we lezen dat volgens Amerikaans onderzoek er wel problemen zijn wanneer de vrouw meer geld thuis brengt dan de man. De media wist te melden dat het probleem vooral bij de man lag die er maar moeite mee heeft dat deze niet meer de leider van het huishouden is. Uit aanvullend nieuws bleek echter een belangrijk iets: ” Wanneer de vrouw al meer verdiende voor de relatie begon, was er geen sprake van stress bij de mannen” . het lijkt dus vooral een probleem te zijn (voor mannen) als hun vrouw eerst in een wat onafhankelijke positie van hen was maar door bijvoorbeeld zijn ontslag of haar promoties, zij hem inhaalt. De trots aangetast? Al zullen er vast ook mannen zijn die liever een volgzaam vrouwtje hebben.. (en dan in Thailand gaan kijken 5555).

   Mijn conclusie: de vrouw wil minstens een dak boven het hoofd, geen zorgen over eten, woonlasten, of er wel geld is voor de kinderen etc. Zodra aan die drempelvoorwaarden kan worden voldaan kun je als vrouw eens gaan kijken of de potentiële mannelijke partner ook iemand is waar je verliefd op kan worden. Lijkt me logisch dat je eerst de basis in orde moet hebben om niet dag in dag uit in de zorgen te zitten, maar zodra die basis/vangnet er is kun je gaan kijken naar wat je leven/relatie prettig maakt. Dat die man ook een leuk uiterlijk heeft, humor, fijne prater enzovoort.

   Nu is het sociaal-economische niveau van Thailand nog niet dat van Nederland (Thailand is zelfs een van de meest ongelijke landen ter wereld) , heeft nog niet de nodige vangnetten. Maar zowel in Europa als Azië zien we de positie van de vrouw verbeteren. Toegang tot opleiding, meer vrouwen (dan mannen) die afstuderen. Die trend zal vast door zetten. En als de onderzoeken kloppen is het voor de relatie geen probleem als vooraf de vrouw als weet dat ze betere papieren/werk heeft dan de man.

   Deze boerendochter wil dus in de eerste plaats stabiliteit, zekerheid, vrij van zorgen. Verliefdheid komt dan pas later. Voor mij persoonlijk nou niet meteen een top kandidaat, ik zoek liever een vrouw die al grotendeels of geheel zelfstandig is, dan kan ze voor mij kiezen omdat ze me een leuke,fijne man vind waar ze echt verliefd op is. Van een koen ridder complex die een arm vrouwtje uit de penarie gaat helpen heb ik geen last…

   Of ik kom als vrouw terug in een volgend leven. Goede kans dat ik dan een master degree kan halen, een leuke baan en een leuke man. Win-win-win. 🙂 Volgens de boeddhistische leer moet ik me dan wel gaan misdragen want als je te goed bent keer je als man terug in een volgend leven. 🙂

   Bronnen:
   https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13524-017-0601-3
   https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4937506/als-zij-meer-verdient-lijdt-hij-mannen-willen-kostwinner-zijn
   https://www.demorgen.be/nieuws/man-gestrest-als-vrouw-meer-verdient~b97e0c76/
   https://www.intermediair.nl/collega-s-en-bazen/vrouwen-op-de-arbeidsmarkt/moeten-mannen-wel-echt-wennen-aan-een-vrouw-die-meer-verdient?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
   https://www.dub.uu.nl/nl/plussen-en-minnen/2016/12/19/vrouwen-halen-vaker-en-sneller-hun-diploma.html

   • Hans Pronk zegt op

    Beste Rob, de betreffende boerendochter is onderwijzeres dus financiële zorgen zijn er niet direct en ook niet in de afzienbare toekomst. Ik denk dat ze juist wil aangeven dat liefde een belangrijke en misschien wel de belangrijkste voorwaarde is voor een relatie. Maar dat het niet voldoende is dat zij alleen verliefd is, maar dat ook de ander dat moet zijn. Dat maak ik eruit op. Overigens betwijfel ik of je verliefd kan zijn op iemand als die ander dat niet is; er moet toch een zekere interactie zijn voor echte liefde, de vonken moeten er bij wijze van spreken vanaf vliegen.

    • Rob V. zegt op

     Ja beste Hans, liefde moet wederkerig zijn. De vonken moet er vanaf springen, maar wel met een dak er boven zodat het liefdesvuur niet meteen bij de eerste zware weer uitgeblazen of uitgeregend wordt.

  • Monica zegt op

   Wat een verschrikkelijke onzin John Lyndon.
   Ik vraag me af waar je deze “wijsheid” vandaan hebt?
   Over de hele wereld trouwen vrouwen omhoog?
   Wel eens van “generaliseren” gehoord?
   “Alle mannen lopen hun p.. achterna”
   “Alle Marrokanen zijn crimineel”
   ” Alle Thaise vrouwen zijn prostituee”

   Als je jezelf niet compleet belachelijk wilt maken is het beter niets te schrijven.

 3. Jasper zegt op

  Romantiek bestaat bij de gratie van de overvloed. M.a.w.: Bij financiele en maatschappelijke zekerheid kun je je als vrouw de romantiek makkelijk veroorloven. Toch is ook de westerse vrouw – gedreven door diezelfde behoefte aan zekerheid- nog steeds geneigd om voor een echtgenoot te kiezen die maatschappelijk en financiele sterker is dan zij, m.a.w. ze kiest eerder een dokter uit dan een putjesschepper. Maar dan wel in een mooi romantisch verhaal geklede context, natuurlijk.

  Voor de meeste Thaise vrouwen geldt nog steeds de wet van de jungle: no money I die.
  Alhoewel er natuurlijk vaak de familie is om op terug te vallen, is de mogelijke economische nood veel dichter bij dan bij ons in Nederland met zijn riante sociale vangnetten.
  Of zoals mijn vrouw vroeger zei: Money first, and love come slowly.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website