door Hans Bos

Wie enigszins verdwaasd van het winkelen buiten een shopping mall in hartje Bangkok een sigaret opsteekt en de peuk wegwerpt, loopt grote kans op een boeten van (omgerekend) 50 euro. De sigaretten-politie weet daar wel raad mee, al richten zij hun pijlen louter op onwetende buitenlanders.

Uit een fraai staaltje onderzoeksjournalistiek in de Spectrum-bijlage van de Bangkok Post blijkt dat dagelijks veel buitenlanders in de binnenstad van Bangkok het slachtoffer zijn van zogeheten thetsakij. In werkelijkheid gaat het hier helemaal niet om politiemensen, maar om geüniformeerde gemeentewerkers. Deze hebben geen enkele autoriteit om mensen te arresteren. Ze kunnen alleen waarschuwingen uitdelen. Opmerkelijk is dat veel borden die waarschuwen tegen vervuiling inmiddels zijn weggehaald. Veel buitenlanders weten dan ook niet wat hen boven het hoofd hangt. Zeker in de buurt van Siam Discovery Center, MBK en het park naast Emporium op Sukhumvit, lopen buitenlanders risico om te worden aangehouden.

De tsetsakij dreigen de gepakte buitenlanders met hel en verdoemenis als ze niet de vereiste 2000 THB op tafel leggen. Soms krijgen de overtreders een stukje papier mee, maar vaak ook niet. Thai die dezelfde overtreding begaan, wordt geen strobreed in de weg gelegd. Sterker nog: de BMA-figuren treden niet op tegen Thai die overvolle plastic zakken met afval zichtbaar op straat dumpen.

Saillant detail is dat zelfs de auteur van het verhaal in de Bangkok Post, Maximilian Wechler, door de heren is aangehouden en verhoord. Hij heeft met zijn team verschillende overtreders ondervraagd nadat ze zijn gepakt na het weggooien van een sigarettenpeuk. Enkelen zeggen als gevolg van deze gebeurtenis nooit meer naar Thailand terug te keren. De conclusie van het verhaal luidt dat vervuiling inderdaad niet is toegestaan, maar dat Bangkok meer waarschuwingsborden moet plaatsen en buitenlanders en Thai over een kam moet scheren.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “De sigaretten-politie in Bangkok jaagt alleen op buitenlanders”

 1. johnny zegt op

  Nu ga ik iets lelijks schrijven, wat een ongelovelijke bende is het in BKK. Als ik Amsterdam en BKK vergelijk is Amsterdam een ster aan de hemel.

  Die sigaretten truck is ook weer een vorm van diefstal. Zou je idd roken op een plek waar het niet is toegestaan, dan ” kan ” ik mij er nog iets bij voorstellen dat je een boete kunt krijgen.

  Ik heb altijd 1 regel: heeft die klant een pistool bij zich of niet? Alleen dan is het een echte politie ambtenaar. De rest kan van mij weer de bekende boom in.

  Elke Thai zou zo’n figuur een kopje kleiner maken en daarom proberen ze uiteraard de argeloze toerist te pakken. Ik heb er geen woorden voor.

 2. Redactie zegt op

  Het verhaal van Hans sluit naadloos aan op het verhaal van oplichting van toeristen. Iedereen wil graag aan een farang verdienen, maakt niet uit hoe.

 3. Badbold zegt op

  Thai blijven hun best doen om farang zoveel leeg te kloppen. Het lijkt wel een nationale sport. Slim is het niet en op lange termijn kost het ze geld. Maar ja, met zo’n onderwijssyteem kan je ook geen intelligente acties verwachten.

 4. Robert zegt op

  ‘Saillant detail is dat zelfs de auteur van het verhaal in de Bangkok Post, Maximilian Wechler, door de heren is aangehouden en verhoord.’ Interessant is te weten of dit artikel dan VOOR of NA de aanhouding geschreven en gepubliceerd is. Ik vermoed het laatste, waarbij de aanhouding van de schrijver dan geen saillant detail meer is, maar dit hele verhaal meer weg heeft van een ordinaire persoonlijke vete met de autoriteiten. Overigens niet meer dan terecht dat ze mensen beboeten voor vervuiling. Dat ze de farang daarin anders behandelen dan de Thais is niet eerlijk, maar zo werkt het nou eenmaal voor alles hier. Siam Discovery, Emporium en MBK zien er overigens erg schoon uit vergeleken met de rest van Bangkok – ik zie ook geen Thais die plastic zakken dumpen daar – dus volgens mij werkt het beleid!

 5. robot zegt op

  niet erg Slim van de thai,de laatste toerist weg te jagen!

 6. john zegt op

  “bekeurd” met een d????


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website