De politie is je beste vriend

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
18 januari 2024

Nieuwland Photography / Shutterstock.com

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de Hollander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken.


De politie is je beste vriend

Weinig mensen zullen het met de stelling eens zijn dat de politie je beste vriend is. Niet in Nederland en ook niet in Thailand. En als we de verhalen en reacties op thailandblog mogen geloven komt de politie zeker in Thailand er niet al te best vanaf: ze zijn corrupt, hebben een hekel aan farangs, rijden dronken op de motorfiets en ze hebben allemaal een mia noi.

Dat is natuurlijk een overdreven beeld en dat komt ook omdat degenen die geen negatieve ervaringen hebben met de politie niet snel in de pen zullen klimmen. Zelf heb ik trouwens nog nooit een negatieve ervaring opgedaan met een politieagent.

Overigens ken ik één Nederlander die zich in bovenstaande stelling mogelijk wel zal kunnen vinden: hij is namelijk getrouwd met een politieagente, een buitengewoon aardige vrouw.

Maar eigenlijk gaat dit verhaal niet over de gewone politie maar over de tourist police. We hadden een keer een Nederlands echtpaar op bezoek en om wat van de omgeving te zien hadden ze een auto gehuurd. Maar de eerste keer dat ze er op uit trokken waren ze de weg kwijt geraakt. Ze waren op dat moment in Warin, dat is de stad die tegenover Ubon aan de Mun rivier is gelegen.

Gelukkig zagen ze op een gegeven moment een taxi die hen wel op weg zou kunnen helpen, naar het vliegveld bijvoorbeeld, want vanaf daar zouden ze de weg terug wel kunnen vinden. Het bleek echter geen taxi te zijn maar een wagen van de tourist police. Na het probleem uitgelegd te hebben wilden de agenten ze inderdaad wel begeleiden naar het vliegveld. En mogelijk omdat ze indruk wilden maken op die mooie blonde vrouw reden ze voorop met zwaailicht en gillende sirene, soms zelfs door rode verkeerslichten of over de stoep en in een mum van tijd waren ze bij het vliegveld. Dat is nog eens service.

Overigens is de term tourist police wat misleidend, want ze moeten bijvoorbeeld ook illegalen afkomstig uit de omringende landen opsporen en arresteren. Soms is dat gevaarlijk werk. Ook met sommige farangs hebben ze heel wat te stellen.

10 reacties op “De politie is je beste vriend”

 1. Ben zegt op

  Waar je als politieagent ook werkt, het blijft een gevaarlijk beroep.

 2. raymond zegt op

  Ik damp zelf (electronische cigaret) en in Thailand is dit verboden. Na paar biertjes en zonder na te denken, op de Walking Street een paar teugen genomen en niet gezien dat ik pal naast een politie agent stond. Prompt werd ik aan het handje gegrepen en moest ik mee in het politie hokje.

  25.000b boete, gelieve direct te betalen. Dat was ff slikken en dat zou een flinke tegenslag voor mijn portemonnee betekenen. Oh, niet willen betalen? – dan naar het politie buro. Mijn thaise vriendin heeft het gelukkig kunnen afpingelen tot 1000b.

  Was wel grappig. Ze gingen het hokje uit en de 1000b moest ik gewoon op tafel laten liggen.
  Netjes gedag gezegd en verder gelopen. Wel moest de agent in questie, nog ff een kleine natrap geven: ‘You rich man, you not care money that!’

  Naja, ik was in overtreding en beter 1000b betalen, dan 25.000b, toch? Of zie ik dat verkeerd? Betalen moest ik toch (was in overtreding).

  Tip: wanneer men in zulke situatie terecht komt, is na mijn mening gewoon het beste om zich onderdanig op te stellen en de domme toerist spelen (en zoveel mogelijk afpingelen).

  • Hans Pronk zegt op

   Je liep het risico op een gevangenisstraf van maar liefst 10 jaar: You can’t bring vaporisers (like e-cigarettes and e-baraku) or refills into Thailand. These items are likely to be confiscated and you could be fined or sent to prison for up to 10 years if convicted (https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/thailand/local-laws-and-customs). In de praktijk zal het wel meevallen, zoals je jouw geval.
   Op sommige stranden in Thailand is er een totaal rookverbod en bij overtreding kan je een boete krijgen van maar liefst honderdduizend baht of een jaar gevangenis.

  • Ben korat zegt op

   Weet je zeker dat het maar een paar biertjes waren? Als je al niet ziet dat er een agent naast je staat en dan ook nog iets doet waarvan je weet dat het verboden is in Thailand dan denk ik dat je hem al aardig geraakt hebt 555.

   Groetjes Ben Korat

   PS. Een ezel stoot zich ook niet aan de zelfde steen dus laat dat ding thuis of in je hotel als je op stap gaat.

  • Frank zegt op

   denk dat het eind bedrag anders was geweest, als je geen thaise bij je had. Maar dat is coffee dik kijken natuurlijk. Ik heb daar geen ervaring mee.

 3. Caspar zegt op

  Ja Hans je beste vriend de politie maar dat zal wel veschillend zijn met Pattaya of de isaan.
  Ik vindt ze over het algemeen hier in Khon Kaen dat ze niet verkeerd zijn zal een voorbeeld geven heb voor de 4x rijbewijs verlengd hier, motor en auto rijbewijs dus alles in orde.
  Stond verleden jaar te wachten op mijn vrouw bij het ziekenhuis had de auto buiten geparkeerd bij de rood /witte blokken fout dus dacht ik!!! en daar dacht die aardige politieagent er ook over (fout) had een bon onder mijn ruitenwisser,ik kwam aanrennen zag dat die hem eronder schoof en ik zei sorry maar moest even mijn vrouw ik ophalen.
  Ok zegt die farang!! en scheurt de bon doormidden 55555 en je weet hoe dat gaat naar politie post en daar betalen en veel tijd verloren.
  Politie je beste vriend !!!!

 4. KhunBram zegt op

  Ik ben in bijna 10 jaar, bijna alleen maar, zeer goed te spreken over het politie’korps’ alhier.

  Maar ligt natuurlijk gewoon aan de ervaring die iemand opdoet.

  Kenmerken: ze laten graag zien wie ze zijn. En dat MAG, cq moet bijna ook.

  Behulpzaam:
  -keer verkeerd geparkeerd bij de markt, PRENT, achter zijn bromfiets aanrijden naar buro, 12 euro 50 voldaan MET kop koffie.

  -rij jaren geleden in Bangkok. Ik bracht een geschenk naar de Koning in Siriraj Hospital. Stond op de achterbank van de Fortuner. In de ochtendspits dacht ik een U-turn te mogen gebruiken. Nee dus.
  Maar was niet de enige. Motoragent stond me op te wachten, en bracht me naar parkeergelegenheid. Bonboekje in de hand. Ik mocht daar niet draaien…… En waar ik vandaan kwam, en waar ik naar onderweg was……dan kon hij beste manier aangeven welke kant de weg opdraaien.
  Ik melde Siriraj Hospital, geschenk aan de Koning brengen…………..en dat ziet hij op de achterbank………..Agent blies op zijn fluit en ik werd met 3 motor agenten tot IN de parkeergarage begeleid. MACHTIG gevoel. En wachten dan niet op dankjewel of iets, nee, vertrekken gewoon. Zo van werk gedaan. Punt.

  -Mijn auto ‘kwijt’ in Bangkok. Kon plek niet terugvinden in buitenwijk. Ik spreek agent aan, en gehele korps werd geinformeerd via mobilofoon, en achter op de motor in 10 minuten auto terug.

  -Buurman moest boom ‘verhuizen’ 12 m lang (eerst was hij 12 m hoog) Hij had truckje van 6 meter. Dus stak 6 meter uit, bijna op de grond, wel met rode vlag.
  Politie wagen komt langs. He chef….kan niet. Volgende keer op grotere wagen. Maar nu begeleide hij de wagen tot op plaats van bestemming. Buurman bracht ‘doos gebak’ op buro en klaar.
  In NL betaal je in de polder 1500 euro boete.

  *verschil is: betrokkenen EN politie hebben goed gevoel die dag, EN de man heeft wat geleerd, EN is niet te duur uit.

  Ok, genoeg over mijn ervaring in deze.

  KhunBram in the Isaan.

 5. Tima Capelle zegt op

  Zo’n 10 jaar geleden stonden mijn man en ik voor een stoplicht in Hua-Hin te wachten. Wij waren net onze weg weer gevolgd na een drankje te hebben genuttigd. Mijn man was vergeten zijn helm op te zetten waarop ik hem attendeerde. Op hetzelfde moment had een politieagent ons in de gaten en gebaarde ons dat wij bij hem moesten komen. “Tè laat dus” zei ik tegen mijn man. Hij moest omgerekend ongeveer 5 euro betalen maar hij had net zijn laatste geld aan onze drankjes uitgegeven. Toen ik zei dat ik het wel zou betalen was die agent het daar niet mee eens. Nee, mijn man had die fout begaan dus hij moest er voor “boeten”! Mee naar de politiebox op de hoek dus. Daar moest hij zijn rijbewijs afgeven en en zijn helm opzetten. Zo heeft hij daar ruim 20 minuten gezeten voordat hij zijn rijbewijs weer terug kreeg en mocht vertrekken. Hilarisch hoe dit werd opgelost. Wel een beetje jammer dat ik toen geen fotocamera bij mij had om dit vast te leggen, maar die beelden staan nog steeds duidelijk op “mijn eigen harde schijf”!

 6. Jose zegt op

  Ruim een jaar geleden maakten wij een fietstocht door Thailand en Laos.
  Vanaf Chantaburi reden wij noordwaarts via de Highway. Daar zit een behoorlijk pittige klim in vlak voor Pong Nam Rong. Bijna bij het dorp, vloog door een verkeerde schakel aktie de ketting van mijn man zijn fiets eraf. Maar zodanig dat er een aantal spaken braken, later bleken ze bijna allemaal beschadigd. Er kon niet verder gefietst worden. Niemand in de buurt die Engels sprak en ons Thais reikt ook niet verder dan wat tellen en beleefdheden. Er is daar een politie bureau, dus ik er naartoe gefietst en aan de agent die wel een beetje Engels sprak onze situatie uitgelegd. Na enige spraak en taal verwarring, werd de commissaris erbij gehaald en werden onze fietsen achter in de politie truck gezet, wij achterin bij de mannen en werden wij ruim 40 km terug gereden naar de fietswinkel in Chantaburi.
  Zij wilden er niets voor hebben, niet eens een koffie of koud drankje.
  “Its our duty” werd er gezegd. Wij waren heel erg blij met de politie.

 7. Van Wemmel Edgar zegt op

  Een paar jaar geleden vas ik in Hua Hinn. Was verloren gewandeld en er passeerde een politie op zijn moto.
  Hem gevraagd hoe dat ik mijn juiste weg kon terugvinden.Ik mocht op zijn moto en de man heeft mij ter b estemming gebracht.Ik was natuurlijk verbaast.Heb dat ook meegemaakt in NEW YORK. was per ongeluk in de bronkx terechtgekomen,in de zwarte wijk. Ik was blijkbaar de enige blanke daar. Er stopte een politieauto en vroeg wat ik daar deed. Ze hoorden natuurlijk dat ik een toerist was. Ze hebben mij dan naar mijn hotel gevoerd die daar een paar kilometer verder lag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website