De opbrengst van rijst in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
6 december 2013

Een tijdje terug was er een lezersvraag over de opbrengst van rijst verbouwen. Ik kan daar wel iets over vertellen omdat dit jaar mijn Thaise vriendin geholpen heb met de rijstoogst.

Mijn vriendin verbouwde op ca 6 rai land rijst. De opbrengst was totaal 25 zakken van 85 kg, dus totaal ca 2.125 kg. Uit artikelen in de Bangkok Post weet ik dat de garantieprijs van de overheid 12 bath/kg is. Als je bent geregistreerd als kweker betaalt de overheid een betere prijs. Een familielid verkocht voor 18 bath/kg. Wellicht wordt dit door een belastingaanslag nu en in de toekomst verlaagd.

Geregistreerde boeren kunnen max. tot 400.000,- baht verkopen aan de overheid. Ik heb de exacte regeling niet gelezen maar van horen zeggen. Mijn vriendin staat niet geregistreerd maar is helemaal gelukkig als zij 15 baht per kilo krijgt.

Ze verkoopt ca 20 zakken dus 1.700 kg. De rest voorraad om een jaar te eten. Heeft ze 1700 kg x 15 bath = 25.500,- dan heeft ze ca. 5000,- bath verdiend en het hele jaar te eten. Ze heeft namelijk ca 20.000 baht geïnvesteerd. Tractor, zaad, kunstmest, machine voor pick-up, transport naar huis, jute zakken, etc. Van die 5000.- baht moet ze nog wel het transport naar het Depot betalen. Dit kan met de lokale bus, je betaalt dan per zak. Op 25 november 2013 zag ik bij een depot langs weg 218, dat er 12,5 bath/kg werd geboden.

Ik hoop dat mijn informatie duidelijk is

Antonius P.J. Steehouder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “De opbrengst van rijst in Thailand”

 1. robert48 zegt op

  Ja zakken van 85 kilo die ben ik nog niet tegen gekomen zijn die wel te tillen die moeten wel loei zwaar zijn voor een thai zelfs voor mij en ben ik toch een flinke kerel.
  En reken maar op een prijs van 14 baht ongepelde rijst dacht dat die zakken rond de 25 kilo wogen en niet 85 kg.

  • jm zegt op

   Ja zakken van 85 kilo ben ik nog niet tegen gekomen ???? waar zit jij ???? heb je die zakken gezien die achter op pick up trucks liggen. Mischien ben je in de war met zakken van de supermarkt . Ik kan je garanderen dat die jute zakken met rijst minstens 80 -85 kilo wegen. De prijs van rijst is afhankelijk van de soort rijst het vochtigheids gehalte etc etc. Er zijn veel verschillende prijzen voor de vershillende soorten rijst net als bij jouw in Nederland heb je verschillende aardapplen die ook niet allemaal de zelfde prijs hebben. Ga maar eens in een rijst veld kijken hoe die zakken wordenn opgeladen op een truck …. nog ouderwets met z”n tweeen en niet zoals in holland 25kg per zak . Als je begrijpt wat ik bedoel .

 2. robert48 zegt op

  Beste JM je vraagt waar ik zit nou midden tussen rijstvelden mijn vrouw heeft 11 rai rijstvelden heb naast het huis nog 4 liggen de rest is verkocht voor 14 baht de kilo kleefrijst.
  Nou weet ik 200 % zeker dat ze 25 to 28 kilo wegen heb je zelf op de weegschaal gezet ook nog vandaag??
  Dus kom niet met zakken van 85 kilo die heb ik al 14 jaar niet gezien hier in de isaan ik weet niet waar jij zit maar ik weet het wel zeker.

  • jm zegt op

   Beste robert zoals je in het verhaal ook al kunt lezen wordt er 1700 kg verkocht in 20 zakken dat betekent als je 1700 deelt door 20 dan krijg je 85 maw 1700 kg gedeeld door 20 is 85 kg pe zak. ik weet niet waar in isaan jullie de rijst in zakken doen maar ik zou het toch maar eens aan je vrouw navragen in wat voor zakken ze de rijst doen, Eerder in het verhaal wordt er gesproken van 6 rai keer 25 zakken van 85 kg is 2125 kg. Niet om het een of ander … maar vraag toch even na bij je vrouw, mischien ben je in al die jaren een aantal kilootjes misgelopen .

   • jm zegt op

    Klein detail , zoals de heer Steehouder al zei zijn land ligt aan 218 of in ieder geval in de buurt daarvan ,dat is tussen nangrong en buriram en volgens mij ligt Buriram nog steeds in de isaan.

 3. Hua zegt op

  Geachte lezer/schrijver,

  Maandelijks koop ik een aantal zakken rijst van een groothandel.
  Natuurlijk weet ik niet of de zakken rijst vanaf de farmer naar de groothandel dezelfde zakken zijn zoals ze bij de groothandel verkocht worden.
  De grote zakken rijst die ik er koop zit 49 kilo in.

  Hua.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  De overheid betaalt voor een ton witte rijst 15.000 baht en voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst) 20.000 baht. Maar dat bedrag is afhankelijk van de vochtigheidsgraad, de aanwezigheid van ongerechtigheden alsmede de soort rijst. In de praktijk ontvangen de boeren minder. Er mag per gezin voor maximaal 350.000 baht rijst worden ingeleverd. In de tweede oogst wordt 13.000 baht betaald voor witte rijst tot een maximum van 300.000 baht.

 5. Adje zegt op

  Met 6 rai land 5000 bath verdient. En het hele jaar gratis rijst eten. Zoveel moeite voor zo`n beetje geld. Is het niet rendabeler om iets anders te verbouwen?

 6. Ruud zegt op

  Onderstaand het verhaaltje geschreven 15.11.21013 over de oogst van de moeder van mijn Thaise vriendin.
  Zit heel veel gelijkenis in met het geplaatste artikel en een sterk staaltje Thaise rekenkunde:

  Mama van Nan verbouwt op een klein perceeltje rijst.
  Het resultaat is ongeveer 45 zakken ongepelde rijst, hetgeen uitkomt op 40 zakken gepelde rijst.
  40 zakken van 50 kg is 2000 kilo x 15 baht => 30.000 baht.
  De aanschaf van de rijstplantjes en kunstmest 10.000 baht
  De kosten van het oogsten 5 man x 300 baht 7dagen 10.000 baht
  Daar moeten de kosten van de boerderij nog vanaf voor het opslaan en het malen tot normale witte rijst. ca. 6.000 baht.
  Baten 30.000-/- gemaakte kosten 26.000 => 4.000 baht netto-winst.

  Nan lag in bed deze middag en kwam zelf met de opmerking dat het veel slimmer was de rijst tegen 15 baht per kilo te kopen, want veel van de rijst wordt nu voor nop aan de familieleden gegeven.
  Dus geen plant- en oogstwerk, geen gereis naar het Noorden en niet moe worden.

  Eindelijk het muntje is gevallen.

  Elke keer moeten we constateren dat Thaien graag dingen willen doen omdat ze er geld voor krijgen, maar ze nimmer rekening houden met de kosten die hiervoor gemaakt worden.

  Moraal van het verhaal: onze Westerse invloed begint eindelijk door te komen, maar we hebben nog een lange weg te gaan.
  De woorden “schaalvergroting” en “coöperatie” moeten nog doorgevoerd worden.
  Een Thaise ondernemer heeft mij uitgelegd over alle kosten en hieruit kon ik opmaken dat percelen tenminste 100 rai (160.000 m2 ) moeten zijn om winstgevend te kunnen werken en machinaal te kunnen oogsten.

  PS: In dit rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met de kwaliteit van de rijst of vochtigheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website