Afgelopen zaterdag had ik een bericht geplaatst hoe we leven op platteland, tussen de rijstvelden en hoe het er ervoor staat met deze coronacrisis. Wat gebeurt er nu? In ons dorp best veel. Wat als eerste opvalt zijn de voor mij de vele vreemde gezichten.

Mooie mannen en vrouwen en veel ladyboys. Dat op een bevolking van denk ik, duizend mensen in dorp. Volgens mijn vrouw zijn er nu zeker tien ladyboys in het dorp. Valt dit op? Ja, het verwondert mij. De meeste zitten nu zonder werk en gaan terug naar pa en ma, geen geld meer voor de huur en eten. Ze vallen terug op het Thaise sociale dienst, het netwerk en de familie.

Daarnaast komen er ook vele terug uit Engeland en Zwitserland’ om maar een paar landen te noemen, waar de meeste werkzaam waren in bijvoorbeeld massagesalons. De betrekkelijke gesloten dorpsgemeenschap heeft misschien meer binnen gehaald dan alleen de dochters en zonen, de (korte) tijd vanaf nu zal leren.

Bij Tesco op zo’n tien km buiten ons dorp, zijn we extra boodschappen gaan doen. We wilde niet meer naar de Big C in Khon Kaen. Ja, ook wij worden voorzichtig en deze supermarkt heeft de grote van een Albert Hein.  Maandag was er nog niet te veel van corona te merken in de winkel, behalve dat mijn vrouw en ik de enige waren zonder mondkapje,

Gisteren, woensdag, gingen we terug naar de Tesco om de voorraad water voor de komende twee maanden in te kopen, ja ook wij hamsteren. Het verschil in de winkel met twee dagen eerder, de temperatuur wordt gemeten en er staat handgel. Ook wij zijn voor het fatsoen maar een mondkapje gaan dragen. Eigen gemaakte in dorp door een handige thuisnaaister, in diversen kleuren, ziet best goed uit.

Over de werking van de mondkapjes zijn hele discussies gaande. Werkt het wel of niet? Het ziet er in elk geval kleurrijk uit en voor de kosten 20 baht stuk, hoef je het niet te laten.

Verder hebben we geluk dat we iets buiten het dorp wonen en er niemand zomaar even binnen kan lopen als de poort dicht is. We wachten we de komende maand (noodtoestand) rustig af .

Groeten vanuit de rijstvelden.

Ingezonden door Piet

30 reacties op “Lezersinzending: Corona tussen de rijstvelden”

 1. Mark zegt op

  Piet schetst een herkenbaar beeld. Hij vermeld geen regio of provincie.
  In de dorpen tussen de rijstvelden in de provincie Uttaradit gaat het nu ook zo.

  Bijna iedereen draagt een masker. Inderdaad te koop bij lokale naaisters voor 20 thb per stuk. Buitenkant katoen met kleurrijke motiefjes en binnen bekleed met een soort neteldoek. Let op! De kleur gaat af als je ze wast in een heet sopje 🙂

  De dagelijkse (overdekte) markt waar vooral (verse) voeding verkocht wordt blijft open. De grote wekelijkse markt (tallaad nad) is in alle dorpen gesloten op bevel van de provinciegouverneur.

  Gisteren deden wij inkopen in Tesco-Lotus. Zo’n 10 % van de rekken was leeg, vnl. droge voedingsproducten.

  Mijn Thaise stiefzoon melde dat op de provinciegrenzen wegcontroles staan. Bij niet essentiële privé verplaatsing wordt je huiswaarts gestuurd. Inkopen doen in Makro, Big C of brood kopen bij Dupain in Phitsanulok wordt quasi onmogelijk. Langs sluipwegen geraken er misschien nog. Maar wat als we bij terugkomst staande gehouden worden.

  Een vriendin van mijn vrouw bakt voortaan 3 broden per week voor ons. Voorheen bakte ze enkel Thaise zoetigheden (Khanom) ik heb haar een recept om brood te bakken bezorgd via Line. Straks proeven. Als het goed is krijgt ze eerstdaags een pak farrang klanten 🙂

  In de provinciehoofdstad Uttaradit is het opmerkelijk verkeersluw.

  • Harry Romijn zegt op

   Zelf brood bakken, van tarwemeel ? Of van rijstmeel ? In dat laatste geval ben ik erg geïnteresseerd in een recept en hoe-te-doen.
   hromijn at casema punt nl

   • Hugo van Nijnatten zegt op

    Goed plan Harry. Ik bak al jaren mijn eigen brood, maar met rijstemeel heb ik nog geen ervaring.
    Ga daar binnenkort wat mee experimenteren. Moet te doen zijn feitelijk, maar ik heb mijn twijfels over het resultaat.
    Groet.

   • Joost-Buriram zegt op

    Even opzoeken op Google, daar krijg je het recept te zien en ze verwijzen je naar YouTube met filmpjes over het bakken van brood.

  • eric zegt op

   Bij Tesco op zo’n tien km buiten ons dorp, zijn we extra boodschappen gaan doen. We wilde niet meer naar de Big C in Khon Kaen.

 2. Rob V. zegt op

  Leuk geschreven, goede redenatie en verder hou ik mijn mond. 😉 Ik ben net een week terug in NL en mis Khon Kaen en haar rijstvelden wel.

  • Rob zegt op

   Piet noemt wel dat hij niet meer naar de Big C in Khon Kaen gaat. Waarschijnlijk woont hij daar niet al te ver vandaan woont. Provincie Khon Kaen of Udon Thani??
   Ik mis Khon Kaen ook. Zou 28 maart vliegen, maar vlucht geannuleerd door SwissAir.

   Groeten,

   Rob

 3. Tom zegt op

  In het dorp waar wij zaten , willen ze niet dat degene die ergens anders werken , terug komen.
  Dus niemand komt terug uit bijv. Bangkok of Phuket of andere plaatsen , ze zijn als de dood daar dat het hele dorp aangestoken word.

 4. zwarteb zegt op

  Hier in het dorp ook vreemde gezichten.
  Zitten hier in een huis een straat verder.
  Huis stond al jarenlang leeg!

  Mondkapjes hebben ze hier vorige week gratis uitgedeeld, huis aan huis.

 5. fwberg zegt op

  Ik denk dat die mondkapjes juist t tegenovergestelde doen. Lijkt mij sterk dat ze PPF2 (of nog beter) PPF3 zijn

  • Hugo zegt op

   Mondkapjes zijn ervoor dat je je eigen muk niet rondspettert, maar Covid komt er toch wel doorheen.
   M.a.w. het is een geste naar je medemens om een kapje te dragen.
   Vraag me verder niet wat een hoop flauwekul er gaande is. Absoluut over de top.
   Groet.

  • Joost-Buriram zegt op

   Zolang de Thai er maar in geloven, dan worden ze niet zo makkelijk ziek, nu vinden ze het nog prachtig zo’n mondkapje te dragen, zodra ze er niet meer in geloven liggen de ziekenhuizen in een mum van tijd stampvol met Thai die eigenlijk helemaal niet ziek zijn.

  • Peter V. zegt op

   Ach, die mondkapjes verlagen de kans dat je gemolesteerd wordt.

 6. Erik zegt op

  Mondkapje is bedoeld om een ander niet te besmetten. Doen ze hier sowieso bij verkoudheid.

  In verhouding gezien zijn er in Thailand minder besmettingen dan in Nederland doden dus ik blijf nog even.

  • Jasper zegt op

   Daar geloof ik dus echt, echt, helemaal niets van. Ja, als je niet meet, zijn er ook geen besmettingen te melden. Veel oudere doden worden weggeschreven naar andere doodsoorzaken ,b.v. longontsteking etc.

   Ik verwacht een explosie aan gevallen in Thailand, en dat is een heel pak minder goed voorbereid op een dergelijke catastrophe dan Nederland.

   Lijkt mij trouwens ook niet mee te vallen, nu nog naar Nederland komen.

 7. Christiaan zegt op

  Fwberg, de mondkapjes, die ik hier nabij Cha-Am kan kopen, zijn hooguit voor de show.
  Een goede katoenen zakdoek met een paar elastiekjes om die om de oren te hangen, bieden wellicht betere bescherming

  • Jasper zegt op

   Geheimtip: stofzuigerzakken zijn prima materiaal! Bij gebrek: dubbelgevouwen oudhollandse theedoek.

 8. PEER zegt op

  Ik mis Ubon Ratchathani nú al, en ik ben er nog ‘n hele dag.
  Golfbaan is al 2 dgn dicht, dus fiets ik hele afstanden, lekker de wind langs m’n kale kop.
  Zitten nu heerlijk aan de Moon River te dineren, en denk onwillekeurig: da’s vanaf overmorgen niet meer mogelijk!
  Zaterdagmorgen vlieg ik om 9 AM naar Suvarnabhum Airport. Heb dan nog ‘n anderhalf uur om bagage v d band te halen en bij EVA air in te checken. Moet kunnen; lukte altijd!
  Maar ‘n fijne gedachte; over 5,5 maand zit ik weer aan de Moon mét ‘n big Leo op ijs, hahaaa

 9. fred zegt op

  China kreeg het virus wel onder controle. In China was en is het dragen van een mondmasker wel VERPLICHT en terecht. Alle beetjes kunnen helpen en baat het niet dan schaadt het niet. En als we er dan toch niks willen over weten dan vraag ik me af waarom omzeggens alle medische personeel het wel draagt.
  We hebben hard gelachen met die Thaise minister en zijn maskertjes maar de man had gelijk….wacht nog maar even af….als maskers in Europa niet worden verplicht komen we er niet uit.

  • Jasper zegt op

   Onzin. Virus is kleiner dan 1 mu, mondkapjes houden dat niet tegen. Wel lijkt het te helpen bij het zelf overdragen van de besmetting.
   In Nederland zijn wij prima op de goede weg, zonder mondkapjes, met verstandige maatregelen.
   Alleen ziekenhuis personeel dat met 10tallen corona patienten werkt hebben iets aan de kapjes.

   Gewoon verstandig zijn: blijf thuis, houdt anders 1,5 meter afstand ALTIJD, en was 20 x per dag ruim je handen met zeepsop. Gebruik buitenshuis te pas en te onpas een spray met spiritus op alles wat je moet aanraken en de handschoenen die je uiteraard draagt.

   En hoop dat je pas over een half jaar aan de beurt komt, als er een vaccin gevonden is. Want we worden uiteindelijk bijna allemaal besmet.

  • Rob V. zegt op

   Beste Fred, ik zag meteen het beeld voor me van een man die op een zware motor stapt met een luier, muts of bouwhelm op zijn hoofd. “Als ik val heb ik bescherming, baat het niet dan schaadt het niet. Hebben ze een tekort aan luiers in de verpleging? Het zal wel ik voel veiliger zo. In de bouw is een helm op je kop ook voldoende dus waarom niet op de motor? Waarom mijn helm niet vast zit met een gesp? Waarom ik geen bescherming voor mijn ogen draag? Geen knie beschermers? Geen motorpak? Geen laarzen? Thailand is het land van vrijheid, niet van betutteling. Ik ga me een beetje geheel van top tot teen in spullen hijzen. Nee, ik voel me goed zo met mijn luier of bouwhelm op de kop, stelletje zeurkousen” 555 🙂 😉

   De rest van de argumenten van o.a. een Viroloog hoe het zit met de maskertjes en waarom ze in het ziekenhuis wel nut hebben, dat hebben ik en anderen al uit de doeken gedaan in een ander topic. Maar ik ben geen Don Quixote en wil de moderator niet in mijn nek dus ik laat het bij deze. Als mensen niet gevoelig zijn voor meerdere argumenten van deskundigen heeft het voor mij geen zin tegen windmolens te vechten. Mocht je toch wel interesse hebben in bronnen…:

   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thailand-stelt-mondkapjes-verplicht-voor-passagiers-van-trein-en-metro/#comment-585144

  • Hans zegt op

   China heeft de boel n i e t onder controle. In Wuhan wordt nu mondjesmaat de stad weer opgestart, de provincie Hubei nog steeds niet. Over de rest van het land met meer dan 1.250 milj inwoners geen nieuws. Toch meldt Reuters dat vanaf overmorgen geen enkele buitenlander China meer inkomt. Ook zij niet met een geldig visum. Als het overgrote deel van China vrij van virus is, waarom dit soort maatregelen? Kan niet zijn uit angst dat buitenlanders virus importeren, want te onderwerpen aan test en quarantaine.
   De discussie over mondkapjes zou eigenlijk eens gestopt moeten worden: voor de Nederlanders is hierover op de site van het RIVM voldoende informatie te vinden; voor de Belgen was een of andere gerenommeerde professor bij TERZAKE de onzin van het dragen ervan aan het uitleggen.
   Wie nu nog het tegendeel meent te moeten rondroepen begrijpt het niet, en dient te zwijgen.

   • Mark zegt op

    Mijn vrouw en ik ervaren wel dat een mondmasker, zelfs zo’n katoenen lapje, en zonnebril ervoor zorgen dat we niet meer meer met vingers aan neus, mond en ogen raken.
    We denken dat daardoor wel degelijk een beperkt preventieve bescherming ontstaat.

    Afstand houden blijft ook met een masker de boodschap. Dit is in ruraal Thailand nog te weinig doorgedrongen.

 10. Maarten Vasbinder zegt op

  Het enige echt goede mondmasker is een gasmasker voor biologische oorlogsvoering.
  FFP3 werkt ook een beetje. De rest werkt nauwelijks, maar kan boze gezichten voorkomen.

  • Rob V. zegt op

   Vergeet met het FFP2 of 3 masker niet een gezichtsscherm of duikbril om oog de ogen ruim te beschermen. Maar geen burger loopt zo of met een gasmasker op rond.

 11. Thallay zegt op

  hoi Piet,
  ik ben benieuwd in welk dorp je in naar ik aanneem Buriram, je leeft zonder je privacy te willen schenden.

 12. Will zegt op

  Hallo peer ik begrijp niet dat met eva kun vliegen ik kon niet met eva ear vliegen naar thailand hoe kan dat wel dat jij kun vliegen of is dat alleen de terug reis gr will

  • Cornelis zegt op

   Waarschijnlijk omdat je sowieso Thailand niet in komt……

 13. Fred S zegt op

  Waarom zou je geen mondkapje dragen, ook al vind je het flauwe kul. Je bent bang om corona te krijgen, maar niet om het aan een ander te geven. beetje aso vind je niet. Door een kapje te dragen geef je tenminste wel aan, dat je niet meer bent dan een ander. Of had die minister toch gelijk door te buitenlanders viezeriken te noemen. Voel te net een gewoon mens en doe mee. Je mening over het nut ervan telt niet mee.

  • chris zegt op

   ok……….Nog 1 keer dan:
   1. de maskers helpen niet tegen corona
   2. de maskers die er zijn (en dat zijn er steeds minder) kunnen beter naar het medisch personeel
   3. voor maskers worden woekerprijzen gevraagd (degenen die denkt dat de politie daar echt wat tegen kan doen, is wel erg naief; ja, er zitten 6 Thais in het gevang daarvoor nou…6)
   4. 50 miljoen maskers zijn recentelijk verkocht aan China. Vermoedens zijn dat een lid van de regering ermee te maken heeft. (= masker maffia).

   Doe gewoon mee….waarom hebben we zoveel problemen met het meedoen als het om scams, dubbele prijzen, corruptie, moord en doodslag, dronken rijden, hoge schulden, vreemdgaan, geen helm op….Moeten we daar niet ook niet aan meedoen of onze mond houden als je werkelijk wilt integreren?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website