Bomen

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
17 oktober 2018

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaan de volgende verhalen over. Vandaag: Bomen.


Bomen

Natural agarwood oil wordt gebruikt in de parfumindustrie en kost 20 tot 40 dollar per gram, dus bijna evenveel als goud. De olie wordt gewonnen uit agarwood van de aquilaria crassna boom en daarvan hebben we twaalf exemplaren op ons landje staan.

Zo’n 12 jaar geleden heeft mijn vrouw wat stekjes ervan – met toestemming – uit een park meegenomen en nu zijn ze al zo’n 7 meter hoog. Zijn we ondertussen al rijk geworden? Nee, helaas nog niet. De boom gaat die olie pas produceren als reactie op een beschadiging, bijvoorbeeld na een blikseminslag. Of na aantasting door bepaalde bacteriën. In de praktijk is de kans klein dat zo’n boom die olie gaat aanmaken en zeker bij ons want wij hebben een bliksemafleider. Gelukkig zijn het fraaie bomen.

Maar wie tijd van leven heeft kan ook hardhout aanplanten. Teak is natuurlijk een bekende boom maar helaas niet mooi om te zien. Mahonie echter is wel een fraaie boom. Maar er is keus te over in Thailand. En de wetgeving verandert binnenkort; dan is geen toestemming meer nodig van de overheid om je bomen om te hakken en te gelde te maken. Wel dertig jaar wachten helaas voor je boom een miljoen waard is.

En je moet er natuurlijk ook verstand van hebben. Want alleen rechte exemplaren brengen veel geld op.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Bomen”

 1. Hermann zegt op

  Groeit het geld blijkbaar toch aan de bomen. Leuk verhaal!

 2. Johan Choclat zegt op

  Nooit geweten dat iemand van blikseminslag beter zou worden

 3. Ed & Noy zegt op

  Ik zou zeggen, plant de bliksemafleider in de boom !

  • weyde zegt op

   Dan heb je er nog niets aan want dan slaat hij in de bliksemafleider en niet in de boom.

  • Fred zegt op

   Ons huis in Isaan is bijna klaar . En redelijk hoog op de terp. Wij zoeken naar een bedrijf bij welke bliksem beveiliging kunnen bestellen .Hen jij nog een adres voor ons? En de bomen voor in de tuin moeten wij nog uitzoeken .

   • Ed & Noy zegt op

    Als je huis is opgebouwd vanuit een geraamte van gewapend beton, waarvan de fundering diep in de grond steekt, en tevens je dak uit een stalen geraamte is opgebouwd waar je dakpannen op liggen, heb je geen bliksemafleider nodig, denk aan de kooi van Faraday, dat zorgt ervoor dat elektrische ontladingen niet tot binnen de muren van je huis kunnen doordringen, en zo de ontlading gelijk in de grond verdwijnt.

   • Hans Pronk zegt op

    Voor de bliksemafleider hebben we geen specialist gebruikt. Hij is geplaatst door de aannemer tegelijk met onze warentoren. Tot nu toe hebben we pas één inslag gehad zonder gevolgen trouwens (behalve een enorme knal). Tenminste, we dachten dat het zonder gevolgen was. Maar een paar dagen later was onze watervoorraad op en bijvullen lukte niet meer. Gelukkig betrof het alleen een kapotte zekering.

 4. Wim van Beveren zegt op

  Het is mogelijk om gratis bomen te krijgen van de thai government.
  Wij hebben hier ruim 100 bomen geplant en dan vooral bomen die niet zoveel meer gebruikt worden.
  de regering wil dat stimuleren.
  (Plant propagation center) is de naam, je hebt een thaise ID card nodig,
  Wij hadden o.a. Mahonie bomen, allerlei bomen met bloemen
  Volgens mijn vrouw zit dat center in elke provincie.

  • Hans Pronk zegt op

   Bedankt Wim, voor de informatie!
   Bij de overheid (Land Development Regional Office) kan je trouwens ook gratis een startset krijgen om zelf EM te maken. EM staat voor Effective Microorganisms (various blends of common predominantly anaerobic microorganisms in a carbohydrate-rich liquid carrier substrate). Etensresten en plantenafval worden daarmee omgezet in voeding voor de planten. Je kan het ook gebruiken om verontreinigde vijvers weer gezond te krijgen. En toen Bangkok een paar jaar geleden onder water stond werd het ook gebruikt om het water in de ondergelopen straten te zuiveren.
   Als extra heb je ook suikersiroop nodig, maar dat krijg je ook gratis mee en is trouwens overal te koop in grote containers.
   Mooie service van de overheid!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website