Blikseminslag

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
14 augustus 2022

Blikseminslag

Ergens bij ons in de buurt was de bliksem ingeslagen in een boom. Nu is zo’n blikseminslag een slecht teken en dus moesten de monniken in actie komen.

Mijn vrouw en ik waren ook uitgenodigd want zoiets is natuurlijk aanleiding om er een flinke slemppartij van te maken als je daar geld voor hebt. En blijkbaar had de eigenaar daar geld voor want hij had bijna 100 rai aan land en ook nog eens een bedrijf in Bangkok.

Toen we daar aankwamen waren er al ruim honderd mensen aanwezig en op de achtergrond hoorden we via een geluidsinstallatie de monniken hun ritueel opvoeren. Veel belangstelling trokken ze niet; de belangstelling ging meer uit naar al het eten en drinken en niemand leek zich trouwens druk te maken om het mogelijke onheil dat zo’n blikseminslag met zich mee kan brengen.

Toch was het onheil door de monniken niet helemaal afgewend want toen we een schaduwrijk plekje gevonden hadden viel er vanuit een enorme mangoboom een rijpe vrucht precies op mijn dijbeen. Nog een geluk bij een ongeluk dat het maar een mango was want ik zat maar twee meter van een kokospalm en zo’n vallende noot kan behoorlijk hard aankomen.

Na afloop toch maar even de plek van die blikseminslag opgezocht: het bleek een boom te zijn die van de top tot de grond aan één kant ontschorst was. De stukken schors waren tientallen meters verderop nog te vinden.

Noot:

Bij een onderzoek in Nieuw-Guinea bleek dat bijna 3% van de ongelukken veroorzaakt was door vallende kokosnoten, sommige met dodelijke afloop. Bij de Solomoneilanden ging het om ruim 3%. Jackfruit is de enige andere fruitsoort die fataal kan zijn na een val.

11 reacties op “Blikseminslag”

 1. Mark zegt op

  Een paar jaar geleden plofte er rakelings naast me een kokosnoot naar beneden. Ik had tijdens een hengelen een schaduwrijk plekje gezocht. Lekker in de “lommerte” van een bosjebomen. De kokospalm die hoog boen het bosje uit torende had ik vanuit kikvorsperspectief niet opgemerkt. Hij mij rakelings wel 🙂

  Sindsdien let ik beter op de kokospalmen en neem steevast een parasol mee als ik ga vissen.

  • l.lagemaat zegt op

   Sinds ik en zware tafel door midden heb zien gaan door een vallende kokosnoot lijkt mij een helm een betere bescherming of zover mogelijk bij kokospalmen vandaan blijven

 2. Sjaak S zegt op

  Daarom is het belangrijk om in Thailand een helm te dragen. Niet alleen op de scooter!

  • Arjen zegt op

   Onzin Sjaak,

   Een valhelm help niets. Als een kokosnoot op ons hoofd valt is onze schedel intact. Maar ons schedeldak zit ongeveer ter hoogte van onze schouders. Een valhelm (die dus ook valhelm heet) beschermt niet tegen een zware last die op onze schedel landt Een valhelm beschermt min og meer tegen letsels als je als helmdrager valt…. een valhelm dus…..

   Arjen.

  • klaas zegt op

   Bij de verkeerswet hoeven monnikken geen helm te dragen op een motorbike. Wellicht geldt hetzelfde blikseminslag.

   • William zegt op

    Moest even aan dit onderwerp denken.

    Tok sen Massage
    Het houten massage gereedschap wat hiervoor gebruikt wordt is gemaakt van een boom die door de bliksem is getroffen.

    Staat de boom er nog Hans of is die afgevoerd met fotografisch bewijs.

    In februari 1985 rapporteerde The New York Times over de gevaren van kokospalmen en merkte op dat vallende kokosnoten een persoon op de grond kunnen slaan met een kracht van bijna 2.000 pond
    [9 kilonewton]

    Geen idee hoeveel kilo dat is, maar klinkt als een fiat 600 of meer op je hoofd dus nee liever niet.
    Gedocumenteerde kokosnoten voorvallen vallen wel mee trouwens.
    Een onaangenaam bedrijfsongevalletje in Thailand.
    In maart 2009 werd de 48-jarige Luelit Janchoom, in de provincie Nakhon Si Thammarat in Thailand, gedood toen een aap die kokosnoten oogstte, ze woedend naar zijn meester schopte en zijn hoofd sloeg.
    Maar ja als je zo’n beest beter opvoed, had die waarschijnlijk een honkbalknuppel gebruikt.

 3. Rob Tha Mai zegt op

  Even een note bij de bliksem, denk om de mobieltjes bij bliksem, er zijn meer mensen door bliksem dan door kokosnoten gedood.

  • lung addie zegt op

   Vraag me af waarom je aan ‘mobieltjes’ denkt? Nog zo een broodje aap verzinsel. Een mobieltje is bij onweer en bliksem niet gevaarlijker dan om het even wat. Of ga je soms beweren dat die de bliksem ‘aantrekken’?

 4. Toni zegt op

  Ter informatie. bron: wetenschap.infonu.nl

  Artsen waarschuwen voor mobiel bellen tijdens onweer
  Artsen van het Northwick Park ziekenhuis in de buurt van Harrow het noordwesten van Londen waarschuwen om niet mobiel te bellen tijdens een onweer. Dit advies is gegeven in 2006 naar aanleiding van een 15-jarig meisje dat door de bliksem werd getroffen toen ze mobiel belde in een park, tijdens een onweersbui. De artsen deelden mee dat een mobiele telefoon de bliksem niet aantrekt, maar het metaal van telefoon de werking van de huid verandert. De huid van de mens geleidt normaal gesproken slecht maar wanneer het in aanraking komt met metaal, zoals een mobiel, geldt dat niet meer. De mobiele telefoon fungeert dan als een geleider die de stroom toegang geeft tot het lichaam, omdat het mobieltje de huid raakt.

  De aantrekkingskracht van metaal
  Omdat er tijdens onweer een groot spanningsverschil tussen de aarde en de onweerswolk is dat opgeheven moet worden, zoekt de bliksem de gemakkelijkste en snelste weg om de aarde te bereiken. Geleiders hebben een lage weerstand en de bliksemschicht ‘voelt’ a.h.w. op een paar meter afstand aan waar een geleider zich bevindt, zoals een metalen voorwerp. Geleidende metalen voorwerpen zijn een metalen hek, een paraplu, een fiets, lantaarnpaal, een golfstick of een metalen instrument en sinds ongeveer het begin van de 21ste eeuw komt daar het mobieltje bij. Andere geleiders zijn water, bomen, gebouwen of het potentiaalverschil in de grond. Dit ontstaat door flinke spanning in de grond door een blikseminslag. Altijd de voeten bij elkaar want de voeten wijdbeens, geleidt de stroom langs het ene been via het andere been weer naar de grond. Koeien, schapen en paarden kunnen daarom dood neervallen bij onweer.

  De aantrekkingskracht van de mobiel
  Een mobieltje zou dus perfect zijn voor de bliksemschicht om zich doorheen te bewegen, ware dat het gemaakt is van metaal. Maar de mobiele telefoon bestaat voor het grootste gedeelte uit kunststof, die het metaal afschermt. Het is dus niet zo dat een mobieltje de bliksem aantrekt. Met grotere metalen objecten is dit wel het geval.

  Elektromagnetische golven
  De mobiel, bij gebruik, zendt energie uit in de vorm van elektromagnetische golven. De onzichtbare, reukloze en onhoorbare straling, de dragers van welke draadloze communicatie dan ook. In de buurt van de mobiele telefoon veroorzaken deze elektromagnetische golven een elektrische spanning. Dit spanningsveld zorgt voor een merkbare spanning rondom de telefoon. De sterkte van de golven hangt af van het vermogen van de mobiel en zendmast. Het elektromagnetisch veld van de mobiel is echter zo weinig ten opzichte van de gigantische hoeveelheid energie van de bliksem, dat ook de uitgezonden elektromagnetische golven onvoldoende aantrekkingskracht hebben voor de bliksemschicht.

  Combinatie huid en mobiel
  Het is de mobiel die tegen de huid gehouden wordt. De menselijke huid heeft een hoge weerstand en wanneer de bliksem iemand raakt verdwijnt deze heel snel langs de huid, de grond in. Het geeft vaak brandwonden maar de bliksem krijgt geen kans om dóór de huid te dringen en heeft zo meestal geen, tot weinig kans om schade aan de organen aan te richten. De mobiel zelf is dus niet de oorzaak van de vele gewonden en doden maar de combinatie mobiel en menselijke huid wel. Wanneer de mobiel de huid raakt is de hoge weerstand van het lichaam namelijk opgeheven. De bliksemschicht vindt dan zijn weg naar de mobiel en alle spanning concentreert zich op de mobiel of smartphone, die wel kan oplopen tot miljoenen volts. De huidweerstand kan de gigantische hoeveelheid lading niet meer buitenhouden en de bliksem gaat het lichaam gemakkelijk binnen. Een lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water, zoals bij vrouwen gemiddeld 52%, bij mannen 63% en bij baby’s 75%. Water is een is goede geleider en geeft de bliksem de kans om op weg naar de aarde, door het lichaam elk orgaan te raken.

  Bel niet
  Bliksem is altijd gevaarlijk naast het feit dat het een fenomenaal natuurverschijnsel is. Het is gewoon altijd raadzaam om bescherming te zoeken bij onweer en geleiders te mijden. Bel dus niet wanneer het onweer dichtbij is: wanneer de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt.

  • lung addie zegt op

   ‘Artsen waarschuwen voor mobiel bellen tijdens onweer’:
   Schoenmaker, blijf bij uw leest!!! Artsen zijn wel slimme mensen en weten veel over het menselijk lichaam, doch moeten zich niet manifesteren als technische specialisten.

   ‘Altijd de voeten bij elkaar want de voeten wijdbeens, geleidt de stroom langs het ene been via het andere been weer naar de grond. Koeien, schapen en paarden kunnen daarom dood neervallen bij onweer.’ Dat op 4 benen staan heeft niets te zien met het regelmatig doodbliksemmen van dieren welke in de wei staan. De reden is doodgewoon dat ze een schuilplaats zoeken ergens onder een boom. Deze boom is vaak een hoogste punt in de nabije omgeving, welke meer kans geeft op een inslag. Hebben ze echter geen schuilplaats, dan vormen ze zelf meestal een hoogste punt in de weide. Ik heb wel nog geen weidedieren met een mobieltje gezien.

   De volledige uitleg van deze repliek spreekt zichzelf gewoon tegen en, 1 geval, van een meisje dat per ongeluk, dan nog in een park (bomen), doodgebliksemd werd terwijl ze toevallig aan het telefoneren was bewijst helemaal niet dat mobiel telefoneren gevaarlijk is bij onweer.

   • Thaiehans zegt op

    De oom van mijn vriendje vroeger was een keuterboer en liep met een nieuwe ijzeren kruiwagen met luchtband waar hij enorm trots op was toen het begon te onweren en hij naar zijn boerderijtje om daar te schuilen maar hij haalde het niet, en in die tijd 65 jaar geleden had hij ook nog geen gsm.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website