Beveiliging in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , , ,
3 oktober 2012

– Herplaatst artikel van 29 augustus 2011 –

Het huis, dat wij (mijn Thaise vrouw, onze zoon en ik) alweer een flink aantal jaren bewonen, staat in een rustige buurt van Pattaya Noord.

De straat is doodlopend met aan weerskanten een rij van zeven huizen. Alle huizen zijn alleenstaand, omgeven door aan de achterkant een redelijk hoge muur en aan de zij- en voorkant een laag muurtje met een metalen hekwerk. Achter elke rij huizen bevindt zich een stuk onbebouwde grond. Achter ons huis gebeurt er hoegenaamd niets, hoewel er af en toe wat activiteit is, dat je denkt wat zou er gebouwd gaan worden, maar het is nog steeds leeg en een wildernis van onbekommerd groeiende groene bomen en planten. Achter de huizen aan mijn overkant wordt de ruimte veel gebruikt als parkeerterrein van touringcars, want het ligt meteen aan de weg met een korte afstand tot de uitvalsweg naar Sukhumvit Road.

Wachthuisje

Toen wij het huis betrokken stond er aan het begin van de straat een mooi wachthuisje voor de security-mensen. Twee mannen hielden afwisselend de wacht gedurende 24 uur per dag. Elk huis betaalde 1500 Baht per maand, zodat de twee mannen elk een salaris hadden van pakweg 8.000 Baht per maand (na aftrek kosten van de beveiligingsfirma). Voor die tijd toch best een aardig salaris. Bovendien werden beiden regelmatig van eten en drinken voorzien door de bewoners. Veel hadden die mannen niet te doen, zeker overdag niet anders dan ongewenste straatverkopers en loslopende honden tegenhouden de straat in te gaan. Ook ’s nachts niet, als ik na 12 uur thuiskwam sliep de dienstdoende man meestal. Hij werd door mij dan wel wakker geclaxonneerd, maar vrijwel zeker sliep hij daarna snel weer in.

Inbraak

Het werd wat anders toen min of meer plotseling met een zekere regelmaat werd ingebroken in de huizen aan mijn overkant. De muur aan de achterkant – uit het zicht van de security-man – was nu ook weer niet al te hoog en de eenvoudige sloten van de achterdeuren waren ook gemakkelijk te “kraken”. De huizen aan de overkant werden gekozen, omdat de onbebouwde grond erachter een snelle vluchtweg betekende voor de inbreker(s). Bij elke inbraak waren de bewoners toevallig(?) niet thuis, maar al snel verdachten wij de security-mensen, die precies wisten wie er wel of niet thuis waren en hun maatjes konden inseinen. Politie erbij, de dienstdoende securityman erbij: Nee, niks gezien! Typisch geval van jammer dus.

Enkele vooral Thaise bewoners weigerden daarop nog voor de security te betalen en dus duurde het niet lang of de security-mensen verdwenen van het toneel. Maar je moet toch wat doen om inbraak in je huis te voorkomen. Mijn buurman uit Taiwan, die vaak langere tijd niet aanwezig is, had twee ideeën. Zijn eerste plan was om een elektronische toegangspoort te plaatsen, die alleen met een chipkaart kon worden geopend. Die zou dan alleen ’s nachts functioneren, want overdag komen er straatverkopers, de postbode en andere leveranciers, die je de toegang niet wilt belemmeren. Hij had al een plan uitgewerkt en elke huis zou een kleine 15.000 Baht moeten investeren. Dat plan kon hij snel vergeten, want sommige bewoners hadden al moeite met die 1500 Baht per maand, dus van 15.000 Baht kon geen sprake zijn. Zijn alternatief was elk huis van camera’s te voorzien, die dan ergens centraal – door een beveiligingsfirma – zouden worden gemonitord. Ook geen goed plan, afgezien van de kosten, waar plaats je de camera, voor of achter het huis en bovendien zou je ook aan de betrouwbaarheid van een centralist kunnen twijfelen.

Sluitwerk

Er gebeurde dus helemaal niets en iedere bewoner moest maar zien hoe hij zijn huis beveiligde. Dat vond ik vanaf het begin al het beste idee, zelf zorgen voor goed hang- en sluitwerk, eventueel met een alarminstallatie of een lichtbron, dat bij nadering aangaat.

Ik heb ons huis alle deuren en ramen laten voorzien voor sierroosters. Goede sloten aangebracht en bovendien aan de binnenkant van alle deuren nog eens schuifsloten laten aanbrengen. De muur aan de achterkant is verhoogd en ruimte achter het huis overdekt, zodat toegang vanaf de achterkant niet mogelijk is. Ook andere bewoners hebben soortgelijke maatregelen genomen. En zie wat er gebeurt, sinds de security-mensen weg zijn – en dat is alweer een jaar of drie geleden – is er geen enkele inbraak meer gemeld.

Security is een fenomeen in Thailand, dat wij in Nederland op die schaal (nog) niet kennen. Het wemelt van deze mannen en vrouwen in winkels, hotels, kantoren, parkeerplaatsen en ga zo maar door in soms prachtige en indrukwekkende uniformen. Ik zei soms, want sommigen van hen doen dienst in een uniform, waarvan ik de indruk krijg, dat ze er zelfs in slapen. Het zal best in veel gevallen vooral preventief werken, maar of alle leden van deze beroepsgroep te vertrouwen zijn, is maar de vraag. Ik ken een Thaise man – uit het dorp van mijn vrouw -, die na een lange gevangenisstraf zomaar als security-agent kon beginnen zonder dat er een antecedentenonderzoek plaatsvond of referenties werden gevraagd.

In onze straat is het dus weer rustig, dankzij de genomen beveiligingsmaatregelen, maar ook door de loslopende honden in de straat. Het is een vaste roedel, dat hier rondschuimt, zij kennen de bewoners en bij elke vreemdeling gaan zij oorverdovend te keer ongeacht het tijdstip.

38 reacties op “Beveiliging in Thailand”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Die securityman van jou werdt nog wakker als je claxoneerde, ik heb er een gehad die gewoon doorsliep als ik met mijn chopper vlak langs hem reed.
  Stelt niks voor die beveiliging,het beste is goed hang en sluitwerk.
  Was een paar bathjes kwijt bij HomePro maar ga nu gerust de deur uit of slapen.

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  De security in mijn moo baan is een soort window dressing. De mannen zijn goed om slangen te vangen. Bij twee vrienden in Hua Hin is onlangs ingebroken. De schroeven werden door de inbreker(s) uit het stalen hekwerk in de slaapkamer gedraaid. Dat heeft mijn vriend nu voorkomen door de schroeven te vervangen door lange nagels en deze vast te lassen aan het hekwerk. Hij miste overigens niet veel. NBij de andere vriend hebben ze de bungalow goed leeggehaald, waarbij het voornamelijk ging om laptops en sieraden. het is goed om rond je huis te lopen en je af te vragen: hoe zou ik hier kunnen inbreken?

 3. Johnny zegt op

  Bij ons hebben we de locale politie die de rondjes op bestelling en na betaling maakt. 5 x per dag komen ze. Of het zin heeft? Tja, wie zal het zeggen?

  Als je in plaatsen als Hua Hin of Pattaya woont zit je in de risiko groep. Immers dat soort plekken werkt als een magneet op criminelen. Sinds de economie minder werd, zijn het aantal inbraken ook gestegen.

  Hier een aantal tips:

  – zorg dat het huis nooit onbewoond is
  – een hond
  – een hek en een muur om je huis
  – probeer tussen familie te wonen
  – als het ff kan, mijd die crimi gevoelige plaatsen

  Simpel dacht ik zo

 4. pim zegt op

  Zullen wij daar een poll over opzetten ?
  Ik mis de camera – gebroken glas op de muur -de sirene en meerdere dingen die in Nederland al heel normaal zijn .
  Maar laten wij eerlijk zijn veel huizen zijn heel inbraakgevoelig gebouwd ,veel voorkomend is de manier om even een gat in het dak te maken .
  Het eerste wat mij opviel bij mijn eerste bezoek aan Thailand dat haast alles afgesloten wordt met een hangslot .
  Mooier bestaat er niet voor een inbreker .
  Neem dan tenminste nog zo’n slot met een zes of 4 hoekige beugel die kunnen ze niet doorknippen .

  • Henk zegt op

   Gebroken glas op de muur! Mag dat in NL?
   Daar kunnen de inbrekers zich lelijk aan verwonden, en wie is dan het haasje?

  • Thailandganger zegt op

   Het eerste dat mij opviel in Thailand was dat men de huizen juist niet afsloot als men van huis ging. Ik was er verbaasd over dat iedereen gaat werken en gewoon alles open laat. Een houten lipje op de deur om hem vast te houden zodat de wind er geen vat op krijgt. Nu was dit niet in Bangkok, Phuket of Pattaya maar in de Isaan. Op de vraag waarom ze niks afsloten werd geantwoord: wat moeten ze weg pakken? De bahtjes in goud lagen wel goed verstopt denken ze, de tv is niks waard en de rest al helemaal niet. Het is dus maar waar je verblijft hoe men de zaak afsluit. Ik vond het wel prettig zo.

 5. Gewoon een grote hond aanschaffen. Daar heeft iedere inbreker een hekel aan.

  • Thailandganger zegt op

   En jij denkt dat dat helpt in Thailand? Ze eten die beesten nog op….. weet je.

   • Andersom is ook mogelijk, geen enkel probleem.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Een Dobermann laat je wel binnen, maar nooit meer eruit. Alternatief is onder meer een flinke bouvier. Maar pas op als je jonge kinderen hebt.

     • Henk B zegt op

      Wij hebben rondom de muren van ons grond gebroken glas, ramen voorzien van hekwerk, en goede sloten.
      Hebben drie honden, die zeer waaks zijn, en blaffend reageren op vreemden.
      MAAR, een paar maanden geleden in gebroken, bij buren. een paar huizen verder, en hadden een hond, maar deze had eten gehad en vergiftigd, en lag dood in de tuin.
      Mijn vrouw vertelde mij, dat het wel meer voor gekomen was, op deze mannier.
      Maar geloof me als een inbreker zijn zin gezet heeft op jou eigendommen, zal hij de weg wel weten, waar een wil is, is een weg,je kan hem het alleen maar moeilijker maken, en probeert het dan misschien ergens anders (hoop het van Harte)

      • luc.cc zegt op

       Bij ons is ook alles rondom muren van 1.8 m met gebroken glas in de beton, daarbovenop heeft de vorige eigenaar nog een traliewerk(50 cm) laten maken met scherme pinnen, en als dat nog niet genoeg was, ijzers laten bijlassen 60 cm hoog met prikkeldraad.
       Nu wilt mijn vrouw dat ik nog ijzer bij las hier bovenop met prikkeldraad naar de buitenkant.
       Nu ik voel mij hier juist gelijk de gevangene van Alcantraz, is ook nooit iemand ontsnapt.
       Maar das nog niet genoeg, s nachts slapen mijn twee honden binnen, Labrador en Duitse Herder (meegebracht uit Belgie) en ik verzeker iedereen van, ben ik er niet, kom je er niet in, en mijn labrador ligt ganse nacht voor het traliewerk, voordeur. Enkel traliewerk is op slot, houten deur, één vleugel open.
       Raar gevoel, in Belgie bleef mijn achterdeur, 7 op 7 dan en nacht open en mijn honden bewaakten het terrein. Ik wist niet dat Thailand zo onveilig was

       • Jake zegt op

        Heb zelf 1 rottweiler ,1 thaise bangkaew plus nog 1 chihuahua die altijd s nachts en als we weg zijn ook het terrein goed bewaken. Zoals wel bekend zijn Thai snel bang voor grote honden, als ze de keuze hebben tussen 1 huis met honden of zonder honden dan lijkt de keuze snel gemaakt 🙂

     • siamees zegt op

      Anders al eens gehoord van een Belgische herder? In Belgie genaamd Mechelse herder, een hond die trouwens heel goed afgericht kan worden. Geloof me vrij een Belgische herder is samen met de Duitse herder de meest inteligente hond, als deze hond afgericht is heel moeilijk om te verschalken volgens mij, trouw, kindvriendelijk, waakzaam en vooral heel pienter, zulke honden kennen ze hier nog niet al te veel.

 6. Frank zegt op

  De beste beveiliging ’s avonds is op elke hoek een bouwlamp van 500Watt.
  Kosten bij Gamma: 10,- Euro p. stuk. Een alarminstallatie (draadloos) ca. 220,- Euro.
  Gaan alle toeters en bellen af als er iemand binnen komt incl. een SMS naar je mobiel.
  Zo heb je 2 vliegen in 1 klap: 1x onzichtbaar alarm en buiten (bouwlampen) zichtbaar.

  Na de aanleg hiervan heb ik nooit meer last gehad….dus honden (daar weten ze wel raad mee) en muren en hekken wekken alleen maar de indruk dat er wat te halen is.

  En mijn safe? Ergens in de tuin…..:)

  Frank

  • luc.cc zegt op

   <<<frank, een draadloos alarm voor 220 euro, daar geloof ik dus niks van, en dan nog een sms krijgen????
   Laat me weten waar ik deze installatie kan kopen, ik twijfel er niet aan.
   Een alarminstallatie hier met opgenomen beelden, 4 camera's zit ik rond de 20.000 baht, en gene sms

  • Jos zegt op

   Zorg er wel voor dat je draadloze beveiliging gescrabeld is, anders zetten ze draadloos je beveiliging uit.

   Het draadloze signaal van die Praxis/Gamma set is niet gescrambeld.

  • sjoerd zegt op

   Frank wil graag weten waar je woont , het lykt me vedomt lastig iedere keer met je pioniers schoppie die kluis weer op te graven dat geeft aandacht voor die Thai , die is niet gek Ze ryden de hele dag rond , en heb je dan by nacht je zaklamp ook nog aan ????? met een paar thaitjes licht hy zo in de bak van de auto

 7. Henk zegt op

  Als het aan mn vrouw had gelegen woonde wij nu ook in zon soort gevangenis met hoge muren en glas erop .Ik persoonlijk geniet dagelijks van mn groene haag die er nu staat,en inderdaad als ze binnen willen komen lukt het ze toch wel ,een vriend van ons in pattaya had ook zijn huis superbeveiligd maar ze kwamen overdag gewoon langs de security en haald een stuk of 6 dakpannen aan de achterkant van het huis af en ze waren door de dunne gipsplaatjes zo binnen .En word er ook wel eens aan gedacht als er brand uitbreekt in je huis en je hebt van die prachtige tralies voor je raam zitten ??Ja ik weet ook niet goed wat het beste is maar niet al teveel waarde in huis is al een optie .Ook wij hebben een bangkaew en overdag blijf je graag uit de buurt van ons huis .Maar hij weigert om snachts buiten te slapen hij vreet de deuren eruit om binnen te komen .Ja en je raad het al als er snachts iemand vreemd binnen zou komen en je maakt de hond wakker dan begint hij meteen als een gek te blaffen ,Ja inderdaad wat is wijsheid ???mochten ze binnen komen en je bent thuis vraag dan maar vriendelijk wat ze nodig hebben

 8. Johnny zegt op

  Ik heb juist al dat ijzerwerk en prikkeldraad verwijdered. We wilden beslist niet in een gevangenis wonen. Ik heb extra moeite genomen om de boel te verzekeren.

 9. Chang Noi zegt op

  Ik woonde vlakbuiten pattaya en de beste beveiliging is een communiteit die op elkaar let. Geen hoge muren, want dan kunnen die buren niet meer zien wat er in de tuin gebeurt.

  Tralies zijn een korte termijn, vertragende beveiliging omdat inderdaad het dak vaak niet beveiligd is. En soms trek je die tralies zo uit de muur.

  Alarm? Politie komt niet hoor!
  Pistool? Teveel kans om door je eigen pistool gedood te worden.
  Honden? Als wat eet is gevoelig voor corruptie.
  Polite controle? Net zo betrouwbaar als security

  Chang Noi

 10. TH.NL zegt op

  Als ik al deze zaken zo lees vraag ik me zo langzamerhand af of het nog wel leuk is om in Thailand te wonen

  • Johnny zegt op

   Nee, er is niks aan. Net zo min als je in Nederland moet wonen. Immers elk land heeft zijn voor en nadelen. Doch als je eenmaal geproeft hebt van dit land of wellicht een ander Aziatisch land, dan zou het kunnen wezen dat het toch veel leuker is om hier te zijn dan in Nederland.

   Armoede is groot, dus de criminaliteit is hoog. Het land telt 68 miljoen inwoners, waarvan 89% arm tot heel erg arm is. Je zult je gedrag daaraan moeten aanpassen.

   We kunnen hier nog zoveel verhalen neer schrijven, maar zolang je hier niet echt bent geweest, weet je dus niks. Kom snel!

   • Henk zegt op

    Hallo Johnny .Ik weet niet hoe jij aan die wonderbaarlijke cijfers komt maar dat ze kloppen geloof ik geen snars van . Maar ik weet ook niet wat jij onder arm verstaat .
    Dat er een groot deel van de bevolking het geld liever uitgeeft aan alcohol en drugs en daardoor niks te eten hebben heeft niks met armoe te maken .Ook de criminaliteit in Thailand valt in mn ogen reuze mee .Maar wij hebben geluk dat wij tussen die 11% wonen die niks tekort komen en ook niet crimineel zijn .

    • Johnny zegt op

     Beste Henk,

     Als je meer optimistische cijfers hebt dan ik, dan hoor ik het graag. Mijn cijfers zijn afkomstig van een internationaal onderzoek aangaande armoede in Thailand. Van die 89% of 86% is 29% heel erg arm, dwz inkomens onder 2900 bath per maand.

     Ben je weleens onder de echte arme mensen geweest? Wij komen er regelmatig en het is triest om te zien. Geld om aan drank uit te geven is er echt niet.

     Wat versta jij onder arm?

 11. Harrie Jansen zegt op

  Ik hoorde van een vriend uit Pattaya,
  2 meter lang, dat hij ’s nacht was overvallen,
  ze hadden gewoon een soort gas door de airco laten stromen, zodat iedereen diep in slaap was.

  Konden ze op gemak ze huis leeg roven, maar ik hoor/lees daar niks over,
  gebeurt dat dan niet meer ???

  Ook een hond maakt dan niet meer uit,,
  dus zorgen dat ze niet bij de airco kunnen komen.

  In Nederland komen ze overdag als de mensen werken of als ze hun hondje uit laten, het gebeurde bij de schoonouders van me zoon, die wonen in een klein dorpje in Brabant waar niks gebeurt.

  • Frank zegt op

   Ik weet niet over wat voor airco dit ging maar dat moet zo’n oud type van 20 jaar geleden zijn geweest. (in verbinding met de buitenlucht)
   De tegenwoordige airco’s hebben 2 units (1 binnen + 1 buiten) en deze staan niet
   met elkaar in verbinding via lucht. Wel via een slang met koelvloeistof dus ze kunnen
   spuiten wat ze willen maar dat heeft geen effect.

   Frank F

  • Ronny zegt op

   Ik heb zo een gevoel dat die vriend wel van Hollywoordfilms houdt. Gans een huis volspuiten met gas via de Airco ?

 12. Angelique zegt op

  Ik woon in een Moobahn met security bij de hoofdingang. 24/7 en groeten je als je binnen of buitengaat. Bij elke aparte moobahn ook nog een security. IK voel me hier veilig en mijn huis is ook veilig. Ja ik sluit de deuren snachts maar dat doe je toch ook in Nederland?? Of het hier onveiliger is dan in Nederland betwijfel ik hoor… en nee ik heb geen hoog hek om mijn huis. Gewoon de deuren op slot en das voldoende. WIL ook niet in een ommuurde gevangenis wonen .

 13. Caro zegt op

  Tav armoede, dat is relatief. Als je het in baht of inkomen uitdrukt zijn er veel arme mensen. Echter, zoals in veel derde wereld landen is er een grote deel economie welke buiten geld omgaat. Ruilhandel, familie zorg , betaling in natura. Ook stelt huisvesting, verwarming, etc heel andere eisen.Dus niet te vergelijken met bv europese normen en statistieken.
  Tav beveiliging
  Ik woon in bangkok in een woonpark, met vijftig huizen, en twaalf man security 24 uur per dag. Naast de sociale controle van vijftig gezinnen voelt de rond de klok security zeer veilig aan. Gestolen wordt alleen soms door familie en personeel dus mensen die je zelf in huis haalt.

 14. Uwe zegt op

  Hallo mensen plaats een goed alarm systeem met veel licht en geluid ,dat is vaak de beste oplossing.Ik werk zelf in de beveiliging onze panden zijn s nachts elektronisch beveiligd ,werkt goed.Heb zelf in Thailand gewoond ja wie kan je vertrouwen dat weet je pas achteraf , vertrouw je zelf.

 15. sjoerd zegt op

  Moderator: te veel fouten, geen leestekens en daarom onleesbaar.

 16. Piet zegt op

  Onze security is net vernieuwd. Het vorige team had gare fietsen en blauwe uniformen terwijl de nieuwe een zwart legertenu inclusief helm dragen en ze rijden op mountainbikes en zijn bewapend.

  Waarom ze die helm ophebben begrijp ik niet want dat moet echt bloedheet zijn. Ook dat lange zwarte politie-uniform zou ik niet aanwillen hebben maar ja daar betaal ik ze dan ook voor.

  De security wordt ieder jaar compleet vervangen omdat ze dan te veel weten over de wijk.

  Voor de mannen (en 2 vrouwen) die we nu hebben heb ik groot respect. Ze doen hun werk prima en fietsen zelfs in de regen rond. Ook gebeurt het wel eens dat er een nieuwe is die mij nog niet kent en me er gewoon niet inlaat, prima! Ik heb mijn pas dan niet zichtbaar genoeg wat klopt.

 17. Leo Bosch zegt op

  Een goed alarmsysteem installeren en je bent van alle problemen af.

  Er is bij mij een keer een poging tot inbraak gedaan toen wij afwezig waren.
  Door het alarmsysteem is het bij een poging bebleven.

  Men heeft getracht een raam open te breken, waardoor onmiddelijk een sirene begon te loeien en het halve dorp uitliep.
  Op mijn handy kreeg ik automatisch een melding dat het alarm was afgegaan

  Ik woon niet in een “Village” , heb dus geen “security”, dat puur flauwekul is.

  Leo Bosch.

 18. william zegt op

  Wie weet een simpele maar doeltreffende sluiting voor aluminium schuiframen, het is namelijk zo afgelopen 2 dagen heeft iemand s,nachts een klein gaatje geboord in een van me ramen, schijnbaar heb ik ze gestoord met m’n nachtelijke uitstapje naar het toilet.
  de volgende dag ontdekte me vrouw het bewuste gaatje, die heb ik nu dicht gemaakt.
  Het bizarre aan dit verhaal is dat een duitser die hier ook in het dorp woont ( isaan ) had verleden week het zelfde en daar is s’nachts geld en sieraden gestolen, waarschijnlijk hebben ze daar een spray gebruikt om de bewoners diep in slaap te houden.
  Heeft iemand ervaring met dit, en een praktische oplossing hiervoor, zonder een heel
  traliewerk voor ramen te maken

 19. F.Fransen zegt op

  Een (sier) traliehek voor je ramen is een must…Kijk maar naar de Thai zelf.
  Geen wonder dat ze juist uw huis probeerden. En de hele nacht plassen zal ook niet willen 🙂

  Frank F

 20. Leo Bosch zegt op

  @William,

  Een traliewerk is een mogelijkheid, maar waar ik zelf geen voorkeur voor heb..
  Ik zou dan het gevoel hebben dat ik in mijn eigen gevangenis woon..

  Een andere mogelijkheid waar ik zelf vooor heb gekozen kun je lezen in mijn reactiie van 4 oct. 2012
  Mocht je meer info willen, vraag mijn e-mail adres op bij de redactie..

  Leo Bosch.

 21. Pim zegt op

  Heel goedkoop en makkelijk te monteren .
  Onder en boven een schuif plaatsen .
  Desnoods met ogen voor een hangslot met een vierkantige beugel zodat die niet doorgeknipt kunnen worden .
  Vergeet de buitenkant niet voor als je weg bent .
  In NL. had ik vroeger een eenvoudig alarm die afging als het contact verbroken was .
  Heel eenvoudig op een batterij en toen der tijd hier gekocht .
  Ik heb er niet bij stilgestaan om te kijken of deze hier nog verkrijgbaar zijn .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website