Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? (Nou nou?). Allemaal beestjes, zoveel beestjes, om me heen. Op m´n dekens, op m´n kussen, kijk maar. In m´n oren, in m´n neus en in m´n haar. Ze lopen allemaal door elkaar. Beestjes, beestjes, Hele legers lopen daar over de grond. Kijk ze rukken op langs het plafond.

De bovenstaande tekst van Peter Koelewijn dwarrelt regelmatig door mijn hoofd tijdens mijn verblijf in Thailand. De tekst is ooit vertolkt door Ronnie en de Ronnies. De wat ouderen onder ons kunnen het liedje uit 1967 zo meezingen.

Aan beestjes geen gebrek hier. Dagelijks word ik er in Hua Hin mee geconfronteerd. Een kleine opsomming.

Miertjes

Ze zijn piepklein die Thaise miertjes. Ze houden me gezelschap tijdens het werken op mijn laptop. Ze lopen brutaal over mijn toetsenbord en zelfs over het scherm. Volgens mijn vriendin waren er ook een paar in mijn muesli beland, die hebben dan pech en zitten nu in mijn maag.

Muggen

De Thaise dames zijn klein en tenger, maar dat geldt zeker voor de Thaise muggen. Piepklein en daardoor oh zo verraderlijk. Tijdens het invallen van de schemer worden ze actief. Ze hebben het vooral voorzien op mijn voeten en onderbenen. Die zien er inmiddels gehavend uit.

Tjitjak

De kleine groene hagedisjes komen op het kunstlicht af. Ze zijn razendsnel en lijken aan de wand of het plafond te kleven. Omdat ze die irritante muggen opeten zijn het mijn favoriete diertjes. Ik heb ooit van een reisleider gehoord dat hij midden in de nacht uit zijn slaap werd gebeld door een hysterische toerist. Ze eiste een andere hotelkamer omdat er een kleine krokodil op de muur zat…

Kevers

Deze zijn niet klein en tenger maar juist kolossaal. Een dikke jongen liep parmantig rond de bungalow te stappen. Ook lekker als gefrituurde variant, volgens de dames uit Isaan. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

Soi dogs

Over Fikkie gesproken, deze beestjes zijn zeker niet te missen. De Soi dogs oftewel straathonden. Vele expats vervloeken ze. Ik ben een echte hondenliefhebber dus bij mij kunnen ze niet snel wat fout doen. Wanneer ik met mijn kameraad ga fietsen, probeert zo’n kuitenbijtertje wel eens mij aan het schrikken te maken. Een flinke schreeuw van mijn kant en ze druipen met de staart tussen de poten af. Het blijft wel oppassen, vooral als ze oversteken. Voor je het weet heb je er een onder je voorwiel en dat is minder plezierig.

Op de Moo Baan waar ik verblijf zorgen ze voor het nodige geblaf en gejank. Ik stoor mij er niet aan. Het hoort een beetje bij Thailand. Er zijn er twee die we af en toe wat eten geven of een hondenkluifje toewerpen dat we bij Tesco kopen. En zo heb ik er twee vrienden voor het leven bij.

Apen

Vandaag zijn we even naar Khao Takiab gereden. Bij deze tempel op de heuvels bij Hua Hin barst het van de apen. Ze zijn gewend aan toeristen en verdienen daarom het predicaat ‘brutale apen’. We waren getuige van een schouwspel wat veel hilariteit bij de omstanders veroorzaakte. Een Thai had zijn gigantische pick-up truck zo dicht mogelijk bij de tempel geparkeerd (vanzelfsprekend). De laadbak was keurig afgedekt met een dekzeil. Een aap ontdekte dat hij (of was het een zij?) het klittenband los kon trekken.

Daaronder vond hij de jackpot. Druiven, sinaasappels en andere lekkernijen. Trots ging hij op het dak van de pick-up zijn buit oppeuzelen. Dat was tevens het startschot voor tientallen apen om dit gedrag te imiteren. De pick-up truck veranderde in een apenberg. De toegesnelde Thaise eigenaresse trachtte te redden wat er te redden viel. Ze had het dekzeil weer vastgemaakt maar nog sneller hadden de andere apen het weer open. Ze gaf zich gewonnen en moest lijdzaam toezien hoe de voorraad fruit en andere lekkernijen in beslag werden genomen door de apen.

Padden

Zo als het hoort in Thailand doen wij buiten onze schoenen uit. Naast de vele teenslippers staan ook mijn sportschoenen. Deze trek ik aan wanneer ik ga fietsen. Het is dan nog vroeg en met de slaap in de ogen laat ik mijn voeten in de gympen zakken. Deze keer had ik geluk en de tijdelijke schoenbewoner ook. Een dikke pad had mijn sportschoen uitgekozen als zijn nachtverblijf. Ik heb hem in de tuin gezet. Mijn vriendin kwam kijken en liet mij weten dat je ze op kan eten. Nee, dank je.

Dronken ben ik hier nog niet geworden maar ik ben wel benieuwd wat er dan aan Thaise beestjes voorbijkomen…

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Beestjes, allemaal beestjes”

 1. Gerrit Jonker zegt op

  Klein mieren?, Af en toe hebben wij een mierenplaag van inderdaad kleine mieren met een invasie grote joekels. Vooral in de keuken. Dagenlang voel ik mij een massamoordenaar.

  Klein en tenger?/ Begint steeds meer te veranderen.
  Ik kom nu ongeveer 15 jaar in Thailand en de laatste 8 jaar woon ik er.
  Maar het fraaie Thaise slanke vrouwtjes zijn behoorlijk aan het uitzetten.
  Dikke billen en bovenbenen vooral. Ik heb het dan natuurlijk niet over de schooljeugd alhoewel !!!!!
  Door de fast-food restaurants
  Door de vele koffie-shops met verleidelijke zoetigheden waar de Thaien dol op zijn
  Ontbijt in de morgen met brood en beleg en
  de vele gezoete drankjes zelfs de melk etc. en natuurlijk alcoholsche drankjes.
  Vele jaren geleden liepen alle vrouwen in spijkerbroek of iets dergelijks/ Zij gingen er zelfs mee zwemmen in zee.
  Nu zijn de broekjes zo kort geworden. Afschuwelijk om te zien (LOL)

  Ja die honden.
  Thaien zijn er dol op maar weten niets van opvoeden.
  Bij mij in de straat heeft iedere huis 1 of meer excemplaren,
  Maar de hond opvoeden is er niet bij. Laat maar blaffen janke en huilen.
  Voor mij hebben alle honden ontzag. In Nederland heb ik veel aan hondentraining gedaan.Ik had daar een Mechelaar die ik nog steeds mis. En hier een golden retriever die wel goed opgeleid is natuurlijk.

  Gerrit

  En die kikkers
  Prachtig concerten in de rijsstvelden in de regentijd. 200 meter van mijn huis.
  En de tuinexcemplaren zijn zo fantastisch mooi Felle kleuren en vaak heel klein
  Ik heb ze hier nog nooit gegeten Som is er dol. Haar vriendinnen trouwens ook.
  Ik denk dan maar aan de kikkerbillen in Franktijk met een heerlijke knoflooksaus.

 2. Johanna zegt op

  Ik krijg gewoon jeuk van het lezen van je verhaal Khun Peter.
  Gruwelijk die beestjes.

  Weet je waar ik ook apen tegen kwam in HH ?
  Als je het spoor oversteekt bij soi 70.
  En dan alsmaar rechtdoor rijd/loopt/fietst.
  Dus niet met de bocht mee naar rechts naar Hin Lek Fai.

  Ik liep daar vorig jaar, een beetje de omgeving te verkennen en ineens stikte het er van de apen langs de weg. Niet verwonderlijk want mensen gooiden er eten neer.
  We dachten eerst dat er wat katten liepen ,maar toen we dichterbij kwamen bleken het dus aapjes te wezen. Mooi om te zien, maar ik ben wel naar de overkant van de straat gegaan. Lekker op een afstandje bekijken.
  Geniet van je tijd in HH.

 3. Bacchus zegt op

  De kikker in je schoen was waarschijnlijk een pad. Padden (net als de Tjinktjok) vind je veel rondom je huis i.v.m. de vele insecten die we aantrekken. Daarnaast zijn padden minder waterafhankelijk, eigenlijk alleen voor de voortplanting. Padden herken je aan de wrattige huid en korte achterpoten; kikkers springen (vele malen hun lichaamslengte), terwijl padden (voornamelijk) lopen. Ik zou voorzichtig zijn met het eten van padden, sommige soorten zijn giftig. Kleine huisdieren kunnen alleen al aan het likken van de huid overlijden; mensen kunnen behoorlijk ziek worden of (in het gunstigste geval) gaan hallucineren.

  Leuk die miertjes, mugjes, kevertjes en Tjinktjoks. Naast genoemde beestjes vinden wij in onze tuin ook met enige regelmaat slangen (o.a. Red Necked Keelback en ook al eens een enkele cobra), Schorpioenen en Centipedes. Laatste twee alleen gevaarlijk als je allergisch bent of een zwak gestel hebt, maar een beet doet wel ernstig pijn. Schorpioenen hebben we al eens in onze keukenkastjes gevonden. Hoe ze daar zijn terecht gekomen???? We hebben ze netjes een plekje in een uithoek van onze tuin gegeven. Het zijn nachtdieren en normaal gesproken heb je daar dus weinig last van. Slangen vang ik zelf en zet die weer ver buiten het dorp uit. De Thai hier verklaren mij voor gek, die hakken ze liever in mootjes; dit ondanks dat veel slangen beschermde diersoorten zijn. Ik heb ervaring met slangen en raad niet iedereen aan hetzelfde te doen. Stukje omlopen is vaak een betere remedie.

 4. nok zegt op

  Ik las laatst ergens dat LED-verlichting geen muggen aantrekt omdat het geen UV-stralen zou uitzenden. Of dit waar is weet ik niet, het geldt niet voor spaarlampen in ieder geval.

  Wij hebben geen beestjes in huis want de ongediertenbestrijding spuit hier 6x per jaar. Sinds de overstromingen zijn er ook geen mieren meer. We hebben wel hele grote slakken die alle jonge nieuwe plantjes opeten, die trap ik dus plat. Volgens mij kan je die slakken ook wel eten maar ik begin er niet aan.

  De grote muggen vind ik het ergst, die blijven ook gewoon op je onderbeen zitten als je gaat lopen. Als je die in huis hebt wordt je binnen 10 minuten aangevallen met als resultaat een grote bult.

  Kakkerlakken heb ik ook al geen tijden gezien, de laatste was in de Ierse pub toen er ineens een enorme joekel vanachter de zitbank vandaan kwam lopen. Het personeel greep hem snel en gooide hem naar buiten maar ondertussen waren er al 6 gasten opgestaan haha.
  Kakkerlakken waren er wat jaren terug veel meer in Thailand is mijn herinnering. Kan me herinneren dat zo’n 10 jaar geleden in Krabi het hele riool krioelde van die beesten.

  Wij houden de hordeuren altijd goed dicht en hebben 2 ventilators boven de ingang van het huis hangen. Werkt best goed maar nog altijd weten de muggen en vliegjes binnen te komen.

  • Erik sr. zegt op

   Inderdaad, ik heb vorige maand alle lampen vervangen voor LED verlichting.
   Een paar weken geleden viel het mij al op dat er bijna geen muggen in huis waren
   terwijl alles toch open staat.
   Zou dat door die LED verlichting komen? dacht ik.

   Blijkbaar is het dus toch waar.

  • Jasper zegt op

   Het is een fabeltje dat muggen door licht worden aangetrokken. Wel is het zo dat je ze dan beter ziet!
   Muggen reageren uitsluitend op lichaamsgeur, of liever gezegd: de uitgestoten kooldioxide. Aminozuren bepalen dan vervolgens wie in het gezelschap de (on)gelukkige is: de een ruikt lekkerder voor de mug dan de ander. Vooral voetengeur is aantrekkelijk!

   Het enige wat (buiten klamboes en horren) muggen op afstand houdt is wierook geur en DEET.

   • Peterdongsing zegt op

    Absoluut niet waar. Helaas worden muggen wel door licht aangetrokken. Dat zie je niet alleen zelf rond o.a. de buitenlamp, maar ook de beroemde Tjinktjok weet dit. Wij hebben een TL balk buiten hangen bij de schuur, elke avond zitten minimaal 4-5 van deze muggen liefhebbers tussen de lamp en het armatuur hun kans af te wachten. Ze komen inderdaad ook op geuren af, vooral m’n benen zijn geliefd, maar ik kan je verzekeren dat m’n TL lamp geen reuk af geeft.

   • Fransamsterdam zegt op

    Led lampen heb je in allerlei kleuren. Ze kunnen ook juist veel UV uitstralen om muggen te vangen. Kijk maar naar de electrocutielampen. Het effect daarvan is discutabel, dus of muggen nou speciaal op UV licht reageren wil ik in het midden laten.
    Muggen reageren wel op licht, ze verwarren het alleen vaak met de zon of de maan. Om rechtuit te vliegen moeten ze de zon of maan in dezelfde hoek ten opzichte van de vliegrichting houden. Als ze dat met een lamp ook doen gaan ze – door de korte afstand – automatisch rondjes vliegen.
    Ze komen dus niet speciaal op licht af, maar door het verkeerd te interpreteren komen ze er maar heel moeilijk weer weg.

 5. BramSiam zegt op

  Beestjes hebben ook beestjes. Het aardige hondje dat hoort bij mijn apartementencomplex, dat ik nog wel eens uitlaat, bleek vol te zitten met wel honderden teken. Het personeel ging ermee aan de slag en heeft er een glazen potje vol verwijderd. Smerige beesten die zich vol zuigen met bloed. Vooralsnog helpen injecties e.d. niet echt, want als ik zijn oor optil zie ik er wel weer een stuk of tien rondkruipen.
  In Pattaya heb ik ook geconstateert dat de takaab, een gigantische duizendpoot, aan het oprukken is, of het is het seizoen, dat kan ook. Niet fris allemaal..

  • Bacchus zegt op

   BramSiam, pas voor die takaab/centipede/duizendpoot maar op, die kunnen flink bijten.Van een beet kun je een paar dagen flink pijn hebben. Indien je allergisch bent voor bijvoorbeeld wespensteken, kun je bij een beet van zo’n beest zelfs ernstig in de problemen komen. In de (sub-)tropen planten deze dieren zich het hele jaar voort. De plotselinge opkomst is dus niet seizoengebonden. Omdat deze dieren veel vocht verliezen, hebben ze wel een vochtige omgeving nodig om te overleven. Als het dus erg droog is in Pattaya kunnen ze dus massaal op zoek gaan naar vochtige plaatsen.

   Dat de appartement hond veel teken heeft kan te maken hebben met zijn/haar gezondheid. Een anti-vlo/teek prik wil dan ook niet altijd helpen. Ga naar de dierenarts en geef aan dat het beest zeer veel teken heeft, waarschijnlijk krijgt hij dan wat inentingen (wormen/ antibiotica). Onze hond loopt veel buiten en heeft zelden of nooit teken. Krijgt iedere maand een cocktail bij de dierearts tegen vlooien/teken/wormen/etcetera.

  • Jac zegt op

   Als het beestje altijd zoveel teken heeft, heeft hij/zij ongetwijfeld bloedparasieten daar heeft hij/zij medicijnen voor nodig want anders wordt hij/zij erg ziek en gaat dood…..

 6. Evert zegt op

  Khun Peter, toen ik als psychiatrisch verpleegkundige werkte had ik in de nachtdienst een patient (alcoholist) die zich achter mijn rug verschool, omdat hij allemaal beestjes zag. Ik zag geen enkele beestje. Grappig dat een illusie, ofwel hij zag het echt zo angstig kan maken. In voorkomend geval mag je achter mijn rug schuilen. Haha,

  Evert

 7. Fransamsterdam zegt op

  In Budapest logeerde ik ooit eens in een ‘hotel’. Dat was in feite een studentenflat die in de zomervakantie als B&B avant la letter fungeerde. Op een Commodore 64 werd door achtergebleven studenten de hele tent gerund op een zelfgemaakt programma. Fantastisch. Er was ook een soort disco in de kelder, waar ik mij onbehoorlijk vol had laten lopen. Rond zes uur in de ochtendschemering werd ik wakker op mijn kamer en ik zag de muur naast mijn bed alle kanten op bewegen. Ok, ik had flink gezopen, maar hier klopte toch iets niet. Snel op zoek naar mijn bril om de boel nader te onderzoeken. Er bleken duizenden maar dan ook werkelijk duizenden mieren ter hoogte van het hoofdeinde van het bed naar beneden te lopen, en meer richting het voeteneinde bewogen dezelfde aantallen zich weer omhoog.
  Een blik onder het bed wekte de indruk dat de eigenlijke bewoner een griepje had gehad en de hem met goede bedoelingen aangeboden fruitmanden aldaar had neergekieperd.
  De mieren hadden vanzelfsprekend voor mij totaal geen aandacht, maar ik heb toch mijn rugzak gepakt en ben een ander onderkomen gaan zoeken.

  • Fransamsterdam zegt op

   Voor wat meer achtergrond over het liedje zelf: http://www.allemaalbeestjes.nl/wp-content/uploads/flipbook/1/mobile/index.html#p=1:


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website