Autowassen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
7 mei 2018
Anirut Thailand / Shutterstock.com

Jawel hoor, ik heb heus mijn eigen auto wel eens gewassen, al was dat, voor zover ik mij herinner, alleen het geval bij mijn eerste auto, een Ford Escort, tientallen jaren geleden.

Al gauw gaf ik er de brui aan, ondanks de opmerkingen van mijn vrouw, zoals: “Kijk eens rond hier in de buurt, de echte mannen wassen hun auto op zaterdagmiddag”. Ik vond het maar niks, dat ding moet rijden, wassen is zinloos, morgen weer naar mijn werk en de auto is weer vuil.

Zakcentje

Gelukkig woonden en nogal wat jongens in de buurt, die best een zakcentje wilden verdienen en af en toe, voor als ze geld nodig hadden, werd het klusje voor vijf gulden door hen gedaan. Maar ook die jongens werden groot en was ik aangewezen op de vele wasstraten, die in mijn woonplaats aanwezig waren. Soms lange rijen, wachten dus, maar in ieder geval beter dan zelf zo’n domme klus te doen. Het werd zelfs nog mooier, toen ik overging naar een Saab 95. De dealer had een wasstraat en vaste klanten konden gratis hun Saab door die wasstraat halen. Mooi toch!?

Hier in Thailand heb ik nog geen wasstraat ontdekt. Het is dus weer “doe-het-zelf” en ik ken hier ergens verder op een Thaise man, die dus inderdaad elke zaterdag zijn twee auto’s staat te wassen. Mij weer teveel werk en te warm, dus hoe voldoe je aan de wens van je vrouw om dat voertuig weer glimmend en schoon te krijgen na een ritje over stoffige wegen en soms over zandpaden vol met water gevulde gaten?

Wasstraat

Voor alles is een oplossing in Thailand. Bij mij in de buurt ken ik zeker vier bedrijfjes, waar je jouw auto – en motorfiets – kunt laten wassen. Niet in een wasstraat, maar zodra je de opdracht geeft om de auto schoon te maken, springen er drie of vier jonge Thais of af, die in een mum van tijd met hogedrukspuit, volop shampoo, stofzuigeren poesdoeken je auto weer als splinternieuw tevoorschijn toveren. Ik mag er graag naar kijken, maar ja, ik ben dan ook zo’n koloniaal, die te beroerd is om zelf vuile handen te krijgen. Duur? Welnee, voor een paar honderd Baht en een kleine tip voor de jongens heb je snel weer een probleem minder en een tevreden vrouw!

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Autowassen in Thailand”

 1. Bert zegt op

  Hier nog zo één, heb er zelf ook niet zo vaak zin in, maar soms (als er te veel wordt geklaagd door vrouwlief) is het nodig. 300 Thb van binnen en van buiten weer blinkend.

 2. Henk zegt op

  Autowassen gemiddeld 150 baht. Zowel binnen als buiten.
  Soms doen we het zelf maar vaak is het in de morgen koffie drinken terwijl de auto gewassen wordt.
  De autos zitten in de nano wax dus veel vuil blijft er niet op zitten.
  Maar het poetsen en droogmaken na een regen bui zoals velen doen is niet aan de orde.
  Het blijft een gebruiksvoorwerp

 3. Patrick zegt op

  Tja, dat vond ik ook geen leuk werkje maar was van mening bij zo’n duur artikel is het van belang er zuinig op te zijn.
  En zodoende waste ik m’n auto in Nederland bijna altijd zelf, wasstraten moest ik niets van hebben, gaf allemaal fijne krasjes op de lak.
  En bij het zelf doen had je eer van je werk.
  Zelfs mijn 2 zonen mochten het niet doen van me.
  Maar ja, tijden zijn veranderd, als je de 70 gepasseerd bent gaat het allemaal wat moeizamer, en inmiddels is de auto reeds 6 jaar oud en heeft hier en daar al een kras opgelopen.
  Dus nu maak ik graag gebruik van de zoon van m’n partner, die doet het aan de buitenkant voor 200 thb.
  Voor 50 baht meer breng ik haar naar een van die bedrijfjes die dan de binnenkant, het motorcompartiment en de buitenkant perfect schoon maken.

 4. Lunghan zegt op

  Ik was nooit mijn pickup , dak veel te hoog , kan er niet bij. Mijn buurman heeft een “carwash” , gooi s’morgens de sleutel binnen , hij pakt de auto mee wanneer het hem uitkomt , spic en span , van binnen en buiten . 200 batjes lichter , en hij zet hem weer netjes terug onder de carport , hetzelfde met de scooters.
  Raad iedereen aan om naast een “carwash”gaan te wonen.

 5. henry zegt op

  In Bangkok betaal ik voor een SUV 7 zitplaatsen 120 Baht. Dit voor binnen en buiten reiniging ik denk dat de velen hier een farangprijs betalen.

  • Henk zegt op

   Bij de carwash worden de prijzen vermeld.
   Er is geen farang prijs.
   Voor 100 baht vind je ook een carwash echter voor 150 baht ga ik niet verder rijden om er 1 te bezoeken voor 100 baht.
   De carwash heeft op het zelfde terrein een goede coffeeshop. En het wordt ook gewaardeerd dat je een vaste klant bent. En goede koffie is ook wat waard.
   De taxi chauffeurs betalen bij de diverse ook meestal minder dan de particulier.

  • Bert zegt op

   Bij ons staan de prijzen gewoon aangegeven en krijg je netjes een bon. Zelfde prijs als dochterlief, buurman etc

 6. teun zegt op

  In Chiangmai van binnen en van buiten schoonmaken voor TBH 160,-. Daar kun je zelf niet aan beginnen, toch? En de locale economie moet ook draaien. Dus 1 x keer per week/twee weken naar de “wasstraat” is een goede investering!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website