Advocaten in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
27 maart 2021

Ik kwam afgelopen week een artikel tegen waarin een Thaise advocaat vanuit zijn ervaring advies gaf over hoe te handelen op een politiebureau, indien men bij verkeersongevallen aangifte doet om geleden schade vergoed te krijgen of, uiteraard, zo min mogelijk schade te hoeven betalen.

Hij zei, dat het voor veel mensen wellicht een eerste ervaring is om een politiebureau te bezoeken en zeker door de taalbarrière kan het nogal stressgevoelig zijn.

Hij noemde een checklist van 5 punten:

 1. Lees alle documenten zorgvuldig.
 2. Wees er zeker van, dat u de inhoud van die documenten begrijpt; onderteken niets als er ook maar iets in staat wat u niet begrijpt.
 3. Overtuig u ervan, dat door u aangemerkte wijzigingen ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.
 4. Maak gebruik van een deskundige advocaat.
 5. Geloof geen andere mensen, die beweren in uw belang te handelen. Vertrouw op uw advocaat!

Zo’n advies klinkt best logisch, want de strekking is het publiek te beschermen voor het toegeven van onjuiste informatie, waardoor een eventuele aanspraak op schadevergoeding in gevaar kan komen.

Vertrouw op uw advocaat

Deze tekst bij punt 5 intrigeerde mij. Natuurlijk zou dat moeten, maar is het wel altijd juist om klakkeloos op een advocaat te vertrouwen? Ik lees wel een andere verhalen over deze beroepsgroep in Thailand. Ik zal u eerlijk zeggen, dat ik er persoonlijk geen ervaring mee heb. Het enige contact met een advocaat is met een jonge juriste met notariële bevoegdheid, die mij een paar keer per jaar een levensbewijs voor een pensioenfonds controleert, stempelt en ondertekent.

Lezersvraag:

Heeft u wel eens de hulp van een Thaise advocaat (of law office) ingeroepen voor een juridische kwestie van enigerlei aard? Wat was uw ervaring daarmee?


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

22 reacties op “Advocaten in Thailand”

 1. l.lagemaat zegt op

  Als “ervaringsdeskundige” kan ik op een aantal punten reageren.

  Lees alle documenten zorgvuldig, een gospe want alle documenten zijn in het Thais opgesteld!
  Per vertaalde A4 wordt vanaf 600 Baht in rekening gebracht!

  Vaak wordt de persoon in kwestie de tijd niet gegund om alles te begrijpen en dan alsnog te tekenen.

  Maak gebruik van een deskundige advocaat. Tot mijn stomme verbazing speekt 90 % geen Engels of wil dat niet spreken. Wat is deskundig?
  Advocaat Tum aan de Thepprasit road vroeg 500.000 Baht voor een zaak om die vervolgens te verliezen.
  Het geld moest aan een kleermaker Tony overgemaakt worden, niet aan haar en kreeg vervolgens geen betalingsbewijs!
  Advocaat Ken in de Wat Boonsapoon is nog steeds niet uit dit gewaardeerde beroep gezet, maar is bekend zelfs in Bangkok wegens frauduleus handelen, zou zelfs zijn moeder vergiftigen indien nodig!
  Advocaat Tanakon naast immigration 5 ,een aardige man, die eigenlijk niet weet waar een zaak omdraait en vervolgens het proces verliest. Werkte voorheen in Bangkok.
  Bij een aanrijding door een dronken Rus kwam de politie niet en een aangifte op Soi 9 (politieburo) kwam moeizaam tot stand, want alleen materiële schade was niet belangrijk. Op het politieburo aardige “volunteers”,die geen Thais spreken!
  Om nog even verder te gaan:
  De hoogste chef van de Pattaya Court is 2 jaar geleden al vertrokken naar Bangkok, de nieuwe chef wordt nergens vermeld. Het e-mail adres functioneert niet.

  Het zou symptomatisch kunnen zijn voor het niet functioneren van deze genoemde feiten en voor overige goedbedoelde maatregelen van gemeente- en overheidsdiensten in een derde wereldland!

 2. Gerrit Tienkamp zegt op

  Uiterst gevaarlijk om in Thailand een advocaat te geloven, en met name in mafia city Phuket.
  Deze geslepen figuren werken direct en indirect samen met investeerders, kopers en autoriteiten.
  Van de peperdure auto’s, zoals Ferrari’s, Lamborghini’s, Maserati’s en andere luxe speeltjes zijn slachtoffers nodig, en in de meeste gevallen bent U dat dan ook.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik heb tweemaal een advocaat in de arm moeten nemen. Zeven jaar geleden bij mijn scheiding toen de advocaat keurig het mij toekomende bedrag (de helft van de huwelijksgoederen, 1 miljoen baht) in ontvangst nam, en twee jaar geleden toen mijn zoon drie weken in een jeugddetentiecentrum vastzat en daarna van elke vervolging werd vrijgesproken.

   Goede ervaringen dus.

 3. Hans Bos zegt op

  Ik heb uitermate goede ervaringen met Mam Patcharin van Korat Legal law office. Ze is voor 100 procent betrouwbaar en werkt ook in Hua Hin en Cha Am. Daar heeft ze ook een condo.

 4. ruud zegt op

  Ik heb wel eens een advocaat ingeschakeld, maar dat was i.v.m. een afwikkeling van een nalatenschap. Mijn ervaring met deze advocaat, Kevin Harper van Britisch Law, was zeer negatief. Ook mijn contact met een andere advocaat was niet bepaald positief, alhoewel ik deze door een derde aanbevolen had gekregen. Jammer genoeg staat het niet op het voorhoofd geschreven, of het een goede of slechte advocaat is, die je raadpleegd. Een lijstje met namen van advocaten, waarmee men positieve ervaringen heeft, zou kunnen helpen.

 5. maryse zegt op

  December 2016 kwam ik voor goed wonen in Pattaya.
  Ergens in juli 2017 vroeg een pensioenfonds uit Frankrijk waarvan ik nog een kleine uitkering krijg een bewijs van in leven zijn. Ik had nog weinig ervaring over die zaken en wendde mij via een goede kennis tot het advocatenkantoor waar zij werkte. Zo geregeld, het bewijs van in leven zijn werd voor 3.000 Baht getekend en voorzien van prachtige gouden stempels.
  Het jaar daarop toen hetzelfde verzoek weer binnenkwam, wist ik inmiddels wel beter. Alle bewijzen van in leven zijn, buiten die van SVB, worden gratis voor niks door een Immigration Office getekend (in mijn geval Jomtien).
  Waarmee ik wil zeggen dat hoe goed bedoeld ook de dienstverlening van de advocatenkantoren is zij niet altijd op de hoogte zijn van de betere wegen.
  Jammer voor hun reputatie!

 6. j.a. zegt op

  Strafrecht advocaten geen ervaring mee. Maar verdere zaken met advocaten..pfff wat een boeven. Onbetrouwbaar, onbekwaam, corrupt. Ook oplichting komt veel voor …..

 7. Lunghan zegt op

  Ik heb zeer goede ervaring met thaise advokaat , heb 4,5 jaar geleden een motorongeluk gehad met mijn shopper , een dronken politieman stak dwars voor mij de weg op , 10 dagen ziekenhuis ,nieuwe heup geplaatst , vrouw achterop 4 gebroken ribben en diverse kneuzingen.Motor voor 100 000 bath schade.
  Advokaat uit Korat ingeschakeld , die heeft alles perfect geregeld , deed de onderhandelingen , vroeg 10 000 bath per dag , incl .reiskosten.
  Thaise politieman moest enkele honderduidenden bath betalen , heb hem al diverse keren bij kennissen aangeraden tot ieders tevredenheid.Hij is tevens een geregistreerd notaris,

 8. Wim zegt op

  Heb geen ervaring met Thaise advocaten maar wel 1 keer met een Internationaal Advocatenbureau in Bangkok.
  Op mijn eerste telefonische vraag moest ik een mail sturen met waarin ik moest aangeven waarom het precies ging.
  Na herhaaldelijk telefonisch navragen waarom ik geen antwoord kreeg heb ik het er maar bij gelaten.
  Lijkt me ook al niet betrouwbaar maar het heeft me geen geld gekost.

  Triest te lezen dat dhr Lagemaat als “ervaringsdeskundige”, zoals hij zelf schrijft, dit heeft moeten meemaken.
  Geeft wel aan hoe het er voorstaat in Thailand.
  Sorry hoor, als je dit leest krijg ik toch echt het gevoel in een jeukland te wonen.

 9. Henny zegt op

  Kan iemand mij vertellen welke advocaat bonafide is in de omgeving Pattaya of Bangkok?

  • Kees zegt op

   Ik maak in Pattaya altijd gebruik van DMC Law. Het kantoor is in soi Day-Night, achter Tukcom. Advocaat is mevrouw Chantima. Ze spreekt behoorlijk Engels.

   In heb een paar jaar geleden in Bangkok gebruik gemaakt van de diensten van de heer Puttri Kuvanonda van Bangkok Legal Associates. Dat is echt een geweldige advocaat: weet alles, kan alles en perfect Engels. Ik weet niet of hij nog werkt, want hij is al rond de 70 jaar.

 10. Petervz zegt op

  Voor juridische strafzaken of grote civiele zaken werk ik samen met een goede en betrouwbare advocaat. Deze advocaat ken ik al ruim 30 jaar, maar spreekt helaas weinig engels. Mijn taak in zaken die ik bij hem breng is de functie van tolk en vertaler. Zo hebben we vorig jaar 3 zaken (1 strafzaak en 2 civiele zaken gewonnen). Niet de goedkoopste maar wel 1 van de beste als litigator, want hij bereid zich goed voor.
  Hij heeft ook een eigen tv programma waarin hij bekende juridische kwesties bespreekt.

  Je kan ne benaderen via petervanzanten111@gmail.com als je een goede advocaat nodig hebt.
  Kleine kwesties of dingen als een bedrijfje opzetten doet hij niet

 11. teun zegt op

  Ik heb 2 x een advocaat ingeschakeld (2 x dezelfde). Eerste keer voor afwikkelen gevolgen overlijden van “formele eigenaar” van grond van “mijn” huis. Doordat hij bij aankoop destijds alle documenten had opgesteld (leningovereenkomst, huurovereenkomst, testamenten etc ) verliep alles volgens de verwachting. Zelfs thaise rechtbank was akkoord met het feit, dat ik als farang executeur was van een overladen Thaise.
  In de zijlijn werd haar zoon, die meende ergens recht op te hebben op vakkundige wijze buitenspel gezet.

  Dezelfde advocaat heeft later mijn vriendin geholpen, nadat zij dreigde financieel opgelicht te worden door een “handelspartner”. Haar totale investering inclusief kosten van deze advocaat via rechterlijk vonnis toegewezen en door oplichter volledig terugbetaald (er was door de advocaat nl. beslag gelegd op de woning, die bleek toe te behoren aan de echtgenote van de oplichter).

  Dus: prima ervaringen met advocaten.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Teun,

   Wat is het adres van deze advocaat?

   Groet,
   Lodewijk

 12. kritikus zegt op

  In Hua Hin wordt gezegd dat er geen goede lawyer kan zijn, omdat hij/zij te veel banden met politie etc hebben. Dus probeer in ieder geval buiten je regio en laat je goed informeren.
  Mijn ervaring, ik zal haar naam maar niet noemen (alles is hier verweven – land office, politie, accountants, lawyers etc) dat mijn lawyer de klacht las, benoemde, kans op terug gave heel hoog achtte, het bedrag op Baht 7.000 per dag noemde, en vervolgens niets meer deed, alleen maar staff er op af stuurde. Behalve een klein uur op hetburo, waar ze 10 minuten met de hoogste politie chef zich terug heeft getrokken. Wss om het bedrag te verdelen en mij met een kluitje in het riet te sturen. Echte maffia hier!
  Liegen en bedriegen, je vraagt je af aan welke kant van de wet ze staan !!!

  • Sanuk zegt op

   In Hua Hin zijn de lawyers van “EXPATPROLAW” zeer ervaren. En zeker zeer betrouwbaar. De kritiek van is zeker per heden onterecht! En niet meer van toepassing. OUDE KOEIEN VERHAAL.

 13. ruud zegt op

  Als je die deskundige advocaat van punt 4 hebt, waarom moet je je dan nog bezighouden met de punten 1,2,3 en 5?
  Daar heb je die advocaat toch voor?

 14. Louis zegt op

  Mijn ervaring met 2 thaische advocaten is ronduit slecht. De eerste advocaat en zijn entourage waren alleen maar geinteresseerd om de zaak te rekken en had geen oog voor een snelle oplossing’ waardoor de kosten onnodig hoog werden. De tweede advocaat, die ik in de arm had genomen om mij de helpen een schuld te incasseren, liet zich betalen om het niet te doen.
  Beide keren prachtige verhalen, maar het enige wat voor hen van belang is, wat kunnen ze er zelf beter van worden. Je houdt het niet voor mogelijk totdat je er zelf door schade en schande achter moet komen.

 15. Marcel zegt op

  heb wel ervaring met thaise advocaten en dat waren allesbehalve aangename.Zijn ze allemaat corrupt en aan de verkeerde kant van de eerlijke barriere laat ik in het midden,ik weet het niet.Kan elke ‘farang’ enkel aanraden uit hun doppen te kijken en geen enkele onvoorwaardelijk te vertrouwen.Advocatenbureaus geleid door een farang zijn aangewezen!

 16. PEER zegt op

  Alhoewel expliciet gevraagd wordt door de redaktie om ervaringen te delen op ons Thailand Blog, wil ik graag kwijt dat ik in de 20 jaren, die ik gedeeltelijk in Thailand beleef, nog nooit gebruik heb hoeven te maken van ‘n advokaat cq rechtsgeleerde.
  En hoop dat het zo, de mij resterende jaren, blijft!

 17. bob, jomtien zegt op

  Hallo Gringo,

  Jawel
  allereerst op het ongeluk en schade: Neem zoveel mogelijk photo’s van de scene. Ga naar het politie kantoor,liefst vergezeld van een Thai/Engels sprekend persoon als vertaler, laat een proces verbaal opmaken en stap daarmee naar je verzekeraar of ga rechtstreeks naar het cumpolsory kantoor om de geleden schade te verhalen. Het is mij overkomen met een sondtaew die uiteraard snel wegreed. Ik werd via de verplichte verzekering uitstekend geholpen en direct vergoed. Ook als er naderhand nog schade te voorschijn komt wordt het dossier heropend en wordt een vergoeding toegekend. Of uiteraard je eigen all risk verzekering inschakelen die alles regelt. Een advocaat is duur en bespeelbaar”””.

  Dan een criminele aanklacht gevolgd door een civiele. Beide zaken met behulp van een advocaat-vertaler en de advocaat zelf gewonnen alweer door het maken van foto’s. Deze zaken zijn afgewerkt maar nu loopt er een civielproces tegen de aanklager wegens meineed. Deze gegevens kwamen te voorschijn bij het rechtbankverslag in beide andere zaken. Dit verhoor start deze maand in Jomtien. Wil je erbij zijn? Dat kan laat mij dat weten.
  groet, Bob

 18. TheoB zegt op

  Wat mij opvalt is dat de meeste reageerders spreken over ‘een’ of ‘de’ advocaat, maar niet welke deskundigheid die advocaat had. Er zijn vele specialisaties in de advocatuur, net als bv. in de geneeskunde. Net zoals je geen longarts moet inschakelen voor hartklachten, moet je geen advocaat civielrecht/letselschade (Gringo’s voorbeeld) inschakelen voor ondernemingsrecht.
  Voordat ‘een’ advocaat ingehuurd wordt moet men zich er van vergewissen dat die persoon deskundig is op het onderwerp. Ik vermoed dat de teleurstellende ervaringen met de Thaise advocatuur voor een belangrijk deel te wijten is aan de taalbarrière.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website