Het Koningshuis in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Koning Bhumibol
Tags:
15 februari 2013
Bhumibhol Aduljadey – Koning Rama IX

Thailand is net als Nederland een constitutionele monarchie. Maar er zijn belangrijke verschillen.

In Thailand staat het koningshuis op een voetstuk dat wij absoluut niet kennen. Grapjes over elke koning of koningshuis worden niet gewaardeerd, en al helemaal niet over het Thaise koningshuis. Majesteitsschennis is hier geen verouderd artikel in de wet, de maximale beloning er op is twintig jaar stenen kloppen.

Koning Rama IX

Het zal u heel snel opvallen dat de Thais heel veel waardering hebben voor al hun vorsten, met name voor de huidige koning Rama IX. De dynastie heet de Chakri dynasty, genoemd naar de eerste vorst uit dat huis. Alle vorsten uit dit huis dragen de titel Rama met een nummer. De eerste koning was Rama I, de huidige is koning Rama IX. Rama is een van de belangrijkste goden in het Hindu pantheon.

Vrijwel overal ziet u foto’s, afbeeldingen of beeldjes van de koning, of leden van de Koninklijke familie. Overal: van hoog (in de kantoren van hoge ambtenaren) tot laag (in marktstalletjes of kraampjes langs de weg) ziet u ze. Meestal iets boven hoofd-hoogte opgehangen, en vaak voorzien van een kleine offerande. Dat gebeurt meestal op donderdag, de geboortedag van Koning Rama V. Vandaag de dag ziet u heel veel mensen gele shirts of polo’s dragen. Dat is ter ere van Koning Rama IX, die op maandag geboren is. De kleur voor maandag is geel.

Bhumibhol Aduljadey

De huidige koning heet Bhumibhol Aduljadey Rama IX, en besteeg de troon in 1946. Hij is de langst regerende vorst ter wereld, en heeft een enorm respect onder de bevolking. De koning heeft veel gedaan voor zijn volk, en heeft veel aandacht voor de armsten in het land. In heel Thailand worden Koninklijke projecten georganiseerd om hun leven te verbeteren.

Een voorbeeld: in het noorden ligt de beruchte opium driehoek, ook wel genaamd “The golden Triangle” omdat dit het grensgebied is van Thailand, Laos en Birma. De bevolking is semi-nomadisch, en verbouwde opium. Het leger kwam van tijd tot tijd langs om de oogst plat te branden, en dat loste niet veel op. Tot dat de koning besloot dat dit niet werkte. Er moet iets in de plaats komen om de bewoners, straatarme en primitieve hilltribes of bergstammen, een zeker inkomen te geven in plaats van de verbouw van opium. Zijn oplossing was het opzetten van een aantal landbouw proefstations, waar producten zoals fruit, koffie en akkerbouw gedemonstreerd worden. Met resultaat: in Thailand wordt nu geen opium meer verbouwd, maar tomaten, koffie, appels en aardbeien.

Bron: NVT

De Nederlandse Vereniging Thailand (NVT) bestaat al sinds 1941 en stelt zich tot doel de relaties tussen de in Thailand woonachtige Nederlanders te versterken. Daartoe organiseert de NVT ieder jaar een aantal sociale en informele activiteiten voor haar leden. De informatie met betrekking tot deze activiteiten kunt u op de website van de NVT vinden onder het kopje evenementen. Daarnaast verschijnt vier keer per jaar het NVT magazine “de Tegel” en worden de leden maandelijks via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de vereniging. Lid worden van de NVT kan via de website: nvtbkk.org/

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website