Muay thai boxing, Thaise fascinatie voor geweld?

Door Khun Peter

Zo af en toe kom je iets opmerkelijks tegen. Hans had het al op Twitter gezet, een artikel in Bangkok Post met de titel: “Een gids voor de perfecte Thaise idioot”.

De columnist, Sawai Boonma, is zelf een Thai en hield de gehele Thaise natie een spiegel voor. Het resultaat: een opmerkelijk artikel met de nodige zelfkritiek. En tevens een analyse dat een belangrijk deel van de politieke problemen van het land aan de discutabele Thaise mentaliteit te wijten zijn.

Zijn Thai heilig?

Wanneer ik, als buitenlander en buitenstaander, deze verwijten zou maken dan was mijn email box ontploft. Voor veel lezers van dit blog zijn de Thai en Thailand heilig. Nou, voor mij niet. Ik vind het een prachtig land en de Thaise mensen erg vriendelijk. Maar wie zich wat meer in Thailand verdiept weet dat het land twee gezichten heeft. Het eerste zoals het lijkt en het tweede zoals het werkelijk is.

Veel toeristen zien alleen maar de vriendelijk lachende Thai en vinden het bijzondere ervaring. Expats krijgen vaak ook met de andere kant van de medaille te maken. Een expat maakte een keer de opmerking tegen mij: “hoe beter je de Thai leert kennen hoe meer ze je gaan tegenstaan”.

Vinger op de zere plek

De Thaise columnist Sawai Boonma, heeft lef en legt de vinger op de zere plek. Ik heb zijn uitspraken eens op een rijtje gezet, dat liegt het er niet om.

Een paar citaten uit zijn column:

 • Thai hebben geen zelfkritiek, het ligt altijd aan een ander.
 • Thai doen vrijwel alles uit eigenbelang of met het doel er uiteindelijk zelf beter van te worden.
 • Thai zijn egoïstisch.
 • Ze houden zich niet aan hun beloften, regels zijn er alleen als het ze zelf uitkomt.
 • Ze noemen zich boeddhisten maar leven er niet naar.
 • Zelfs monniken willen overal financieel beter van worden.
 • Thai zijn lui.
 • Gokken is een gemakkelijker manier om aan geld te komen dan werken.
 • Prostitutie tiert welig.
 • In plaats van werken kan je als jonge vrouw altijd nog met een gepensioneerde farang trouwen.
 • Thai houden van praten maar kunnen niet luisteren.
 • Ze hebben weinig begrip voor andermans standpunten.
 • Goed samenwerken is een probleem.
 • Thai vergeven gemakkelijk, ‘mai pen rai’ (‘het maakt niet uit’). Klinkt leuk, maar het is weinig rationeel en vooral een uiting van onverschilligheid.
 • Thai klagen over wijdverbreide corruptie. Maar ze doen er weinig aan. Sterker nog, ze stemmen op corrupte politici in de hoop er zelf ooit beter van te worden.
 • Uit onderzoek blijkt dat ze corruptie minder erg vinden als het jezelf ook voordeel oplevert.
 • Zelfs 85% van de Thaise mannen heeft geen moeite met vreemdgaan, liegen en bedriegen.
 • Uiteraard zullen ze dit nooit toegeven, want Thai zijn perfect en we worden heel boos wanneer een buitenlander kritiek op ons heeft.

Thaise fascinatie voor geweld

Ook Sjon Hauser (een Thailandkenner bij uitstek) maakt in zijn boek “Thailand, zacht als zijde, buigzaam als bamboe” regelmatig een opmerking over de twee kanten van de Thai.

Vooral de fascinatie voor geweld, die je terug ziet in menig Thaise speelfilm (veel moord en doodslag) en het keiharde Muay Thai boksen staan lijnrecht op het vreedzame Boeddhisme.
Komen we gelijk bij de vreemde interpretatie van de eigen regels. Raak nooit het hoofd aan van een Thai want dat is heilig. Maar tegen het hoofd aanschoppen mag wel en dat vinden de Thai prachtig (Muay Thai boksen).

Thailand heeft als het om moord, doodslag en verkrachtingen gaat, hogere misdaadcijfers dan andere Aziatische landen. Thai worden niet snel boos (‘losing fase’) maar als dat station is gepasseerd, komt er een vulkaan tot uitbarsting. Dan zie je een niets ontziende vorm van geweld.

De afgelopen weken is de hele wereld daar getuige van geweest.

No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Zelfkritiek van een Thai, een zeldzaamheid”

 1. PIM zegt op

  Peter.
  Met deze 18 punten heb je volkomen gelijk,doe er nog maar 2 bij zoals het telefoonvirus .
  Als ik 1 poster over Thailand moest bedenken zou ik 1 moeder van 14 jaar achter 1 wandelwagen plaatsen met 1 telefoon in haar hand,haar baby in de wagen 1 in de mond en in iedere hand ook nog eens 1.
  Dan de jeugdbende’s die ontstaan bij de game shops ,dat is de plaag voor de toekomst van Thailand.
  Over het geheel kan je er 1 langdurige filmserie van maken die de wereld zou veroveren .
  Betaal ook nooit voorschotten .
  In vele gevallen zie je hen nooit meer terug .

 2. Redactie zegt op

  @Pim
  In het artikel van Bangkok Post staan er nog meer overigens. Het is wel erg generaliserend, maar een aantal genoemde punten zijn wel herkenbaar. Voor mij althans.

 3. PIM zegt op

  Peter .
  Al deze punten kan ik beamen door eigen ervaring .
  Vaak denk ik nog terug aan de keren dat ik hier als onbenullige toerist liep en dacht dat al die verhalen wel meevielen.
  Tot de dag dat ik wakker werd in 1 ziekenhuis nadat er iets in mijn drankje was gegooid en alles weg was .
  1 slokje meer was mijn dood geweest .
  Sindsdien vertrouw ik haast geen Thai meer.
  Verhalen te over ,dus toch maar 1 film maken die op de waarheid berust .

 4. Steve zegt op

  Een toerist verblijft een paar weken in Thailand en komt daardoor niet zo snel in aanraking met het echte Thailand. Ze zouden zeker ook eens naar Issan moeten gaan.

  De politieke problemen en de aard van de Thai hebben alles met elkaar te maken. Stront eigenwijs, niet toe willen geven en er zelf beter van willen worden.

 5. pw zegt op

  Sinds 2.5 jaar woon ik in de Isaan (noord-oost Thailand).

  Ik zou een heel boekwerk kunnen schrijven over wat ik hier inmiddels ontdekt heb, maar ik zal me in deze reactie beperken tot een van de dingen die me het meest ergeren: het zogenaamde respect voor dieren.

  Zonder te overdrijven stel ik vast dat het merendeel van de honden hier op drie poten hinkt. Ze worden van de sokken gereden door ‘chauffeurs’ die zich als ongeleide projectielen gedragen. Geen mens die ernaar omkijkt. Ook het aantal dieren (honden en katten) dat aan ernstige oogontstekingen lijdt is schrikbarend. Vaak zijn ze er blind door geworden. Niemand die het ook maar iets interesseert.

  Enige tijd geleden zat ik ‘s avonds op het strand tijdens een korte vakantie. Op een meter of 10 afstand ligt een hond die besluit ergens te gaan bedelen. Het achterste deel van het beest blijkt totaal verlamd waardoor het dier zich door het zand moet voorslepen. Ik was verbijsterd.

  Ik vroeg de eigenaar van de tent waar ik zat waar ik een dierenarts kon vinden zodat het arme dier een spuitje zou kunnen krijgen. Ze zei dat het gisteren net gebeurd was – overreden door een motorfiets – en dat de eigenaar morgen zou komen. De eerste leugen was een feit. De hond had zich in zijn lot geschikt. Als het gisteren gebeurd zou zijn, zou de hond nonstop kermen van de pijn.

  Het allergrofste van de ‘eigenaar’ was dat ze geld vroeg om de hond te kunnen voeden…

  Je moet hier inderdaad een flinke tijd leven om door de lach heen te prikken. Een Thai lacht totdat hij weet dat hij financieel niet zoveel beter kan worden van jou. Dan is de lach verdwenen.

  Mijn ticket ligt klaar. Het is een enkele reis.

  • Redactie zegt op

   Je zou vanuit het Boeddhisme juist verwachten dat er wel respect voor dieren zou zijn. De kwestie geld komt elke keer naar voren. Het zal ook met vooroordelen te maken hebben van Thai jegens Farang. Ze denken immers dat wij allemaal rijk zijn en wel wat kunnen missen.
   In veel gevallen laten wij dit zelf ook toe. Als er een groot en duur huis staat in Isaan is of was het meestal van een farang.

 6. huphollandhup zegt op

  Goed verslag en allemaal heel herkenbaar.
  Nog een puntje: ze liegen om het liegen en geloven er dan zelf in, als je ze dan confronteerd met de waarheid worden ze heel kwaad en agressief of lopen weg.
  Nog 1: Ze zijn ontzettend racistisch ook binnen hun eigen bevolkingsgroepen, zie politiek.
  Ik stop er maar mee…

 7. Hansy zegt op

  Goed verslag, veel citaten zijn herkenbaar, ook in de reacties veel herkenbaars.

  Het land begint me dan ook enigszins tegen te staan, uhh, ik bedoel de inwoners. Iedereen ziet je als een wandelende ATM machine.
  Dat begint al bij aankomst, wanneer er honderd keer gevraagd wordt of je een taxi nodig hebt.

  Wat me ook mateloos irriteert, is dat ze zich niet aan gemaakte afspraken houden. Steeds komen ze daar op terug met de startzin dat er sprake is van een ‘misunderstanding’, dan wel van meerwerk enz.

  Ook als ze pas later in de gaten hebben dat ze iets doen in opdracht van een farang, moet er ineens opnieuw onderhandeld worden over het tarief.
  Alleen wanneer er sprake is van vaste prijzen, zoals in vele winkels, dan heb je er geen last van.
  Echter in winkels zonder prijzen, en ook in eetstalletjes, waar ze menukaarten hebben zonder prijzen, wordt je met de prijs vaak belazerd. (meerprijs vaak vanaf ± 40%)

  Je weet zelfs niet waar je moet zijn voor een betrouwbare advocaat. Zelf onlangs meegemaakt dat deze onder een hoedje speelde met de tegenpartij.

  Als ze je financieel kunnen uitkleden, zullen ze het niet nalaten, zonder scrupules.

 8. Hansy zegt op

  Ik zit dit alles nog eens door te lezen naar aanleiding van het stukje https://www.thailandblog.nl/thailand/donkere-kant-thai/
  Dit artikel zou er zo achteraan geplakt kunnen worden.

  Naar mijn oordeel nog steeds een goed artikel, met goede reacties.

  Alleen de titel is niet zo pakkend.

 9. Ferdinant zegt op

  Ik meende dit stukje van de columnist Sawai Boonma al eerder te hebben gelezen en gezien de publicatiedatum mei 2010 kan dat dan ook wel kloppen. Persoonlijk vind ik het erg generaliserend en het doet zeker geen recht aan de Thaise bevolking als geheel. Ik vraag mij dan ook af of het nou wel zo verstandig is geweest om dit stukje (oud nieuws) op Thailandblog te plaatsen en dat bovendien aan te dikken, met opmerkingen als een Thai kent tweegezichten en hebben een fascinatie voor geweld. Koren op de molen van klagers, die daar graag een steentje aan willen bijdragen.

  Ik ken farangs met meer dan 5 gezichten en waar komen de meeste kickbokskampioenen toch vandaan, is dat niet uit Nederland? Thailand kent hogere misdaadcijfers dan andere Aziatische landen, iets wat ik persoonlijk erg in twijfel trek. Denk bijvoorbeeld aan de vele bomaanslagen in Indonesië en Pakistan. Desalniettemin is het In Zuidoost-Azië volgens de statistieken een stuk veiliger dan in veel andere gebieden op de wereld. Ook in Bangkok lijken de inwoners en toeristen beter af te zijn dan in bijvoorbeeld Moskou, Caracas of Kaapstad. Bangkok kent met name grote problemen met oplichting, corruptie en een alsmaar uitdijende drugshandel. “Gewelddadige overvallen en moorden komen echter minder vaak voor”. Als wij het toch hebben over jezelf een spiegel voor te houden, Nederland is het een na onveiligste Westerse land van de wereld,veel onveiliger dan de VS en de criminaliteit is 7x verdubbeld sinds de komst van de gastarbeiders (die komen overigens niet uit Azië)!

  Het valt mij op, dat de meest bekende respondenten op dit blog zich nu wijselijk van commentaar onthouden en ook terecht, want dit roept alleen maar mogelijk repercussies op en daar zit niemand op te wachten en zeker niet de daar woonachtige expats. Als farang ben je daar te gast en heb je jezelf als zodanig te gedragen. Elk mens is uniek, maar heeft ook de nodige tekortkomingen, nobody is perfect en dat geldt voor zowel Thai als farang. Onderstaande reactie op het stuk van Sawai Boonma, vond ik dan ook buitengewoon treffend.

  Discussion 61 : 11/06/2010 at 05:27 PM61
  A brilliant analysis, although overly critical in places, I think.
  As an American who’s lived in Phuket for ten years, I shudder to think how many pages it would take for me to write “the Perfect American Idiot.”

  • @ Ferdinant, ik kan je meestal wel volgen, maar nu ben ik het spoor bijster. Volgens mij haal je voorbeelden aan die niet ter zaken doen.
   – In Nederland is het geen heiligschennis elkaars hoofd aan te raken in Thailand wel, dus die vergelijking met kickboksers gaat mank.
   – Bomaanslagen heeft met terrorisme te maken en niet met criminaliteit.
   – Thailand heeft, gezien op het aantal inwoners, de hoogste moordcijfers van Zuidoost Azië. Een bron heb ik zo een twee drie niet. Maar kan ik wel zoeken.
   – Je hebt het over veiligheid van toeristen, maar dat gaat het niet over. Het gaat over Thai.
   – Oud nieuws? Het artikel van Boonma is in mei gepubliceerd op het blog nadat het een dag eerder of zo in Bangkok Post had gestaan. Ik snap niets van die opmerking???
   – Thai hebben een fascinatie voor geweld, dat is bekend. Dat ontkennen ze zelf ook niet. Koop is een paar tijdschriften in Thailand: de meest gruwelijke foto’s van verkeersongevallen en moorden.

   De liefde voor Thailand moet ook niet omslaan in ‘wegkijken’, denk ik.

   • Daarbij denk ik dat wij als buitenstaanders geen oordeel moeten vellen over de Thai. Maar Boonma had lef om kritiek te uiten op de Thai. Iets waarvoor je toch je nek moet uitsteken. In dat licht gezien is dit interview ook verhelderend: http://www.mo.be/opinie/boeddhistische-opinieleider-sulak-sivaraksa-over-de-onrust-thailand

    Een quote:
    Mensen denken dat de mooie hostessen en hun warme gastvrijheid uit de advertenties van Thai Airways de werkelijkheid van dit land vertegenwoordigen. Niets is minder waar. Maar we hebben de hypocrisie wel zo lang volgehouden dat ook wij erin zijn gaan geloven.

   • Hansy zegt op

    Ook ik kan Ferdinant niet volgen.

    Overigens zijn de criminaliteitscijfers voor mij minder belangrijk dan het aantal moorden per 1000 inwoners. En daarin scoort Thailand zeer hoog.

    Of de (mijn) fiets nu gemiddeld 1 maal per 2 jaar wordt gejat of 1 maal per 3 jaar, maakt in principe weinig uit.
    Mensen gaan er nog steeds niet dood aan en mensen blijven er een heel onplezierig gevoel bij houden.
    Voor de criminaliteitscijfers maken dergelijke verschillen wel enorm uit, de criminaliteit stijgt hiermede met 50%.

    • Ferdinant zegt op

     Hansy, ook jou zou ik dan willen adviseren om mijn reactie nog eens goed te lezen. Thailand scoort weliswaar hoog, maar heel veel andere landen gaan Thailand daarin voor, zelfs Aziatische landen!

     • Hansy zegt op

      De eerste zin, een typisch Thais antwoord.

      Je zou zeggen, dat je al goed geïntegreerd bent in de Thaise samenleving……..

  • Gringo zegt op

   Ja, Ferdinant, ik ben het wel met Khun Peter eens, je betoog blinkt niet uit in duidelijkheid om het maar zwakjes uit te drukken. Ik heb niets met criminaliteit, kan en wil er ook niet over oordelen, maar je maakte mij op een paar punten nieuwsgierig. Ben wat gaan zoeken op Internet en vond een mooie site met allerlei criminele lijstjes:

   http://www.nationmaster.com/graph/cri_mur_percap-crime-murders-per-capita

   Een ieder mag zijn eigen conclusies trekken, maar met de criminaliteit in Nederland valt het nog wel mee, hoewel dat nu niet een geruststellende opmerking is. In veel van die lijstjes gaan Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië ons voor. Nederland is dus niet “het onveiligste Westerse land van de wereld”.Thailand laat qua criminaliteit Taiwan, Hongkong, Maleisië en Japan voorgaan, maar met specifiek moord is Thailand het gewelddadigst in Azië.

   Dan moet je mij nog iets uitleggen: “de criminaliteit in Nederland is 7x verdubbeld”, dat is dus een factor 128, bedoel je dat echt? en “sinds de komst van de gastarbeiders”, is dat een tijdsaanduiding? Zo ja, sinds welk jaar bedoel je dan, de eerste gastarbeiders in Nederland waren Italianen en Spanjaarden, die al begin jaren 60 kwamen. Laat mij raden, met gastarbeiders bedoel je vast Turken en Marokkanen.

   Kom op Ferdinant, zo’n ongenuanceerde reactie ben ik van jou niet gewend.

   • Ferdinant zegt op

    Beste Bert, wat voor de één duidelijk is kan voor de ander onduidelijk zijn. Wellicht helpt het wanneer je het nog een keer leest.

    1. Wanneer een sport als Muay Thai boksen met fascinatie voor geweld, religie en heiligschennis (hoofd schoppen) wordt geassocieerd dan zijn er nog duizend andere associaties te trekken, waar je dan oeverloos over kunt hakketakken. De Tibetaanse monniken zijn geroemd om hun vechtkunst en dat zijn monniken!
    2. Dat er een verschil is tussen terrorisme en criminaliteit is helder, maar er wordt over misdaad en criminaliteit gesproken en daar valt terrorisme ook onder.
    3. Dat Thailand qua moord het gewelddadigste land in Azië is, is ook conform de door jou aangehaalde bron onjuist, Papua New Guinea en Kyrgyzstan zijn landen die ook in Azië liggen en die gaan Thailand daarin voor.
    4. In mijn reactie hebben ik het niet alleen over de veiligheid van toerisme gehad, maar ook over de veiligheid van de inwoners zelf.

    Dat aan de columnist, Sawai Boonma lef kan worden toegeschreven, kan niet worden ontkend. Anderzijds heeft hij ook heel goed geweten dat hij daarmee een opendeur zou intrappen en met dat onderwerp onder farangs hoog zou scoren. Iets waar de redactie overigens ook bijzonder goed in is en waar het succes van Thailandblog dan ook mede aan is te danken. Maar laten we nou eerlijk zijn, enige nuance was toch wel op z’n plaats geweest.

    • Bert Gringhuis zegt op

     Beste Ferdinant,

     Oh, wij lezen niet goed, dat is het probleem. Maar als je iets schrijft, Ferdinant, moet het toch duidelijk zijn voor iedereen, of niet soms?

     Nou dacht ik, dat het we het wat Azie beteft voornamelijk over Zuidoost-Azie hadden, maar je hebt gelijk Kyrgyzstan en Papua New Guinea scoren beter in moord. Ik heb die twee landen dan ook van mijn lijstje alternatieven geschrapt indien ik ooit Thailand moet verlaten, bedankt voor de tip!

     Breng je na mijn opmerkingen daarover ook nog enige nuance aan over wat je over de criminaliteit in Nederland schreef of euh……?

    • @Ferdinant:

     1. Monniken zijn traditioneel in vechtsport bedreven, denk aan Shaolin Kempo. Dit komt voort uit traditie en historie. Vechtkunst werd ingezet ter verdediging en nooit om aan te vallen. In een ver verleden werden monniken overvallen, beroofd en gedood. Nu beoefenen ze het om fit en vitaal te blijven. Ik heb nog nooit monniken in een boksring in een stadion zien staan en op elkaar in zien beuken toegejuicht door duizenden toeschouwers zoals bij Muay Thai. Je komt met voorbeelden die niet bij mij de vraag wegnemen waarom je het hoofd van Thais niet mag aanraken omdat daar de Kwan (geest) in huist, maar slaan en schoppen tegen het hoofd mag wel.
     2. Terrorisme is zeker een misdaad maar wordt buiten criminaliteitscijfers gehouden.
     3. De bron die Bert vermelde lijkt me valide. De opmerking dat het niet juist is, vindt ik wat ver gezocht met landen die ik niet kan aanwijzen op een landkaart.
     4. We hadden het over de fascinatie van Thai voor geweld. Er zijn meerdere deskundigen waaronder Sjon Hauser, die dat in zijn boeken beschrijft.

     Die nuance waar je om vraagt kan ik alleen geven als ik het begrijp of dat er inhoudelijke goede argumenten komen waardoor ik mijn mening/gedachten kan herzien. Die heb ik in jouw betoog niet kunnen ontdekken. Nu kan het zijn dat ik de Thai en de Thaise maatschappij minder goed begrijp dan jij. Maar help me daar dan mee door een bron te vermelden of met steekhoudende voorbeelden te komen. Misschien moet ik ook niet teveel mijn best doen om het proberen te begrijpen. Maar dat is nu eenmaal de aard van het beestje. 😉

     • Ferdinant zegt op

      Peter, voor wat betreft niet het hoofd aanraken heeft te maken met respect en dus niets met heiligheid. Onderling (familieleden) doen ze dat namelijk wel, zij het niet bij iemand die hiërarchisch hoger staat, bijvoorbeeld een kind niet bij een volwassene, maar andersom dus wel. Voor vreemden en zeker voor een farang is zoiets not done. Dat daar zoveel aandacht aan wordt besteed (aan toeristen) komt met name omdat wij heel andere (veel vrijere)omgangsvormen kennen. Overigens vormt Thailand hierin geen uitzondering in de meeste Aziatische landen wordt zoiets als respectloos opgevat.

      Ik ben zoals je weet een half Aziaat en de Thaise cultuur is mij dan ook niet vreemd. Ik geef mijn schoonfamilie dan ook geen wai, maar omhels ze en geef ze gewoon een kus (schoonmoeder en tantes) en dat is overigens visa versa. De getrokken contradictie met het Muay Thai boksen is dan ook niet juist.

      Wellicht, dat ik hiermee iets heb toegelicht.

   • Ferdinant zegt op

    Beste Bert, ik ben best bereid om wat nuance aan te brengen, maar dan zou ik deze de cijfers van zeer gerenomeerde organisaties w.o. die van het CBS in twijfel moeten trekken en die acht ik toch wel geloofwaardig (zie onderstaande bronvermeldingen).

    Volgens de International Crime Victim Survey werd in Nederland in 2000 maar liefst 25,2% van de bevolking (instellingen en bedrijven niet meegerekend) slachtoffer van ten minste één misdrijf. Dat is na Engeland en Wales het hoogste percentage van de dertien Europese landen die gemeten werden. Nederland is de Verenigde Staten (score: 21,1%) qua misdaad inmiddels ruim voorbijgestreefd. Een in het oog springend verschil tussen beide landen is dat jaarlijks 0,8% van de Nederlandse vrouwen slachtoffer wordt van aanranding of verkrachting – een twee keer zo hoog percentage als in de VS.

    Het jaarlijks aantal geregistreerde misdrijven per 10.000 inwoners steeg de afgelopen decennia achtereenvolgens van 115 (1960) naar 205 (1970) naar 501 (1980) naar 761 (1990) naar 817 (2000) (bron: CBS). Dat is sinds 1960 een toename met een factor 7. Men vermoedt dat het percentage misdrijven waarvan aangifte wordt gedaan, nu kleiner is dan in 1960, zodat de werkelijke toename nog hoger is.

    Bron: http://www.meervrijheid.nl/index.html?hs-zwaarderstraffen1.htm

    • @ Bert en Ferdinant, laten we de discussie alleen betrekken op Thailand. Nederland, België, Zimbabwe en de Noordpool zijn niet interessant. We hebben het over Thailand. Vergelijkingen met andere landen heeft geen enkele zin.

    • Hansy zegt op

     Het jatten van een fiets of een autoradio is ook criminaliteit, die in deze cijfers wordt meegerekend.

     Ik vind deze cijfers niet zo interessant, voor mij is het belangrijker of ik het land weer levend verlaat.

     Uit de cijfers van de link van Gringo blijkt, dat er in Thailand 7 maal meer gemoord wordt dan verhoudingsgewijs in NL.

     Dat zijn cijfers die spreken!
     In dat opzicht valt Thailand dus helemaal niet mee!

     • Ferdinant zegt op

      Dan moet je dat geloven.

      • Hansy zegt op

       Wat moet ik anders geloven? Jouw onderbuikgevoelens?

   • Hansy zegt op

    @Gringo

    Heb je deze lijst al gezien?

    http://www.nationmaster.com/graph/cri_mur_wit_fir-crime-murders-with-firearms

 10. Ferdinant zegt op

  Ik moet een correctie maken voor wat betreft mijn opmerking oud stukje, de plaatsing op Thailandblog is ook op 26 mei 2010 gedateerd. Voor het overige blijf ik bij mijn reactie daarover.

 11. Ferdinant zegt op

  Vermelde gegevens op de kaart van landen met de hoogste gerapporteerde criminaliteit is gebaseerd op enquêtes huis houden, ziekenhuis-en verzekeringsgegevens, FIR geregistreerd door de politie of door de rechtshandhavingsinstanties.

  Kaart van landen met de hoogste gerapporteerde misdaadcijfers blijkt duidelijk dat de landen van Europa en Amerika zijn de minst veilige landen in de wereld. Azië, hoewel dat niet economisch verantwoord is veel veiliger in vergelijking met de tien landen die op deze kaart Verenigde Staten met 11.877.218 is het meest onveilige land in deze lijst terwijl India, met 1.764.630 is de veiligste.

  World Top Tien landen met de hoogste gerapporteerde criminaliteit

  Land Criminaliteit
  United States 11,877,218
  United Kingdom 6,523,706
  Germany 6,507,394
  France 3,771,850
  Russia 2,952,370
  South Africa 2,853,739
  Japan 2,683,849
  Canada 2,516,918
  Italy 2,231,550

  Thailand staat hier niet tussen. Bron: http://www.mapsofworld.com/world-top-ten/countries-with-highest-reported-crime-rates.html

 12. arjanda zegt op

  Moderator, teveel fouten in de tekst daarom onleesbaar en niet geplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website