Thailand, zacht als zijde, buigzaam als bamboe’ is wellicht het bekendste boek over Thailand van een Nederlands schrijver. Sjon Hauser schreef het boek in 1990 nadat hij tien jaar eerder als toerist in de ban raakte van Thailand.

Uiteindelijk is Sjon in de beginjaren tachtig in Chang Mai gaan wonen en heeft daar, naast zijn boeken, veel artikelen over Thailand geschreven. Onder andere voor de Volkskrant, diverse tijdschriften en reisgidsen. Sjon mag dan ook gezien worden als een ‘Thailand kenner’ bij uitstek. Naast zijn kennis is hij in staat om op een luchtige maar doordringende wijze alle aspecten van de Thaise samenleving aan het papier toe te vertrouwen. Dat maakt zijn boek tot verplichte literatuur voor iedereen die interesse heeft in het ‘echte’ Thailand.

De meest gehoorde kritiek op het boek is dat het gedateerd zou zijn en dat Thailand inmiddels veranderd is. Wij zijn mening dat dit niet het geval is. Zeker 80 procent van het boek is nog steeds van toepassing op het hedendaagse Thailand. Daarnaast is het boek in 2000 herzien en uitgebreid. Het boek heeft ook een nieuwe omslag gekregen. Wel is het jammer dat de oorspronkelijk zwart/wit foto’s niet vervangen zijn, hierdoor krijgt de lezer misschien het idee dat de inhoud ver achter ons ligt.

Boeiend

In drieëndertig hoofdstukken beschrijft Sjon Hauser zijn belevingen en ervaringen met Thailand, de bevolking en haar cultuur. Ieder hoofdstuk is een verhaal apart en beschrijft een bepaald thema. Het boekt leest als een roman, gemakkelijk en continu boeiend. De schrijver bedient zich rijkelijk van achtergronden, feiten, statistieken en onderzoeken. Dit samen met zijn beschrijving van het leven in Thailand maken het geheel tot een boeiend reisverhaal.

Onderwerpen

– De geschiedenis en de ontwikkeling van Siam tot het huidige Thailand.
– Het sociale systeem die de harmonie in het land moet bewaren.
– De economische vooruitgang, maar ook de enorme dip in 1997
– Politiek en verkiezingen.
– De gewelddadige en corrupte politie
– Thailand als paradijs voor homoseksuelen
– Moreel verval bij monniken
– Animisme en Boeddhisme
– Sekstoeristen en de seksindustrie, feiten en fabels over dit onderwerp
– De onderdrukking en verloedering bij de Bergvolkeren
– Misdaad en geweld
– Het leven op het platteland
– Enz.

Kortom vrijwel alle aspecten van de Thaise samenleving worden behandeld.

Wat vonden wij van het boek?

Het sprak ons aan dat Sjon in staat blijkt om, ondanks zijn passie voor het land, vooral kritisch en objectief de feiten te kunnen beschrijven. Hierdoor krijgt de lezer beter inzicht te krijgen in wat er werkelijk speelt in Thailand. Maar vooral ook de absurde tegenstellingen en bizarre gewoonten van de Thaise bevolking, die in de ogen van de toerist zo lief en vreedzaam zijn. De werkelijkheid is echter totaal anders en het boek schept een helder beeld van een gewelddadige, corrupte en soms extreme samenleving. Geestenverering inclusief het offeren van dieren, een aidsepidemie, de verloedering, de vele verkeersdoden, ongeremd drugs- en alcohol gebruik, moord en doodslag, wijdverbreide prostitutie, de nadelen van het massatoerisme en ga zo maar door. Geen onderwerp blijft onbesproken.

Het prettige is ook dat Sjon het wel in het juiste perspectief beschrijft en de lezer daardoor geen mening opgedrongen krijgt. Je kunt je eigen conclusie trekken, al zal die niet erg verschillen van andere lezers, namelijk dat Thailand een land van uitersten is. Soms zelfs zo extreem dat het voor ons moeilijk te begrijpen valt.

Sjon is ook geen moraalridder, komt openlijk uit voor zijn voorkeur voor de ‘herenliefde’ en maakt bij gelegenheid ook graag gebruik van de ‘betaalde diensten’ waar Thailand bekend om staat. Hiermee stelt hij zich als schrijver kwetsbaar op maar doet daarom juist geen afbreuk aan zijn geloofwaardigheid.

De bestaande clichés en vooroordelen over Thailand, bijvoorbeeld ten aanzien van de seksindustrie en de ‘uitbuiting’ van prostituees, worden haarfijn door hem gefileerd en weerlegd. Dat is toe te juichen want er wordt al zoveel onzin geschreven over dit onderwerp.

Ook na het lezen van het boek zal je Thailand nog steeds een fascinerend land vinden maar de ‘roze’ Thailand bril kan je voorgoed afzetten.

Plus +
• Goed geschreven en boeiend boek.
• Geeft inzicht in het ‘echte’ Thailand.
• Een standaardwerk over Thailand, moet je gelezen hebben.

Min –
• Gedateerde foto’s.


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Thailand, zacht als zijde, buigzaam als bamboe – boekrecensie van Thailandblog”

 1. ponginBKK zegt op

  er zijn nog 2 andere boeken van Mr. Sjon (nog steeds werelkdbekend in CMai):
  de strepen van de tijger-een soort vervolg op dit boek
  iets van ”reis langs de Mekong-recentuitgekomen-bundeling van diverse stukjes-samengebreid tot langsheen de Mekong van China tot in Vietnam/zee. Met daarin het door een fatale moto-sy crash van zijn laatste liefde, een Chao-Doi=hilltribe boy en zijn verwerking daarvan.
  Ik heb inmiddels dozijnen van dit type boeken over Thailandbelevenissen gezien-in andere talen vind je niet eits vergekijkbaars-Duits komt nog het dicjtste bij. Boeken over de ”liefde tussen Noi uit Isan en de net gescheiden 44-jarige Nick uit Bristol” zijn er te over (ze lijken allemaal op elkaar als plagiaat)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. de laender zegt op

  Waar kan men het boek kopen ik woon in chiang mai

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Han zegt op

   Het kost je een biertje neem het boek mee .Ben 20-8 in Chiangmai voor een dag of drie. Vertel me maar hoe ik je kan bereiken .Groet Han

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website