Waarom is de Isaan zo verschrikkelijk?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Isaan, Lezersinzending
Tags: ,
5 juni 2017

De eerste keer dat ik in Thailand was heb ik gereisd van Bangkok-Hua Hin-Surat Thani-Koh Samui en terug. Zo veel mogelijk per trein want ik houd van de trein en je ziet veel. Ik heb toen mijn vriendin ontmoet. Zij komt (hoe verrassend) uit de Isaan (en ze vindt reizen per trein heel vreemd).

De tweede keer dat ik in Thailand was moest ik eraan geloven: op bezoek bij haar ouders in een dorpje in de Isaan. ‘Meet the parents’. Ik had in de tussentijd natuurlijk Thailandblog stukgelezen en ik was zo onderhand doodsbang geworden voor de Isaan. Er waren lezers die schreven dat ze er zelf waren geweest! “Ik ben zelf in de Isaan geweest”. Ik las het met grote bewondering.

Van sommigen kreeg ik de indruk dat ze het er levend van af hadden gebracht, zij konden het ten minste nog navertellen. Ik las vreselijke verhalen over het vlees dat er werd gegeten – en HOE het werd gegeten. De mensen liepen er met bloedrode monden rond. Ik kreeg het vermoeden van een soort Nieuw-Guinea in 1600, koppensnellers achter elke boom. Waarschijnlijk waren er ook dolle honden, zoals ik in India had meegemaakt… Maar ja, ik zou er toch aan moeten geloven…. je houdt van je vriendin en je moet wat…

Nou – ik ben ook in de Isaan geweest. En ik ben nog steeds stomverbaasd. Wat was er nu zo erg aan? Voor mij was het gewoon Thailand…. ik heb het verschil met de dorpjes tussen Bangkok en Hua Hin niet gezien. Er waren gewoon steden en dorpen, supermarkten, snelwegen en wat al niet. En de mensen? Vriendelijk en hartstikke leuk. De honden trouwens ook. Het meest verbaasd was ik eigenlijk nog over het landschap. Het deed me sterk aan iets denken… waar had ik dat toch eerder gezien… o ja, Nederland! Gewoon vlak, weilanden met af en toe en boom erin, een koe (oke, buffel). Ik heb foto’s waarvan je denkt: leuk, Zuid-Holland?

Maar, misschien moet ik de droom niet verstoren. De mythe in stand houden. Men heeft Thailand, een mooi en vriendelijk land, leuk voor toeristen – en diep daarbinnen is er de Isaan! Een geheime plek. Diep en duister. Waar geen toeristen heen durven. Alleen zeer ervaren falang kan je er tegen komen. De ECHTE falang.

Wat denken jullie – moeten we het maar zo houden?

Ingezonden door Frankc 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Waarom is de Isaan zo verschrikkelijk?”

 1. FreekB zegt op

  Ja graag iedereen weg blijven, het is er echt heel erg verschrikkelijk.
  Kunnen wij rustig blijven leven daar zonder al te veel toeristen 😉

  • Cees zegt op

   Heel goed Freek !!
   Als we naar de familie zijn dan ben ik de enige farang daar en dat bevalt uitstekend.
   Inmiddels volkomen geaccepteerd en wordt ook vaak mee op stap genomen door familieleden.
   Dikke pret !!

 2. Sir Charles zegt op

  Dat is ook altijd mijn insteek, ben er dikwijls geweest er is niets bijzonders aan, begrijp dan ook niet waarom Isan altijd zo opgehemeld wordt boven andere gebieden in Thailand maar ach als mijn vrouw een Isaanse zou zijn zou ik dat waarschijnlijk ook doen. 😉

 3. peter zegt op

  Heb inmiddels in 6 jaar de hele Isan doorkruist.Op de fiets, op de motorcycle en met de auto en uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat er aan de Isan niets aan is. Je kunt het prive naar de zin hebben maar ga me niet wijsmaken dat de Isan bijzonder is.

 4. Hendrik S. zegt op

  Geweldig 🙂 🙂

  Heb die bangheid ook nooit begrepen

 5. F.B zegt op

  Ik ben er ooit, langgeleden geweest, met een rondreis door Thailand.

  Geen afwijkende situaties gezien.

 6. Fransamsterdam zegt op

  De angst kan hem wellicht zitten in het ‘te worden voorgesteld aan de ouders’.
  Dan is er eigenlijk geen weg meer terug.

 7. Henk zegt op

  Ik woon er al enkele jaren, tegen de Mekong aan. Heerlijk, geen of zeer weinig toeristen. Ik vind het een prachtig gebied, de Isaan. Vond het gebied rond Hua-Hin ook erg mooi, evenals Sukhothai. Jaren geleden een busreis door heel Thailand gemaakt. Op mooie plekken bleven we dan enkele dagen. Dus heb ik een aardig beeld van Thailand. Uiteindelijk toch gekozen om met mijn Thaise vrouw in de Isaan te gaan wonen. Geen moment spijt van. Er is veel te zien, prachtige tempels, de rust, de mensen die niet gejaagd zijn, de markten langs de Mekong, kortom ik voel me er thuis.

 8. Chris van het dorpje zegt op

  Ik voel me gewoon thuis in de Isaan .
  Keen stress , vriendelijke mensen
  en de rust en natuur .
  Ik geniet er elke dag van en hoop hier
  voor de rest van mijn leven te blijven .

 9. Danzig zegt op

  Isaan is net als de rest van Thailand, namelijk gewoon een landsdeel waar de mensen wonen, werken, naar school gaan, eten, drinken, slapen, de liefde bedrijven, sporten etc. etc. Het wegzetten van Isaan als ‘anders’ of ‘bijzonder’ slaat m.i. nergens op. Alsof je in een andere wereld terechtkomt zodra je een van de twintig Isaan-provincies binnenrijdt. Nee, wat dat betreft is de overgang naar het diepe zuiden meer bijzonder: andere cultuur, taal en religie. Waar ik woon waan je je nauwelijks nog in Thailand.

 10. Slagerij van Kampen zegt op

  Rust? Voortrazende suikerriettrucks dag en nacht langs mijn zelden door mij bewoonde woning. Natuur? Alles landbouwgrond of wat daar voor door moet gaan. Schoon? Pesticiden overal. Afwisselend landschap? Het ene dorp ziet eruit als het andere. De ene rai als de andere. De saaiheid zet zich trouwens voort tot ver in Cambodja. Zelfde eentonigheid! Lood om oud ijzer waar je je foto’s schiet. En: voorgesteld worden aan je schoonfamilie is voorgesteld worden aan hen die je vanaf dat moment financieel mag/moet ondersteunen.

 11. fred zegt op

  We wonen meestal in Pattaya. Als het ons te druk of te gor wordt trekken we naar wat ik noem ons buitenverblijf in de Isaan. Ik kan er dan genieten van een weekje rust….neem de tijd om wat leuke boeken te lezen…..werk wat in de tuin….doe wat onderhoud enz…
  Verder vind ik er weinig aan. Omzeggens geen interessante mensen….de dorpjes worden bevolkt met seniele oudjes…. wat marginale drinkebroers zwerfhonden en loslopende kippen. Niemand praat Engels…Er gebeurd niks creatiefs…..zelden zie ik iets dat me verwonderd…..zelden zie ik iemand iets doen of verwezenlijken dat me boeit..Ik heb er zelfs nooit iemand een krant zien lezen laat staan een boek…zelfs de plastiek rommel rond hun woning blijft gewoon liggen. Hier en daar wat kwajongens die hun dagen vullen met racen op hun motoren. Cultuur is er nihil. Is het er mooi ? Neen. Gewoon. Het is een vlak kokend gebied van rijstvelden …hier en daar wat bomen.Mooie meren zijn er niet noch mooie stadjes en al zeker geen mooie bergen…zelden zie ik er iets waar ik van zeg man man wat een mooi plekje…..en als het er dan wat op lijkt is dat plekje bevuild met allerhande rommel en meestal helemaal niet onderhouden of heeft er iemand zijn inboedel neergegooid.
  Voor de rest laat iedereen er je wel met rust…..je doet wat je wil niemand trekt zich wat van je aan en dat is op zich natuurlijk wel relax.
  Als ik door Europa reis ….zoals onlangs bijvoorbeeld door Karinthië Oostenrijk viel om het half uur mijn mond open van de schoonheid die we te aanschouwen kregen…..Mijn Thaise vrouw begint dit nu toch ook wel meer en meer te erkennen en te beseffen….en het chauvinisme van de Thai kennende is dat niet simpel voor haar.

  • Henk zegt op

   Juist die rust is voor ons weldadig. Ga ook wel eens naar Pattaya, kennissen op zoeken, maar ben blij als ik weer thuis ben in de Isaan. Uw opmerking dat er nauwelijks cultuur is in de Isaan kan ik mij niet in vinden. Je moet er daarvoor wel op uit, er is meer dan genoeg cultuur! In ieder geval heel veel meer dan in en rond Pattaya. Wij maken veel tripjes in de Isaan, rond Roi-et, zijn prachtige tempels, Rond Surin is ook veel te zien. Aan de Mekong is het ook mooi. What Phra is een prachtige waterval. Kortom uw verhaal over de Isaan is ronduit negatief.

   • fred zegt op

    Heb de indruk dat U niet goed weet wat de betekenis is van cultuur . Zijn er in Surin dan veel lezingen door internationale sprekers ? Zijn er in de Isaan veel bibliotheken of theaterzalen ? Zijn er regelmatig tentoonstellingen ? Worden er ergens regelmatig kunstwerken tentoongesteld ? Zijn er af en toe concerten met internationale musici ? Worden in de Isaan thema avonden georganiseerd over andere landen ??…..Wat de Mekong met cultuur heeft te maken is me een raadsel net als een mooie waterval…..dat heeft mijn inziens wel met mooie natuur te maken en niet met cultuur.

 12. Fransamsterdam zegt op

  Is de Isaan niet gewoon 17x Groningen, 50 jaar geleden? Met nog veel te veel keuterboertjes die in de loop der tijd zullen moeten verdwijnen? En een jeugd die bij voorkeur wegtrekt richting meer verstedelijkt gebied?
  Ik heb niks tegen de provincie Groningen, en velen zullen daar in alle rust en gemoedelijkheid wonen, maar de feiten leren dat andere gebieden meer in trek zijn en als je er toch naar toe wilt, moet je gewoon weten waar je aan begint en je vooral niets aantrekken van wat anderen er van vinden.
  Voor mij persoonlijk zou het ‘vestigingsgevaar’ vrij laag zijn….

  • Tino Kuis zegt op

   Frans toch, de Isaan met Groningen vergelijken!! Als je evenveel weet van de Isaan als van Groningen dan sta er niet goed voor. In de Isaan is het gemiddelde boerenbedrijf 5 hectaren groot (30 rai). In Groningen zijn geen keuterboertjes, daar zijn juist de grootste boerenbedrijven van Nederland, tussen de 70 en 95 hectaren groot, in de rest van Nederland gemiddeld een 30 hectaren. In Groningen wonen alleen Herenboeren, hun boerderijen zien er vaak uit als kleine paleisjes. In de dorpen woonden de landarbeiders die bijna allemaal op de communistische partij stemden…….
   Het verhaal gaat dat een reiziger eens laat in de avond bij een Groningse herenboer aanbelde met het verzoek in de stal te mogen slapen. De boer zei: Nee, de stal is voor mijn beesten, ga maar in de hooiberg slapen!’


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website