De gemiddelde prijs van een hotelkamer is wereldwijd met 4 procent gestegen in 2011. Dit blijkt uit de laatste Hotel Price Index (HPI) van boekingssite Hotels.com.

Het afgelopen jaar droeg vooral de groei van de zakelijke reismarkt bij aan een toenemende vraag en hogere hotelkamerprijzen.

Azië daalde met 2 procent

De prijzen in Azië daalden met 2 procent, in de overige regio’s stegen de prijzen in 2011: 8 procent in het Pacifisch gebied, 5 procent in Noord-Amerika, 4 procent in Latijns-Amerika, 3 procent in het Caribisch gebied en 2 procent in Europa en het Midden-Oosten.

David Roche, President van Hotels.com: “De hotelsector is een graadmeter voor de wereldwijde economie. De prijzen stijgen door een toenemende vraag naar kamers, waaruit blijkt dat bedrijven en consumenten meer besteden. Lokale verschijnselen zoals politieke onrusten, natuurrampen en koersschommelingen waren het afgelopen jaar van grote invloed op hotelprijzen, maar het momentum is daar en de markt is groeiende.”

Thailand goedkoper

Azië was de enige regio met een algehele hotelprijsdaling, van gemiddeld 2 procent, mede door verwoestende natuurrampen in twee populaire bestemmingen. In maart 2011 veroorzaakte de Japanse aardbeving een afnemende vraag en dalende prijzen. Vanaf juli leidde Thailand’s hevigste overstroming in bijna 60 jaar tot een vermindering van het aantal reizigers en kortingen op hotelkamerprijzen. Ook de hotelmarkt in het Australische Brisbane werd geraakt door overstromingen. Hier stegen de prijzen echter, door een te krap aanbod. Dat gold eveneens voor Christchurch, gelegen op het door een aardbeving getroffen zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland.

Nederland hoogste hotelprijzen eurozone

De HPI laat de gemiddelde prijzen zien die hotelgasten uit de eurozone wereldwijd betaalden voor een overnachting. In 2011 was Nederland het duurste land in de eurozone. Reizigers betaalden gemiddeld €108 per hotelovernachting, dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2010. Met een gemiddelde kamerprijs van €124 per nacht blijft Amsterdam de duurste Nederlandse stad, gevolgd door Den Haag (€103) en Maastricht (€99). De hotelprijzen in Amsterdam stegen met gemiddeld 7 procent. Zakelijke conferenties en publieke evenementen stimuleerden de vraag naar hotelkamers.

Oman was het duurste land ter wereld. Reizigers betaalden gemiddeld €247 per overnachting in de Arabische Golfstaat. De prijzen namen er met 24 procent toe ten opzichte van 2010. In Cambodja lag de gemiddelde hotelkamerprijs het laagst met €50 per nacht. De duurste stad ter wereld was de Omaanse hoofdstad Muscat, waar reizigers gemiddeld €244 per overnachting betaalden. New York (€177) en Genève €173) completeren de top 3. De Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh was met een gemiddelde kamerprijs van €44 per nacht de goedkoopste stad, gevolgd door Hanoi (€45) en Vilnius (€57).

Natuurrampen en politieke ontwikkelingen

Hotelprijzen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gingen gebukt onder de volksopstanden tijdens de Arabische Lente en de oorlog in Libië. De prijzen daalden het sterkst in Egypte, Tunesië en Qatar. De Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh kende een prijsdaling van 30 procent. Toeristen weken uit naar populaire Italiaanse en Spaanse vakantiebestemmingen, waar de hotelprijzen toenamen.

Wisselkoersschommelingen veroorzaken prijsbewegingen

Reizigers uit landen met traditioneel sterke munten – zoals Zwitserland, Australië en Zweden – profiteerden van aanzienlijke prijsdalingen over de hele wereld, maar de bezoekers in deze landen werden geconfronteerd met hogere prijzen. De koers van de Braziliaanse real kende een onstuimig verloop. Brazilianen profiteerden in het voorjaar van een krachtige munt, zij reisden vaker naar de VS. In de zomer daalde de waarde van de real echter met meer dan 20 procent. Brazilianen bleven vaker in eigen land, waardoor de vraag en de hotelprijs in binnenlandse steden omhoog ging.

Door de waardedaling van de Indiase roepie ten opzichte van andere belangrijke valuta daalden de hotelprijzen in Indiase steden, waaronder New Delhi en Mumbai, voor reizigers van over de hele wereld.

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website