WHO: Zika virus is gevaarlijker dan gedacht

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Zika
Tags: ,
9 maart 2016

Het zika-virus is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gevaarlijker voor ongeboren kinderen dan werd gedacht. Dat zei directeur-generaal Chan van de WHO na spoedberaad.

“Zika is gevonden in vruchtwater. Het virus kan door de placenta heen komen, de foetus kan besmet raken en het zenuwstelsel kan worden beschadigd”, zei Chan.

Hard bewijs dat het virus leidt tot ernstige hersenaandoeningen bij ongeborenen ontbreekt nog, zegt onderzoeker David Heymann, voorzitter van de WHO-commissie die zich met zika bezighoudt . “Alles wijst wel in de richting van zika, maar er is meer onderzoek nodig”, zegt hij.

De WHO adviseert zwangere vrouwen niet naar gebieden te reizen waar het virus heerst. “Het gaat nadrukkelijk om getroffen regio’s, niet om hele landen”, zei Heymann.

Het is aan landen zelf om door te geven welke gebieden zijn getroffen. “Dan kunnen zwangere vrouwen kijken of ze erheen gaan of niet”, zei Heymann.

Verder maakte de WHO bekend dat het virus steeds vaker via seks wordt overgedragen. “Onderzoek uit meerdere landen geeft ons sterke aanwijzingen dat seksuele overdracht vaker voorkomt dan werd aangenomen”, zegt directeur-generaal Chan.

Hoewel beperkt komt zika ook in Thailand voor. Het RIVM zegt hierover: In Thailand is het zikavirus regulier op kleine schaal aanwezig. De kans om hier zikavirus op te lopen is waarschijnlijk heel klein.

Bron: NOS

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website