We drinken te weinig water

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
14 maart 2019

Voldoende water drinken is belangrijk, toch gebeurt het te weinig. Gemiddeld drinken we vijf glazen water per dag. Tegelijkertijd weten we dat het goed is om zeven glazen water per dag te drinken. Maar 15 procent van de respondenten haalt de aangeraden hoeveelheid. Terwijl maar liefst de helft denkt dat ze voldoende water drinken.

Dit blijkt uit de watertest van Menzis SamenGezond onder 10.000 Nederlanders.

Water drinken is belangrijk voor je gezondheid. Het is nodig om voedingsstoffen op te nemen, afvalstoffen te lozen en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast is voldoende vocht cruciaal voor onze hersenen. Die bestaan voor 75 procent uit water. Zodra de vochtbalans in je hoofd niet op peil is, kan dat zorgen voor hoofdpijn, verminderde concentratie, slecht slapen en bij ernstige uitdroging leidt het zelfs tot verwardheid.

De grootste valkuil van voldoende water drinken, is de gedachte dat je al goed bezig bent. Maar liefst de helft van de respondenten is ervan overtuigd dat ze al voldoende water drinken, maar bij doorvragen, blijkt dat ze met gemiddeld vijf glazen water er twee per dag te weinig drinken. Als ze meer water willen drinken, is het probleem vooral dat ze het simpelweg vergeten (35%) of het toch niet doen omdat ze er teveel van moeten plassen (9%).

Jongeren vergeten water

Bij jongeren is het verschil het grootst tussen ‘’weten wat goed voor je is (7,3 glazen)’’ en ‘’daadwerkelijk ook drinken (4,6 glazen)’’. Maar liefst 46 procent van hen geeft aan het water drinken te vergeten. Ze willen wel meer dan gemiddeld geholpen worden om meer water te drinken. Vooral tips over hoe ze meer water kunnen drinken (27%) en iemand of iets die hen helpt herinneren (32%) om water te drinken heeft de voorkeur. En waar kraanwater veruit favoriet is, is water met een smaakje twee keer zo populair onder jongeren (13%) dan 40-plussers (6%).

Waterfles in opkomst

Maar liefst 68 procent van de respondenten drinkt water uit een eigen fles, waarvan 39 procent iedere dag. Onder jongeren (tot 30 jaar) drinkt zelfs de helft iedere dag uit een eigen waterfles. Niet gek dan ook dat 9 van de 10 voorstander zijn van meer openbare plekken waar water beschikbaar is, zoals watertappunten.

Hoe zit het in Thailand? Drink jij wel genoeg water, dus 7 glazen per dag?

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “We drinken te weinig water”

 1. Bert zegt op

  Ik heb gewoon een beker bij me staan. Inhoud 0.7 liter (Yeti, blijft ook lekker koel)
  Die drink ik minimaal 3 per dag en dan nog zeker 3 of 4 glazen water.
  Dus zit al snel aan de 3-3,5 liter per dag.

  Als ik in de tuin “zwaar” werk verricht en behoorlijk zweet tijdens het heg snoeien dan drink ik zo maar een liter of 2 extra op een dag.

  Ik let gewoon op de kleur van mijn urine als ik naar het toilet ga.
  Te donker is te weinig drinken
  Heel licht is te veel drinken

  Google er maar op los

 2. stevenl zegt op

  Naar mijn mening is dit artikel niet geschikt voor Thailand. 7 glazen per dag is hier veel te weinig.

  • Daarom staat er ook boven het artikel: We drinken te weinig water….

 3. timker zegt op

  Ik drink over de gehele dag zo’n 3 tot 3,5 liter water, maar dat lukt me alleen maar wanneer ik overdag voornamelijk thuis ben. Dan kan ik namelijk ook makkelijk naar de toilet om het weer te lozen. Wanneer we met de auto weg zijn voor bijvoorbeeld een bezoek aan Immigratie of elders dat wordt het een stuk minder, hoewel we wel altijd 2 flesjes water, van 0,7 liter, in de auto hebben staan.

  • Bert zegt op

   Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar mij is afgeraden om flesjes water in de auto te bewaren.
   Deed ik vroeger ook altijd, “Voor het geval dat”.

   Maar heb eens gelezen dat de plastic flesjes slechte stoffen afscheiden bij verwarming en in de auto kan het wel 40-50 graden worden als ie in de zon staat.

   Je kunt om de 100 meter wel een flesje water ergens kopen, en onderweg zijn er legio tankstations.
   Ook toiletten (zelfs westerse) zijn m.i. overal in ruime mate aanwezig.

 4. Sjaak S zegt op

  Ik werkte als steward veel in een zeer droog werkklimaat. De lucht aan boord bevat soms maar 2% vocht. Jarenlang dronk ik te weinig water, met als gevolg een voortdurend droge neus, vermoeidheid en door jetlag, onregelmatige slaap, een tamelijk ongezond leven. Gelukkig rookte ik niet en dronk slechts af en toe alcohol. Sommige van mijn collegae hadden gedurende de vlucht een grote fles water staan en dwongen zichzelf deze voor het einde van de vlucht leeg te hebben. Ik deed dat niet.
  Nu drink ik veel meer. Heb altijd flesjes water in de koelkast, die ik meteen na het leegdrinken weer opvul, drink koude thee zonder veel suiker (die zakjes met oplosthee: op twee liter gebruik ik één zakje. Gedacht zijn die zakjes voor één glas. Er zit dan wel suiker in, maar dat is niet veel. ‘s Nachts staat een flesje water naast mijn bed en wanneer ik fiets, neem ik twee flesjes water mee.
  Werk ik thuis buiten, loop ik heel vaak naar binnen om te drinken.
  Thee, koffie, water en Giffarine Chlorophyll, een gezonheidsdrankje met vitamine C (in sachetjes, poedervorm, suikervrij). Soms maak ik oelongthee, die ik met ijs drink of groene thee, idem. Bij het eten vaak een liter thee..

  Wat ik wil zeggen: het hoeft niet alleen maar water te zijn. Maar het mag wel geen alcohol bevatten, want dat droogt juist weer uit. Dus 20 biertjes geldt hier niet.
  Ik heb nu ook nog maar nauwelijks last van een droge neus…

 5. Erwin Fleur zegt op

  Beste Redactie,

  Als ik of wij in Thailand zijn begin ik de ochtend met twee flessen water
  die je krijgt van het hotel(thuis in Thailand ook).

  Je vergeet heel snel dat je snel vocht te kort komt als je in Thailand je
  dag gaat beginnen.

  Ik zelf heb al een keer gehad dat ik te weinig vocht tot mij genomen had en
  regelrecht naar het ziekenhuis moest( had niks met dikke voeten te maken).

  het is echt een must om je dag daar mee te beginnen, zeker als je van een
  drankje houd.

  Wat kan er allemaal mis kan gaan als je geen of niet voldoende vocht tot je neemt.
  Nieren, hart, enz.

  Ik zelf heb dus al eens een vocht probleem gehad en heel snel geleerd
  (Zeker in de Isaan).

  Ben benieuwd naar andere ervaringen.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 6. ellis zegt op

  TIP: Indien je naar de toilet gaat of bent geweest, een flink glas water drinken, om het vocht weer aan te vullen. Maak er een gewoonte van.

 7. roja zegt op

  De controle of je genoeg water drinkt is uitermate simpel . Je urine dient zo licht te zijn als citroensap . Is de kleur donkerder dan drenk je te weinig . Dit kan je dus in alle landen en bij elke temperatuur meten . Makkelijker kan ik het je niet maken .

 8. roja zegt op

  Sorry , maar drenk moet natuurlijk drink zijn !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website