Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 70 jaar, rook 15 sigaretten p/d, drink geen alcohol, 172cm/61 kg. Voor mijn prostaat slik ik om de dag 1 Avodart 50mg en voor cholesterol elke dag Simvastatine 10mg. Plassen gaat goed. Cholesterol is tegen de toegestane boven limiet aan. Verder ongeveer 3 paracetamol tabletten per week tegen hoofdpijn. Geen supplementen. Bloeddruk waarden zijn rond 120 – 60. Soms heb ik 3 tot 4 dagen geen ontlasting. Heb nu maar ook tijdens mijn jeugd nooit veel gegeten of een sterke eetlust gehad. Over de laatste 1 a 2 jaar ben ik ongeveer 2 kilo lichter geworden. Ik kan mij redelijk snel ergens over druk of boos maken.

Mijn vraag is: wat te doen met betrekking tot de conditie van mijn prostaat? Elke 3 maanden wordt PSA gemeten. In grote stappen zijn deze waarden. 2013-6,6 – 2017-7,7 – in Y2018 avodart gaan slikken PSA 3,3 – 2019-4,35 – 2020-6,5. In 2018 biopsy gedaan waar geen kanker of andere afwijking is gevonden. In 2020 een MRI resultaat : “1,1 cm nodule peripheral zone posterior right side prostate gland pattern of enhancement and signal compatible with malignancy PIRADS4”. Als ik dit gegeven tezamen met de toegenomen PSA waarden na slikken Avodart neem (6,5 x 2 = PSA 13) maak ik mij zorgen. Dit omdat de PSA waarden snel toenemen en de nodule groot en ivm uitzaaiing niet ver van de prostaat wand ligt.

Over een week laat ik op aanraden van mijn uroloog een MRI/echo Fusion Biopsie doen. Stel dat in het gunstigste geval de nodule niet agressief is. Wat is dan wijs te doen zonder in een eindeloze en kostbare vervolgbehandeling te geraken zonder garantie dat het probleem definitief wordt opgelost?

Dezelfde vraag en argument als bovenstaand in het meest aannemelijke geval dat de nodule wel agressief is?

Het belangrijkste vind ik dat om reden van stress eindeloze behandel therapieën zonder resultaat garantie worden uitgesloten. Ik vind het ook belangrijk om het hele plas verhaal wat nu niet maar later waarschijnlijk wel een probleem gaat geven permanent wordt opgelost.

Het zou geweldig zijn als U mij op kortere termijn een advies of denkrichting aan kan geven.

Met gemeende groet, nog een fijne dag,

G.

*****

Beste G,

Pi Rads 4 wil zeggen dat er waarschijnlijk een zich klinisch manifesterende kanker aanwezig is. De biopsie zal de diagnose duidelijker maken.
Mocht de biopsie duiden, dat er inderdaad sprake is van kanker, dan heeft u verschillende opties:

 1. Bestraling gevolgd door brachytherapy (bestraling met geïmplanteerde zaadjes). https://www.avl.nl/alles-over-kanker/overzicht-van-alle-behandelingen/radiotherapie-bij-prostaatkanker/ Zie ook de link brachytherapy.
 2. Opereren.
 3. Eventueel gevolgd door anti hormoonbehandeling. Dat alleen bij uitzaaiingen.

Wordt er geen kanker gevonden, dan zijn er de volgende oplossingen:

 1. TURP TransUrethrale Prostatectomie. Nadeel is, dat dat incontinentie kan veroorzaken en vervelend littekenweefsel. Er zijn verschillende technieken, die gebruikt worden afhankelijk van de prostaatgrootte.
 2. Open prostatectomie via de buik.
 3. Thermotherapie met een microgolven (zoals magnetron) Dat kan zonder anesthesie en ambulant. Nadeel: het weefsel kan weer aangroeien).
 4. HOLEP (Laserbehandeling).
 5. Verdamping met groene LASER.
 6. TULSA-PRO techniek met ultrageluid.
 7. TOOKAD SOLUble: https://wis-wander.weizmann.ac.il/life-sciences/weizmann-institute-drug-tookad®-soluble-approved-prostate-cancer-therapy-mexico Deze therapie kan ook worden toegepast bij gelokaliseerde tumoren.

U ziet, dat er nogal wat mogelijkheden zijn.

Als ik U was, zou ik, als er geen kanker is, niets doen. Wel de Avodart blijven slikken. Ook zijn dan al die controles overbodig mede gezien uw leeftijd.

Roken is geen gunstige factor in het geheel.

Heeft u nog vragen, geen probleem.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website