Vraag aan huisarts Maarten: Over mijn nieren

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
12 oktober 2017

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ben verrast na een routine-onderzoek van bloed en plas. Bijna alle cijfers van het bloed inclusief de Wbc, Rbc, Chol en nuchter suiker zijn binnen de ‘normaal’ grenzen behalve een licht verhoogde creatinine, 1,24 mg/dl en dat moet onder 1,17 zijn. BUN zit in het midden van de normaal-range. De Bun/Crea ratio is 12,1. Bloeddruk 130/70 maar met pilletjes, amlodipine en enalapril. De PSA is 4,75.

De urine heeft geen afwijkingen. Drink een liter of 4 water en thee vanwege de hitte in de Isan dus plas veel. Dat ik 120 kilo meesleep is niet tot tevredenheid van de arts en daar wordt nu echt wat aan gedaan.

Maar ik schrik van de GFR die ik voor het eerst zie staan: 61 procent en het ziekenhuis schrijft er bij ‘stage 2’. Stage 2 van wat? Van nierfalen?

Nu vind ik op internet ook sites die voor mijn leeftijd (71) aangeven dat die GFR dan 75 moet zijn en dan zou ik niet zo gek laag zitten. Of zie ik dit helemaal verkeerd?

Dank voor jouw hulp.

Groet,

J.

*****

Beste J.

Toevallig had een vriend van me in Spanje een tijdje geleden dezelfde vraag.
Omdat die nog al angstig is, heb ik hem aangeraden naar de nephroloog te gaan, die hem nogmaals heeft uitgelegd, dat er niets aan de hand is. Bij hem waren de waarden veel slechter.
Al deze waarden hebben slechts marginaal te maken met de essentiële nierfunctie. We spreken dan ook vaak over surrogaatmarkers, net zoals cholesterol dat is.

Surrogaatmarkers hoor je niet te behandelen, tenzij er meer dingen aan de hand zijn en dan behandel je de zieke en niet zijn foto’s, of zijn laboratorium uitslagen. Wat dat betreft valt geneeskunde niet te vatten in exacte cijfers en zou de chaostheorie er op moeten worden losgelaten.

Inderdaad wordt bij jou gesproken over stadium 2 van nierfalen. Dat is echter alleen gebaseerd op 1 waarde, die bij elke oudere hoger is.

In richtlijnen worden ouderen bijna nooit meegenomen. Zo ook de zoveelste bloeddrukrichtlijn die per 1 januari 2018 ingaat. 130/80 Absurd. Dat betekent dat tot 31 december een bloeddruk van 140/90 goed is en daarna niet meer. Dit soort richtlijnen veranderen altijd als de verkoop van bepaalde medicijnen gestimuleerd moet worden.

In jouw geval. Niets aan de hand. Het feit dat je goed kan plassen, zegt genoeg. Bij echt nierfalen zwel je op, omdat de nieren het vocht niet meer afvoeren. Daarbij krijg je dan ook nog een mooi geel kleurtje.

De PSA hoef je op jouw leeftijd niet meer te laten bepalen. Je prostaat zal je niet meer je leven kosten.

Gewicht verliezen is geen slecht idee

Vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website