Vraag aan huisarts Maarten: Vergrote prostaat en Tia

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: , ,
5 januari 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 60 jaar, gewicht 68 kg, lengte 173, bloedruk soms 100 – 60!! en zeldzaam hoger dus last van hoofdpijn en duizelingen wat kan ik hier aan doen? Ik laat mij elke 6 maanden controleren vanwege een tia in Februari 2017.

Ik heb een prostaatvergroting en gebruik medicijnen voor mijn prostaat, Doxocasin en 1 aspirine per dag vanwege de tia. Mijn PSA is veel te hoog, tussen de 7 en 10, schommelt.

Nu heb ik 23-12-2016 en 14-03-2019 een biopsie laten doen en beide keren hebben ze geen kanker kunnen constateren. Ik laat de PSA elke 6 maanden checken.

Mijn vraag is nu, om de hoeveel maanden of jaren zou u mij aanraden om dit nogmaals te doen of is het misschien beter om er over na te denken om green laserbestraling te doen en waar, liefst niet de duurdere ziekenhuizen omdat ik het zelf moet betalen en ze mij dus nergens meer aannemen vanwege tia en prostaatvergroting, anders gezegd ze nemen mij wel aan maar mijn kwalen zijn uitgesloten.

Met behulp van Doxocasin kan ik gewoon urineren.

Wat is uw advies voor deze beide kwalen?

Groet,

D.

******

Beste D,

Wat de prostaat betreft het volgende: Wilt u meer zekerheid, laat dan een MRI van de prostaat maken. Is die schoon, dan hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken.

Een PSA test is sowieso een zeer onbetrouwbare test, die al voor heel veel ellende heeft gezorgd, zoals overbodige biopsies en operaties, met veel bijwerkingen. De test had al lang geleden obsoleet verklaard moeten worden. Daar is onder ander het boek “The Great Prostate Hoax” van Richard Ablin aan gewijd. Richard Ablin is de ontdekker van PSA. Voor urologen is het helaas een verdienmodel geworden.

Heeft u problemen met plassen door een te grote prostaat, dan is een groene laser behandeling een optie.

Het zou kunnen dat de Doxosacin uw lage bloeddruk veroorzaakt. Tamsulosin heeft dat effect ook, maar in mindere mate. Een andere mogelijkheid 5 mg Tadalafil (Cialis) per dag, maar dat is geen officieel indicatie voor plas problemen. Drink in ieder geval voldoende.

Groene Laser bestraling is zeker een optie bij ernstige bezwaren. Naast het Bumrungrad Hospital, kan dat onder andere ook in het Vejthani Hospital en het BNH Hospital allen te Bangkok worden gedaan. Er zijn er ongetwijfeld meer, ook elders in het land. De prijzen ken ik niet, maar onderhandelen blijkt bijna altijd mogelijk. Veel meer dan $3.000 zou het niet mogen kosten. Misschien kunnen de lezers u wat dat betreft verder helpen.

Ook bestaat er nog de HOLEP (Holmium Laser Enucleation of the Prostate), ook een uitstekende optie. Die wordt hoogstwaarschijnlijk in dezelfde ziekenhuizen toegepast. Dan is er nog de nieuwe Tulsa Pro techniek, waarbij met ultrageluid wordt gewerkt.  www.thailandmedical.news/news/new-mri-guided-ultrasound-protocol-eradicates-prostate-cancer
Die is eigenlijk bedoeld voor prostaatkanker zonder uitzaaiingen. Echter in Israël en nu ook elders gebruiken ze daarvoor photodynamische therapie (Tookad Soluble), een behandeling van een haf uur. Ook uit Israel de vlindervormige stent, die geen problemen schijnt te geven. Kan ook weer verwijderd worden. www.xinhuanet.com/english/2018-12/27/c_137700886.htm

U ziet, er wordt hard gewerkt aan de oplossing van uw probleem,

Met vriendelijk groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Vergrote prostaat en Tia”

 1. Redactie zegt op

  Lezers kunnen reageren op de vraag over de prijs van een Groene Laser bestraling voor prostaatproblemen. A.u.b. alleen daar op reageren.

 2. D zegt op

  Aan Maarten, ik heb in Februari een MRI gedaan in het Rama Tibodi hospitaal en daarna de biopsie in het BKK hospitaal in Udon Thani omdat er twijfel was??, beide niets gevonden en zal zoals U aangeeft mij voorlopig niet meer druk maken en afwachten op mensen die ooit in Thailand een green laser hebben gedaan en waar dit is gebeurd met liefst een prijs kaartje van ongeveer natuurlijk, is afpellen ook een oplossing.
  Iedereen alvast bedankt voor het meedenken en uiteraard ook de redactie voor het plaatsen van mijn verzoek.

 3. Harmen zegt op

  Beste Maarten en D, heb anderhalf jaar geleden de groene laser behandeling gehad en ben uitermate tevreden over de gehele behandeling en afloop en na zorg,geen druppelen goed de plas kunnen ophouden,
  het enige wat veranderd is dat het sperma in de blaas komt , maar dat maakt alleen wat uit als je nog kinderen zou willen,,het gevoel blijft hetzelfde,maar na de operatie 6 weken geen sex.
  heb dit in Malaga Spanje laten doen daar ik daar ook woon.
  kosten 5000 euro en 4 dagen hospital a 500 euro pd, ,, zal ongetwijfeld hier in Thailand goed koper zijn maar als ik u was zou ik dit gewoon doen, meerdere reacties kunt u ook vinden via internet.
  er zijn hier in Thailand ook zeer goed opgeleide artsen.
  gegroet en sterkte hiermee, ik hoop dat u hier wat aan heeft.
  Harmen.
  DR Santos malaga.uitvoerend arts uroloog.

  • Harmen zegt op

   Ter aanvulling,,,doctor Alfonso Santos medico urologia , Malaga.. .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website