Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Als u daar geen bezwaar tegen heeft, heb ook ik een vraag t.b.v. mijn vriendin. Mijn vriendin is 30 jaar. Ze heeft een normaal Thais postuur (1.60 m. lang en 45 kg zwaar). Zij heeft sinds twee jaar terugkerende klachten van een opgezwollen onderarm. Dat duurt steeds ca. 1 week en trekt dan weer weg.

De klachten (tintelingen roodheid) komen volledig overeen met de beschrijving die ik vind van lymfe-oedeem en met de foto’s die ik op het internet zie van deze aandoening. Zij zit dan nog in fase 1 van de ziekte. Mijn vermoeden in die richting wordt versterkt doordat ze soms vergelijkbaar een opgezwollen knie heeft. Dat weet ik eerst aan een bromfietsongeluk dat ze heeft gehad, waarbij ik dacht aan een gescheurde meniscus, maar in combinatie met haar arm denk ik dus nu aan (primair) oedeem. Primair, omdat haar vader vergelijkbare klachten heeft met een opgezwollen been. Het zou dus om een erfelijke variant gaan.

Ik vraag u niet om op basis van mijn informatie een diagnose te stellen. Mijn vraag is meer of u weet of dit fenomeen in Thailand voldoende bekend is en of u denkt dat ze in het Bangkok Udon hospital adequate begeleiding zal kunnen krijgen. Misschien ben ik te somber, maar het lijkt me een kwaal die, met name in het hete Thaise klimaat, voor een jonge vrouw zeer ingrijpend kan zijn.

Groet,

B.

*****

Beste B,

Een niet alledaagse vraag en mijn compliment voor het door u al verrichte onderzoek.

Primair oedeem komt onder ander voor bij HAE, oftewel Hereditary Angioedema, dat veroorzaakt wordt door een niet goed functionerende C1 remmer (C1 inhibitor). Dat kan via een bloedonderzoek bepaald worden en daar is een medicijn voor (Berinert), dat wel heel duur is. Triggers die het kunnen veroorzaken zijn, medicijnen (ACE remmers zoals enalapril), verkoudheid, allergieën, menstruatie en meer. https://medlineplus.gov/genetics/condition/hereditary-angioedema/

Een andere vorm is Hereditary Angioneurotic Edema, waar de oorzaak niet van bekend is. Ook zijn er geen triggers gevonden.

Minder ernstig is erfelijk lymfoedeem. Dat wordt veroorzaakt door afwijkingen in het lymfestelsel. Hieronder vallen Milroy’s en Meiges’ disease. In het geval van uw vrouw is dat waarschijnlijker. Zie ook; https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lymphedema/symptoms-causes/syc-20374682 Zie ook onder diagnosis; Met scans kan vastgesteld worden, hoe het systeem werkt. Vaak is een vorm van lymfedrainage door een fysiotherapeut voldoende behandeling. Opereren pas als niets meer werkt en ook dan zijn de resultaten niet geweldig.

Of men in Udon ervaring heeft met deze ziektes, kan ik niet zeggen. Ze komen niet veel voor. Ook in Nederland zal een diagnose lang kunnen duren. Het zou ook niet mijn eerste gedachte zijn bij een gezwollen arm of been.

Ik hoop dat er een oplossing gevonden wordt.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website