Vraag aan huisarts Maarten: Tekenbeet en antibioticakuur

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
13 januari 2022

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ben waarschijnlijk enkele dagen geleden door een teek gebeten. Er zit een rode cirkel rond de beet. De cirkel is niet overal even duidelijk. Ben naar de plaatselijke dokterspost geweest die me een zalfje wilde geven. Daar heb ik maar vanaf gezien.

Heb in Nederland ook eens zo’n beet gehad en toen schreven ze antibiotica voor. Wat kan ik het beste doen en welk antibiotica zou ik moeten nemen en hoelang?

Leeftijd 68
Lengte 1.67
Gewicht 85
Niet roker en geen alcohol
Medicijnen: Acetyl 80 mg losartan 50 mg en rosuvastatine 5 mg.

Groet,

W.

****

Beste W,
De standaard kuur is 2x daags Doxycyclin 100 mg gedurende 1–14 dagen. Neem het tijdens het eten met een flink glas water. In NL wordt een eenmalige dosis aangeraden, maar het Nederlandse beleid is uniek in de wereld en zeker niet het beste, om het zacht uit te drukken.
Bent u allergisch voor doxycycline, dan kunt het ook met Azithromycine proberen. De eerste dag 1.000 mg en daarna 4 dagen 500 mg. ook innemen tijdens het eten.
Vriendelijke groet,
Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.60/5. From 10 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website