Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik woon nu 9 jaar in Thailand mijn leeftijd is 68 jaar. Heb overgewicht drink een biertje, maar nooit gerookt, mijn lengte is 174 cm, gewicht 96 kg. Mijn voorgeschiedenis is dat ik jarenlang ben behandeld tegen astma op Longkliniek Dekkerswald bij Nijmegen en elders.

Ik heb verder gelukkig weinig klachten en voel me redelijk goed ondanks dat mijn astma niet geheel is verdwenen, gebruik daarvoor Ventolin Evohaler die ik hier bij de plaatselijke apotheek haal, verder geen medicijnen buiten af en toe paracetamol of aspirine.

Mijn probleem is dat ik nu min of meer hier in het kleine dorp waar ik woon, gedwongen wordt om mij te laten vaccineren tegen covid-19 maar ik ben daar zelf eigenlijk op tegen gezien o.a.mijn voorgeschiedenis, om de vrede toch te bewaren voor familie vrienden en bekenden, ben ik bereid als het moet mij alleen te laten vaccineren met het Sinovac vaccin, de reden is dat ik dit middel, in mindere mate het meeste vertrouwen heb.

Mijn vraag aan u is dan ook wat te doen in mijn, of zo een situatie?

Ps, daarbij moet ik denk ik nog wel aangeven dat ik in 2009 een zeer ernstig ongeval heb gehad waarvoor ik 5 maanden ben opgenomen in verschillende ziekenhuizen, o.a.in het MUMC Maastrichten en in het Universitair Ziekenhuis Bergmanns Heil Bochum, plus noch revalidatie, maar of dat alles nu invloed heeft op covid dat weet ik niet, dat laat ik maar beter aan u, maar het leek mij beter dit toch even te vermelden.

Alvast bedankt voor uw moeite, wordt zeer gerespecteerd.

Groet,

A.

*****

Beste A,

Het Sinovac vaccin is wat minder effectief dan de andere vaccins, maar gezien de zeer geringe effectiviteit van die ander vaccins, maakt dat niet zoveel uit. Ook sinovac heeft bijwerkingen, maar niet de mogelijk specifieke bijwerkingen van mRNA en DNA vaccines.

Ik begrijp dat u zich eventueel onder sociale druk zal laten injecteren. Bedenk wel dat de tweede injectie waarschijnlijk AstraZeneca zal zijn. Met die cocktail wordt momenteel geëxperimenteerd in Thailand en u kunt waarschijnlijk niet kiezen. Sommigen zeggen dat dat wel eens heel gevaarlijk kan zijn en anderen zien geen gevaar. De tijd zal het leren. Hopelijk in positieve zin.

Hoeveel en hoe vaak u de injecties uiteindelijk nodig zult hebben, weet niemand. Wat we wel weten is, dat het virus door middel van mutaties na vaccinatie onder andere frequent aan de antistoffen weet te ontsnappen. Het is wat ingewikkelder, maar zo zou je het kunnen zien. Bij mensen die Covid hebben gehad, treedt dat niet, of in veel mindere mate op. Ook zijn die waarschijnlijk voor het leven immuun.

Vanwege de vele mutaties van Covid zullen vaccins, net als bij de griep meestal te laat komen. Ook griepvaccins hebben een heel beperkte of geen werking. Gelukkig denken vele virologen, dat covid zich spoedig weer bij de gewone corona virussen zal scharen. Die veroorzaken verkoudheid, net als bijvoorbeeld rhinovirussen.

De vaccins hebben kennelijk niet gedaan wat van ze verwacht werd, of misschien juist ook wel.

Overigens hoort u niet bij diegenen die groot risico lopen.

Over sociale druk gesproken. Springt u ook in de rivier, of voor de trein, als het dorp dat wil?

Vriendelijk groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website