Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Naar aanleiding van een vorige vraag gisteren naar slaapmedicatie heb ik ook een vraag vanwege mijn slaapgedrag, en het ‘s nachts genoodzaakt zijn wakker te zijn.

Ik ben 70 jaar oud, 178 cm hoog, 84 kg zwaar, rook niet, heel af en toe wat alcohol, 4x per week een paar uur fitness. Sinds enkele jaren merk ik op dat ik ‘s avonds bijna niets mag eten anders slaap ik slechts een paar uur. Als ik ‘s morgens gewoon ontbijt, rond 13 uur een warme maaltijd, dan mag ik daarna slechts een lichte avondmaaltijd. Soms neem ik maar een paar stuks fruit.

Draai ik het om en heeft mijn vrouw een heerlijke Thaise maaltijd bereid, of neem ik in de avonduren wat hapjes, nootjes en dergelijke, dan word ik na een maximaal 3 uur slaap wakker, mijn buikstreek voelt zwaar aan en val niet meer in slaap. Overdag slaap ik dan maar enkele uren, maar als dit meerdere per week gebeurt, verdraai ik mijn dag-nachtritme, en ga ik eveneens wat dwalen etc zoals in vorig bericht ook sprake van was.

Ik heb 2 vragen: hoe komt het dat ik in de avonduren geen maaltijden meer verdraag, en bestaat er een medicijn die wat verlichting geeft. Ik kom via internet niet verder dan Buscopan supp.

Alvast veel dank voor uw moeite.

Groet,

A.

******

Beste A,

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die de slaap kunnen verstoren en andere die juist helpen bij het slapen: www.gezondheidsnet.nl/slapen/je-eten-bepaalt-je-slaap

Vermijd suikers en ga eventueel met een beetje honger naar bed. Niet als Holle Bolle Gijs dus.

Vitamine D tekort kan ook wel eens een oorzaak zijn. Slik daarom een tablet Nat D (1.000 IU) na de lunch bijvoorbeeld.

Eet niets meer twee uur voor u naar bed gaat, behalve bij feestjes en partijtjes.

Medicijnen voor deze zeer veel voorkomende kwaal zijn er helaas niet. U kunt hooguit een maagzuurremmer als omeprazol 20 mg (voor het ontbijt) proberen. Helpt die, dan heeft u een misschien maagprobleem.

Meer kan ik er ook niet over zeggen. Ga ook eens Googelen op: “slapeloosheid bij eten ‘s-avonds” Misschien vind u daar iets, wat bij u past

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website