Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik verblijf de grootste tijd van het jaar in Thailand en enkele maanden per jaar in Nederland. Als ik in Thailand ben moet ik ’s nachts altijd een keer of 3 naar de wc. Als ik in Nederland ben heb ik er geen last van, hooguit één keertje per nacht.

Ik let op wat ik drink, kijk altijd naar de kleur van mijn urine. In Thailand waar ik veel meer zweet dan in Nederland drink ik al gauw 3 tot 4 liter water per dag en bij grote inspanning (tuinwerkzaamheden) wel meer. Let er op dat ik na 20:00 uur niet veel meer drink, hooguit mond nat maken. In Nederland daarentegen dwing ik mezelf (middels een flesje dat ik iedere keer bijvul) om toch minimaal anderhalf tot 2 liter water te drinken.

Ik ben 60 jaar, rook en drink niet en gebruik geen medicijnen.
Mijn bloeddruk gemiddeld 130 om 90.
Heb iets overgewicht, mijn BMI ligt rond de 28 (1 meter 78 en 90 kilo)

Heeft u enig idee waardoor dit kan worden veroorzaakt?

Bij voorbaat mijn dank

H.

*****

Beste H,

Om eerlijk te zijn, heb ik nooit over dit verschil nagedacht.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Bijvoorbeeld dat u teveel drinkt in Thailand, of dat u minder zout gebruikt. Het zou interessant zijn, om uw gewicht in Thailand te vergelijken met dat in Nederland. Ook de Natrium en Kalium in uw bloed kunnen een indicatie geven evenals de activiteit van uw prostaat. Eveneens alcoholgebruik kan een rol spelen en voedsel. Veel bananen bijvoorbeeld.

De temperatuur kan hier ook invloed op hebben. Slaapt u met airco?

Hoewel het vervelend is, denk ik, dat zich niet al te veel zorgen moet maken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website