Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ook ik heb een vraag over prostaatproblemen. Leeftijd 70 jaar. Gewicht 87 kg. Bloeddruk gemiddeld 120-80. Via het ziekenhuis kreeg ik voorgeschreven Harnal Orcas voor in de avond en Avodart voor in de morgen. Urineren gaat wat traag maar zonder echte problemen.
Het laatste middel geeft nogal wat bijwerkingen, zoals borstvorming, lichaamshaar wat verdwijnt. De bijsluiter rept ook over verhoogd risico op prostaatkanker.

De specialist deed dat wat lachend af met de opmerking dat vrijwel alle mannen deze vorm van kanker ontwikkelen, maar veelal aan andere oorzaken overlijden…

Graag uw mening over die 2 medicijnen..

Groet,

D.

******

Beste D,

Die specialist heeft gelijk. 70% van de mannen op 80 jarige leeftijd heeft wel enkele kankercellen in de prostaat, maar gaat daar niet aan dood.
Het is hooguit interessant bij obductie.

Harnal Ocas (Tamsulosin) is een alpha-blokker met als bijwerking een verlaagde bloeddruk. Het zou werken, omdat de pisbuis verwijdt wordt. Echt afdoende is dat nooit aangetoond. Het bewijs komt meer uit de praktijk en van de reclame van de producent.

Avodart (Dutasteride) verkleint de prostaat, waardoor er meer ruimte komt voor de afvoer van urine. Avodart heeft als bijwerkingen haargroei en borstvorming. Dat laatste heel langzaam en niet altijd. Het duurt zeker een half jaar voordat het echt effect heeft.

De verhoogde kans op prostaatkanker is ook twijfelachtig. Maakt u zich daar dan ook maar geen zorgen om. Overigens is het voor zeventigjarigen zinloos om de prostaat te controleren, tenzij die problemen geeft.

Heeft u verder geen last van deze medicijnen, dan kunt u ze rustig een lange tijd slikken. Let wel op de bloeddruk. Die kan te laag worden. Dan stoppen met de Tamsulosin (Harnal Ocas) In zes weken afbouwen (elke week een tablet minder).

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website