Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn leeftijd is 64 jaar, ik ben 1.83 cm en weeg 95 kg. Ik neem al jarenlang amlodipine 5mg voor mijn nieren en metoprolol succinaat 50 mg voor mijn hart; ik rook niet en drink hooguit 4 glaasjes wijn per week.

Een jaar of 2 geleden ben ik bij een uroloog geweest in BKK vanwege branderig gevoel bij het plassen; hij constateerde een urinary tract infection en gaf mij een antibiotica kuur die ook daadwerkelijk hielp. Het branderige gevoel bij het plassen kwam echter vorig jaar terug toen ik op vakantie was in Nederland, de uroloog hier liet een MRI scan maken en een prostaat biopsie doen. Hieruit bleek dat ik volgens de TNM classificatie kanker stadium T3 heb en een Gleason score van 4+3=7. Mij werden 2 alternatieven voorgelegd: Radicale prostatectomie of uitwendige bestraling met neo adjuvante hormoontherapie.(abiraterone, enzalutamide)

Ik meen mij te herinneren dat u geen voorstander bent van hormoontherapie die in tal van opzichten lichaam en geest ingrijpend kan veranderen. In principe zou ik dus voor een radicale verwijdering van de prostaat gaan, er werd mij erop gewezen dat er waarschijnlijk ook lymfeklieren verwijderd zouden worden.

Mijn vraag aan u is of u gezien het bovenstaande ook voor verwijdering van de prostaat in plaats van bestraling en hormoontherapie zou adviseren, wat zijn de consequenties van het verwijderen van de aanliggende lymfeklieren en maakt de survival rate nog verschil welke optie men kiest?

Is incontinentie in beide gevallen onoverkomelijk (op langere termijn) of zit er nog een significant verschil tussen deze opties? Zijn er verder nog ernstige bijwerkingen die belangrijk zijn voor een afweging tussen de twee aangeboden varianten van de uroloog/oncoloog?

Bij voorbaat dank voor uw medewerking en advies in deze en met vriendelijke groet,

R.

******

Beste R,

Er is nog een optie. Uitwendige bestraling, gevolgd door brachytherapie (inwendige bestraling). Daar worden de laatste tijd ook successen mee geboekt. Dat is wel afhankelijk van eventuele uitzaaiingen.

In uw geval (T3) zou ik echter kiezen voor radicale prostatectomie. Wel zou ik dat met de uroloog en de oncoloog overleggen.
Het verwijderen van lymfeklieren kan (zeldzaam) stuwing in de benen veroorzaken.

Hormoontherapie zal u inderdaad ingrijpend veranderen.

De survival rate is geheel afhankelijk van de agressiviteit van de aandoening en een prognose geven is heel moeilijk.

Eventuele bijwerkingen van prostatectomie zijn weer afhankelijk van de bekwaamheid van de operateur. Indien de operatie goed is uitgevoerd, dan hoeft er geen incontinentie op te treden. Wordt een Da Vinci gebruikt, dan is dat alleen beter, als de operateur daar zeer veel ervaring mee heeft. Hier een voorlichtingsartikel: www.azdelta.be/

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website