Vraag aan huisarts Maarten: Pijn onder linkervoet

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
18 november 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Hoe gaat het met jou? Ik zie je nog steeds bezig met nuttige adviezen geven aan landgenoten met kwalen. Even over de huid-uitslag die ik op mijn onderbenen had destijds….ik ben 2 jaar geleden gestopt met alle middeltjes maar heb het veelvuldig gewassen en bedekt gehad.

Sinds ik bij Ban Phe (Rayong) dicht bij het strand woon, loop ik vele km’s door het zoute water en ben bijna van de uitslag af. Spijtig genoeg kan ik momenteel door serieuze pijn in mijn linker voet, die strand-lopen door het water niet meer maken.

Zie daar voor bijgevoegd schrijven en foto’s. De pijn voel ik in het voetkussen en geef de plekken met een X op de foto aan.

Ik zie jou reactie tegemoet.

Groet.

R.

p.s. Ik heb meer foto’s als je wilt.

*****

Beste R,

Leuk weer van je te horen. Fijn, dat de uitslag bijna weg is.

De pijn onder je voet noemen we metatarsalgie en komt veel voor als je ouder wordt. De oorzaak is meestal verslapping van bindweefsel en/of verkeerd schoeisel. Overgewicht helpt ook niet.

Aan dat bindweefsel kunnen we niet veel doen. Soms helpt shockwave therapie door de fysiotherapeut. Goed schoeisel is echter een veel betere behandeling. Een goede podoloog zal kunnen helpen en ook een gespecialiseerde schoenmaker. Birckenstock schoenen schijnen te helpen. Ze zorgen er voor dat de druk op de pijnlijke plek vermindert. Verder de voet strekken en goed bewegen zonder belasting. Gewoon in je stoel dus. Koelen wil wel eens tijdelijk verlichting brengen. Ook een elastische sok doet wel eens iets. Niet te strak.

Wat me verder opvalt aan je voeten zijn schimmelnagels en een hele droge huid, waar ook schimmel lijkt zitten. Heb je geen last van die nagels, doe dan niets. De behandeling is namelijk nogal rigoureus. Medicijnen plus in dit geval nagelextractie, iets waar ze hier niet zo handig in zijn.

In Spanje kwamen chirurgen kijken, hoe ik het deed. Verdoving en het juiste gereedschap doen wonderen. De extractie duurde 1 a 2 seconden. Bij kiezen trekken gebruik je een zelfde soort techniek.

Vele artsen snijden de nagels in reepjes en trekken die reepjes er dan uit.Na enkele dagen kun je dan weer zonder verband lopen. De groei van de nieuwe nagel duurt soms wel een jaar. De medicijnen zijn nodig, om het schimmel te doden.

Het gevaar van schimmelnagels en schimmel tussen de tenen, vooral bij diabetes en een slechte bloedsomloop, is, dat er een opening voor bacteriën ontstaat, hetgeen tot ernstige infecties kan leiden.Houd daarom je voeten heel schoon, ook tussen de tenen. Als ze droog zijn gebruik dan miconazol poeder tussen de tenen.

Hier nog een artikeltje over pijn onder de voorvoet. Je kunt bijvoorbeeld ook Naproxen 300 mg (max. 3/dag) slikken, om de ergste pijn te bestrijden. Dat heeft echter bijwerkingen, zoals maaglijden, waar je dan ook wel pillen voor kunt slikken. Dat is dus een manier om gemedicaliseerd te raken, iets wat je moet voorkomen, als dat kan.

mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/110029-een-stekende-pijn-onder-de-bal-van-de-voet-bij-elke-stap.html

Onder metatarsalgie en pijn onder de voorvoet kun je honderden artikelen vinden op Google. Pas echter op voor kwakzalvers, zoals acupuncturisten

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website