Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb probleem met mijn rechter onderbeen, begint aan het knie tot de voet voor 90% wanneer ik rust, dus slaap. Overdag ben ik zeer actief en dan voel ik de pijn ook minder. Nu heb ik op internet gelezen dat het door slechte doorbloeding komt. Het bloed van het hart wordt naar beneden gepompt maar op de terugweg is er een blokkade. Ik hoop van niet. Dit is een dure aangelegenheid en als AOW’er niet te betalen.

Nu zeggen ze ook je moet niet roken (ik ben niet-roker) en je bloeddruk is misschien te hoog. Ook niet mijn bloeddruk is uitstekend en ik meet dit elke ochtend tussen de 115/65/76 en soms 131/72/81.

Tevens wordt ook nog gezegd meer beweging, sporten. Ik loop elke ochtend mijn 7,5 km dus dit is volgens mij ook goed. Mijn vraag is zou het ook reuma kunnen zijn gezien ik het been warm houdt door 2 paar lange sokken nachts een beetje masseer en de pijn wordt dan minder.

Mijn tweede vraag is kun je met een MRI scan de bloedsomloop zien?

Ik ben benieuwd naar uw reactie en al vast bedankt voor het lezen van mijn klachten. (Ik wordt 79 over 3 maanden)

Met vriendelijke groeten,

J.

******

Beste J,

Met een Angio MRI (Magnetic resonance angiography) kun je de bloedsomloop zien. Of er echter veel gedaan kan worden in uw geval, betwijfel ik.

Warmte kan inderdaad een beetje helpen en masseren ook. Eventueel is een goed passende steunkous ook een optie.

Is uw onderbeen gezwollen ‘s-avonds? Ziet u striemen van uw sokken?

Tijdens het lopen zet u de spierpomp in werking, die het bloed naar boven stuwt. Bij jonge benen zijn er dan kleppen, die de het terugstromen verhinderen. Die pomp kunt u ook in werking stellen door op uw tenen te gaan staan en dan op en neer te gaan op uw voeten. Zie plaatje.

Als u ‘s-nachts uw benen wat hoger legt dan het hart, zult u waarschijnlijk ook minder last hebben. Kussen onder voeteneinde van de matras of klossen onder het bed.

Probeer dat eerst maar eens. Momenteel lijkt het beter ziekenhuizen etc. links te laten liggen, tenzij het niet anders kan.

Rheuma lijkt me niet erg waarschijnlijk.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website