Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik las op Thailandblog weer een vraag/antwoord aan/van arts Maarten Vasbinder betreffende prostaat probleem. Over dit onderwerp kom ik regelmatig op dit blog vragen tegen van landgenoten en daarom is het wellicht nuttig om over een nieuwe test te berichten waarvan ik deze maand in de Nederlandse pers het volgende las, mede omdat PSA niet altijd duidt op kanker maar soms ook wijst op een vergroting of ontsteking.

Sinds kort is schijnt er ook een z.g. SelectMDx-test te zijn, een urinetest die de aanwezigheid van kwaadaardige prostaatkankercellen aantoont. Meer info op patiëntenplatform “prostatebiomarker.org”.

Groet,

H.

*****

Beste H.

Inmiddels zijn er reeds meer dan een dozijn nieuwe testen voor prostaatkanker, die allemaal hun nut nog moeten bewijzen bij grote groepen patiënten. De SelectMdx test is nuttig bij biopsies. Door deze test kan voorkomen worden dat biopsies steeds herhaald worden, als er het vermoeden bestaat, dat er ondanks een negatieve uitkomst bij de biopsie, toch kanker aanwezig is.

De test heeft een negatief voorspellende waarde van 90%, hetgeen wil zeggen dat in 90% van de gevallen wordt aangetoond dat er geen prostaatkanker is, wanneer die er ook niet is. De positief voorspellende waarde is echter maar 28%, oftewel prostaatkanker wordt slechts in 28% van de gevallen aangetoond, waar wel kanker aanwezig is. De test bestaat al enkele jaren en het momenteel wordt er onderzoek gedaan bij 1.000 patiënten met een negatief biopsie resultaat. De bedoeling is het resultaat van een tweede biopt te bepalen. Er is geen controle groep in dit onderzoek en dat is jammer. De controle groep zou kunnen bestaan uit een groep patiënten met bekend pathologisch resultaat, wel of geen kanker. Dat resultaat mag alleen niet bekend zijn bij de onderzoekers. www.medscape.com/viewarticle/828845

De test is een begin, maar nog steeds geen panacee. Wie 99% veilig wil zijn, kan het beste zijn prostaat voor het 40ste jaar laten verwijderen. Lijkt me ook geen pretje.

Bij ouderen is al dat getest in het algemeen niet nodig. Daar is nog nooit enig voordeel van aangetoond, behalve in individuele gevallen.

Momenteel is het zo, dat in overleg met de arts wordt besloten wel of niet te testen, omdat er geen echte consensus is. Ook in het geval van kanker wordt vaak niet geopereerd, maar afgewacht of het wel zo’n vaart gaat lopen.

Momenteel wordt de meest geavanceerde behandeling bij beginnende prostaatkanker in Israel gegeven. In andere landen wordt daar nu een voorzichtig begin mee gemaakt. Voor wie daar meer over wil weten: www.timesofisrael.com/weizmann-developed-drug-cures-prostate-cancer-in-90-minutes-studies-show/ Of deze therapie ook al in Thailand wordt gegeven, is mijn niet bekend.

Al met al, zeker bij de hier wonende falangs, lijkt er geen reden om nu allemaal de prostaat te laten testen, gezien velen de 70 jaar al zijn gepasseerd.

Wel nuttig is een jaarlijkse test van de ontlasting, een FIT (Fecal immunochemical test). Colorectaal kanker komt juist veel voor boven de 70.

Groet,

Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website