Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn leeftijd is 73. Ik weeg: 110kg en ik ben 189 cm. Ik drink regelmatig een biertje. Ik rook een paar shaggies per dag. De laatste tijd heb ik nauwelijks meer energie. Ik liep voorheen elke ochtend n kilometer of 7. Nu ben ik blij als ik er 3 haal.

Ik slik medicijnen tegen suiker(mijn suiker zit meestal iets boven normaal) Gluco 500. Ik slik verder simvastatin 20 mg, losartan 50mg, atenolol 50 mg, amiloride 5 mg, amlodipine 5 mg en lorezapan 1 mg, een slaappil.

Ik realiseerde me sinds kort dat de meeste medicatie die slik gerelateerd zijn aan hoge bloeddruk. Ik heb de indruk dat de dokter hier medicijn op medicijn gaf om bijwerking van de een te compenseren met een ander medicijn. Ik heb het vermoeden dat mijn conditie door dit bizarre medicijngebruik danig achteruit is gegaan. U begrijpt dat gezien de medicatie mijn bloeddruk bijzonder laag is (125/75).  Ik slaap ook niet best. Die Lorezapan helpt nauwelijks en ik gebruik het al 3 maanden

Ik zou graag uw advies hebben over mijn medicijngebruik.

Bij voorbaat dank voor uw reactie en advies.

Met vriendelijke groet,

Paul


Beste P,
Om met de medicijnen te beginnen, Gluco 500 mee doorgaan. Met Simvastatin 20 kunt u stoppen.
 • Losartan 50 is voor de bloeddruk.
 • Atenolol 50, is om uw polsslag niet te snel te maken. Verlaagt tevens de bloeddruk.
 • Amiloride 5 is om vocht af te drijven. Verlaagt ook de bloeddruk
 • Amlodipine, is een vaatverwijder, verlaagt de bloeddruk. Bijwerking onder andere vochtophoping.
Daarbij komt dat u zo’n 20 kg overgewicht heeft. Die moet u altijd meetorsen. Uw bloeddruk is niet te laag, maar mag best hoger. 150/90 is oke. U kunt proberen de amlodipine ter stoppen en later misschien de amiloride.
Wel raad ik u dringend aan, eerst een cardioloog raadplegen, aangezien er best eens een hartprobleem zou kunnen zijn. Die zal ook een lab. aanvragen. 
Uit uw gegevens kan ik verder niet veel opmaken. Hebt u dikke enkels, loopt u hard, of is het meer wandelen?
Hoe hoog is uw suiker? enz.
Met vriendelijke groet,
Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website