Vraag aan huisarts Maarten: Nachtelijke tinteltenen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
25 april 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Algemene info: man, 83 jaar, 80 kg, rook en drink niet, heb in 2012 een stent gekregen. Gebruik pantoprazol 20mg, telmisartan 20mg, atorvatastine 40mg en carbasalaatcalcium 100 mg; daarnaast finasteride 5mg. furosemide 20mg (‘plaspillen’). Verder multivitamine-, glucosamine- en magnesiumsupplementen.

Ik heb van kindsbeen slechte voeten en loop dan ook weinig.

Mijn klacht:

Als ik naar bed ga, gaan mijn tenen aan de bovenkant tintelen. Dat is hinderlijk en maakt dat ik pas na uren in slaap val. Een kussen onder het voeteneinde helpt niet. De tinteling neemt laat af; in de nanacht heb ik er geen last van. Massage met creme helpt soms; de pijn komt soms ook op na douchen, als mijn voeten nog nat zijn. Ik heb gelezen dat vitamine B6 dit als (zeldzaam) bijverschijnsel heeft. Ik heb dit indertijd een cardioloog voorgelegd; die reageerde verbaasd en had geen remedie. Ik vermoed dat het hart onvoldoende pompt als ik lig, en multivitamine zonder B6 zijn niet te krijgen. Hebt u een suggestie?

******

Beste H

Ten eerste, spoel die atorvastatine maar als eerste door het toilet. Wie weet helpt dat wel.

Het tintelen kan inderdaad veroorzaakt door een circulatieprobleem, maar ook door een tarsaal tunnel probleem. www.bewegenzonderpijn.com/tarsaal-tunnel-syndroom/ Een tarsaal tunnel syndroom is te vergelijken met een carpaal tunnel syndroom, dat veel meer voorkomt.

U heeft me niet geschreven, of u ook dikke voeten heeft.

Het ontstaat doordat een ligament een zenuw afklemt. Dit kan met een EMG (elektromyogram) worden vastgesteld. Ook kan de tinteling ontstaan door een vorm van neuropathie, die je ook vaak ziet bij vaatlijden en diabetes. Vitamine B6 is inderdaad ook een mogelijkheid. U kunt er gewoon een tijdje stoppen met al die supplementen, die meestal niet nodig zijn.

U kunt ook een tekort aan B12 hebben.

Uw informatie is nogal summier. Bloeddruk, lengte

Mijn tweede advies is, uw suiker te laten controleren.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website