Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Daar ben ik weer met een vraag over de prostaat. Ik heb net gelezen de vraag van de heer “D” en u antwoord was onder andere: “Op uw leeftijd 70+ is het zinloos om uw prostaat te laten controleren”.

Ik ben zelf 78 en was net van plan om een PSI test te laten doen en indien de waarde hoog is dan een MRI scan (wat wel duur is).

Last heb ik alleen maar bij het begin van plassen. Ik moet soms 6/7 seconden wachten maar dan vloeit het normaal. Laatste test was 2 jaar geleden 8.65 volgens de doctor te hoog. Maar gezien ik verder geen last heb heb ik ook niets verder gedaan.Ik zou graag uw mening willen weten.

Alvast bedankt voor uw moeite.

Met vriendelijke groet,

J.

******

Beste J,

Agressieve prostaatkanker is een levensbedreigende aandoening, waarvoor eigenlijk nog geen afdoende behandeling bestaat. Wel is het de reden, dat vele mannen worden mishandeld, omdat men een afwijking in de prostaat vindt, die meestal niet uitgroeit tot een bedreigende kanker.
Zeker op uw leeftijd zou ik niets doen, tenzij u ernstige klachten heeft. Enkele seconden wachten, voordat u kunt plassen, hoort daar niet bij.
Hoe ouder men wordt, hoe groter de prostaat en hoe hoger de PSA.

Alle adviezen zijn gebaseerd op statistiek en niet op individuele uitzonderingen.

Enkele getallen: Om 1 dode door prostaatkanker in 9 jaar te voorkomen, moeten 1410 mannen gescreend worden en 48 behandeld.
Dat wil zeggen, dat er honderden biopsies worden gedaan op gezonde mannen en dat er 47 van de 48 zonder echte noodzaak behandeld worden.

Een extra overleving van enkele maanden, beschouw ik niet als een succesvolle behandeling, maar als enkele maanden langer ellende. Zowel behandeling als screening, waaronder biopsies, hebben veel bijwerkingen, zoals infectie, incontinentie, impotentie en zelfs dood.

MRI heeft een verbetering gebracht, maar gaat ook gepaard met veel verkeerde diagnoses.

Zelf zou ik iets ondernemen in uw positie. Laat u niet ziek maken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website