Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man, 63 jaar, 1.80 m en 74 kg. Ben een matige drinker en een non-smoker en slik 15 mg Meloxicam i.v.m. artritis psoriatica. Daarnaast 1000 iU D3 en 45mcg K2 aan supplement.

Ik kom uit een gezin van 6 kinderen, 5 jongens en 1 meisje, waarvan ik de jongste ben. Mijn drie oudste broers, 84 jaar, 82 jaar en 76 jaar hebben prostaatkanker en ik zal waarschijnlijk ook prostaatkanker ontwikkelen vanwege hun prostaatkanker.

Nu is in NL het traject voor de diagnose enigszins duidelijk maar in Thailand is mij niet bekend hoe ik mij kan laten onderzoeken daarvoor?

Graag uw advies over hoe zo’n onderzoek eruit kan komen te zien in Thailand en waar ik op moet letten?

Dank voor uw tijd.

Groet,

H.

*****

Beste H,

Rond de 80 jaar heeft 95% van de mannen prostaatkanker. Behandelen heeft dan eigenlijk geen zin meer, omdat het leven door behandeling niet verlengd wordt, maar wel een stuk onaangenamer.

Uw broers zullen dan ook waarschijnlijk niet aan, maar met prostaatkanker sterven en voor u is die kans net zo groot.
Ik begrijp de zorgen die u zich maakt. Laat uw PSA bepalen en jaarlijks herhalen tot uw 70ste. Is die te hoog, vraag dan om een MRI van de prostaat. Loopt dat allemaal goed af, dan hoeft u zich niet meer zorgen te maken dan de gemiddelde man.

Helaas zijn er nog altijd artsen, die elke te hoge PSA aanpakken, om de patiënt angst aan te jagen en aan te dringen op biopsies, operaties, hormoonbehandeling enz. Laat u in dat geval heel goed voorlichten.

Een heel nuttig boek over de prostaat is dat van Richard J. Ablin: “The Great Prostate Hoax” uit 2014. Sindsdien is er eigenlijk niets veranderd op de MRI na misschien. Ablin is de ontdekker van het PSA.

Mocht u nog meer vragen hebben, laat het dan weten.

Met vriendelijke groet,

Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Rating: 4.37/5. From 19 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website