Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 65 woon sinds 2004 in Thailand. Getrouwd, stressvolle periode gehad, en een 4 bypass in 2015. Kreeg te horen dat ik 3 maal daags, naast andere bekende middelen een plaspil zou moeten innemen voor de rest of my life. Dit heb ik niet altijd nagekomen, en (men zegt!) als gevolg daarvan in 2017 een longembolie (nam tuam phot) opgelopen, was op het nippertje dat ik het overleefde.

Drie dagen geleden weer opgenomen via emergency met dezelfde (mildere) diagnose na een x-ray uitslag. Twee dagen op een bed gezeten. geen infuus, geen extra medicatie, mocht na een tweede x-ray weer naar huis, met medicatie voor mijn maag problemen die ik absoluut NIET heb. Verbaasde apotheek, verbaasde collega doktoren, maar wel onderhand (weliswaar minder heftig) ademhalingsproblemen, bij de minste geringste inspanning.

Leeftijd 65, gewicht 108 kg, 1,82 lang. Medicatie:

 • Lipitor/platogrix
 • vastarel
 • alprazolam (o.25) 2
 • careten
 • Tramadol ( ongeval gerelateerd) 50.mg 3 maal daags 1
 • dominex……domperidone
 • simethicone

Mijn vraag is kort, zijn deze maag gerelateerde medicijnen relatief? En zou u mij aanraden een third opinion aan te vragen? Ik vind het zeer vreemd dat ik eigenlijk geen enkele behandeling heb ontvangen maar zo maar naar huis kon, angst gevoelens overheersen bij de memory van 2017.

Groet,

H.


Beste Henk,

Een beetje onduidelijk verhaal. Ik twijfel aan de diagnose longembolie en denk eerder aan longoedeem (vocht in de longen). Dat kan onder andere optreden bij longhypertensie. (PAH)

Een longembolie is op een simpele röntgenfoto bijna niet vast te stellen en een mildere vorm al helemaal niet. Vocht daarentegen zie je direct en hoor je direct.

Welke plaspillen moest je slikken? Hoe zijn de doseringen van de ander pillen?
Waarom je Vastarel (trimetazididne) moet slikken na 4 bypasses is mij ook niet helemaal duidelijk, tenzij de operatie mislukt is, of niet uitgevoerd is.

De middelen voor je maag zijn overbodig. Bovendien zijn er veel betere middelen.
Je gewicht is te hoog en het zou me niet verbazen als een deel daarvan vocht is. Heb je wel eens dikke voeten?
Wat uitgebreidere informatie zou helpen een beter advies te geven. Waarom de bypasses? Bloeddruk. Roken. Alcohol. etc.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


Beste Dr Maarten

Even voor de goede orde ik heb gemerkt dat ik de laatste 6 maanden regelmatig last krijg van ‘blanks’ oftewel niet definieerbare gaten in mijn memory, maar dat terzijde. Allereerst veel dank voor uw reactie en uiteraard gaat het hier om een longoedeem, een die me 2 jaar geleden bijna het leven kostte, net op tijd in het staats ziekenhuis, 9 dagen ICU een week recupereren. NU beginnende vorm van vocht achter/in de longen vastgesteld afgelopen zondag.

Verplichte opname, maar geen enkele follow up iets wat hier in NongKhai zeldzaam is ik heb over het algemeen goede ervaringen met general hospital nongKhai. Na een nieuwe x-ray kon ik vertrekken, maar moet 16 september weer terugkomen. Heb nog steeds ademhalingsproblemen.

Ik rook en drink niet, alcohol geen druppel 15 jaar, roken onmiddellijk gestopt na bypass. Overgewicht, ja zou normaal rond de 90 moeten zitten.

Oorzaak bypass: multiculturele huwelijk (Laos) autistische zoon (nu 15) en zakelijke beslissingen die mij zwaar hebben getroffen.

Dan de follow up in Khon Kaen waar de bypass heeft plaats gevonden. Eerste jaar no problem, de SR cardioloog was aanspreekpunt, echter na een jaar (2016), ging hij met pensioen en kreeg ik te maken met aankomende artsen , meestal allemaal met een eigen ego en slechte communicatie. Ik spreek redelijk Thai, maar kom te kort op medisch specialistisch gebied.

2017: Na 5 jaar iedere 3 maanden PSA te hebben getest een TURP en een aantal biopsies werd er een milde vorm van prostaatkanker vast gesteld. Inmiddels bestraald ook in KKU (Srinagarind), maar erectieproblemen overgehouden, bijzonder frustrerend.

28 november 2017:  longoedeem. Kwam nog net op de trauma afdeling, absolute nachtmerrie. Goed verlopen, maar dan de kwade genius pil voor mij in dit verhaal. Plaspillen. Ik werd verwacht 3 maal daags 1 pil te slikken, droogde helemaal uit en kon eigenlijk geen stap meer doen zonder te moeten urineren. Na overleg in Khon Kaen terug gebracht naar 1 keer per dag en weinig vocht innemen. Blijkt toch niet te werken. Waarom dit medicijn wel of niet, kan niet besproken worden. Thaise artsen niet 1 uitgezonderd in MIJN ervaring stellen het NIET op prijs vragen te stellen, doe ik toch en dat brengt eveneens spanningen op, of soms zelfs conflict.

Lijst van medicatie vanuit khon Kaen:

 • Atorvastatin Sandoz 40 mg 1 tablet s’avons na maaltijd
 • Careten 6.25 mg 1/2 tablet s’morgens en s’avonds na maaltijd
 • Clopidogrel 75 mg 1 tablet s’morgens na maaltijd
 • Vastarel 35 mg 1 tablet s’morgens en 1 tablet s’avonds na maaltijd
 • Alprazolam 0.5 mg zo nodig voor het slapen gaan (vaak slapeloosheid) (niet overdag)
 • Furosemide 40 mg…….3 maal daags 1 tablet

Iedere 3 maanden bloedtests voor zowel prostaat als hart issue. Prostaat nu 1.3 psa. bloedwaarden normaal.

Groet,

H.


Beste H.

U heeft wel het één en ander meegemaakt.
Mijn eerste advies is inderdaad, een andere arts raadplegen.

Laat u eventueel testen op longhypertensie (PAH). Dat kan namelijk het vocht in je longen veroorzaken.
Longhypertensie kan ontstaan als de rechter hartkamer is vergroot.

Is er sprake van PAH, dan moet de medicatie essentieel worden gewijzigd. U zou dan bijvoorbeeld Tadalafil (Cialis) voorgeschreven kunnen krijgen.
PAH is vrij zeldzaam en zal dus niet het eerste zijn, waar ze naar kijken.

Ook de linker hartkamer kan zijn vergroot en dat kan kortademigheid veroorzaken. Komt heel veel voor en kan vele oorzaken hebben, zoals hoge bloeddruk en klepproblemen.
Klepproblemen kunnen worden vastgesteld met een echocardiogram en een virtuoos met de stethoscoop kan ze ook vaak horen.
De hartcontouren kunnen op een simpele thoraxfoto gezien worden en met een CT-scan kan men het hele hart bekijken.
De vaten kan men goed zien met catheterisatie.

Wat uw medicatie betreft zou u van Caraten (Cardivolol) over kunnen stappen op Nebilet (Nebivolol). Dat laatste verwijdt de vaten niet.
Ook de Vastarel (Trimetazidine) klinkt me een beetje obsoleet in de oren. Dat is een middel voor Angina Pectoris.
3×40 mg Seguril per dag lijkt wat veel en blijkt bovendien niet voldoende te werken. U zou het eventueel kunnen combineren met Spironolactone. Dat is bovendien goed voor het elektrolyten (K en Na) evenwicht.

Naar mijn mening is een volledig hartonderzoek, inclusief catheterisatie echter noodzakelijk. Medicatiewijzigingen, of andere therapie kunnen aan de hand van de resultaten daarvan worden doorgevoerd.
Makkelijk zal het niet zijn. Veel hangt af van de arts.

Sterkte en succes,

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website