Maarten Vasbinder woonde voorheen in de Isaan maar inmiddels weer in Spanje. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben nu twee maal in het ziekenhuis geweest, afdeling Endocrinologie, wegens mijn extreme zweetaanvallen waar wij al eens eerder contact over gehad hebben. De dokter wilde kijken of het iets met hormonen van doen heeft en heeft mij getest op vier verschillende hormonen en ik val overal nog net binnen de marges.

De laatste keer heeft zij mijn bloeddruk medicijn gewisseld met Exforge HCT [10 / 160 / 12.5 mg] Het was daarvoor Metoprolol en Enaril. Vanaf dag 2 ben ik moe, futloos en bij opstaan uit de stoel heb ik last van duizeligheid [minder dan 10 seconden] Bloeddruk 165/95 pulse 75. Twee dagen later bloeddruk 142/88 pulse 88. Diezelfde dag een uurtje gefietst, dat doe ik wel vaker, maar werd vlak bij huis licht in mijn hoofd en voelde me niet goed. Laatste paar honderd meter gelopen, thuis meteen bloeddruk gemeten, 84/66 pulse 118 En tien minuten later 110/64 pulse 112.

Ik heb nooit problemen gehad met plassen of de hoeveelheid daarvan. In het Exforge HCT zit waarschijnlijk een plasmiddel want ik moet in de nacht om de twee uur naar het toilet. Ik heb sindsdien een irritant gevoel in het topje van de penis, net onder de opening, een gevoel tussen lichte jeuk en lichte gevoeligheid, wat iets heviger wordt tijdens het ophouden van de urine en het daarna uitplassen.

Mijn bloeddruk is de laatste tien dagen perfect gemiddeld 130/80 wel een pulse van rond de 90, was altijd in de 60. Over 10 dagen moet in weer terug naar het ziekenhuis… al met al voel ik me niet prettig…

Jou mening hierin wordt zeer gewaardeerd.

Groeten,

J.


Beste J,

Je bloeddruk is nu te laag. Amlodipine, of Valsartan alleen lijkt me wel genoeg.

HCT is inderdaad een diureticum. Iets wat je ‘s-morgens zou moeten slikken. De ander twee ‘s-avonds.

Doordat je abrupt bent gestopt met de metoprolol is je pols te hoog. Dat moet je heel langzaam afbouwen. Begin weer met de metoprolol en laat de Valsartan liggen.

Probeer wat af te vallen en laat een stollingsonderzoek doen inclusief D-Dimer en fibrinogen.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website