Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 57 jaar weeg om en nabij de 80 kg ben 168 cm groot. Ik gebruik al enige jaren medicatie voor mijn trage schildklier eerst euthyrox en later thyrox vanuit Nederland. Ik heb hier in het staatsziekenhuis mijn waardes opnieuw laten onderzoeken omdat ik mijn medicatie hier niet kon krijgen dit was in mei dit jaar. Nu gebruik ik Thyrosit sinds die tijd (100 microgram) en de waardes zijn redelijk goed en stabiel.

Twee jaar geleden was bij een jaarlijkse controle in Nederland mijn waarde veel te hoog. Dit om aan te geven dat die waarde bij mij nogal eens willen springen. Nu gebruik ik sinds eind september daarnaast ook nog eens bloeddrukverlager namelijk Enalapril malaete 5 mg.

Nu na ongeveer drie weken dit medicijn gebruikt te hebben zweet ik eigenlijk constant en erg veel met name het hoofd en rug. Ik vraag me dus eigenlijk af of dit inderdaad door dit medicijn kan komen, en of het niet beter is om een ander medicijn te gebruiken?

Vriendelijke groet,

G.

*****

Beste G,

Enalapril heeft voor zover bekend geen interacties met schildklierhormoon. Te veel schildklierhormoon kan onder andere hartkloppingen en hoge bloeddruk veroorzaken. Ook zweten.

Uw waardes springen, omdat u niet goed bent ingesteld. Als men ouder wordt, kan vaak de hoeveelheid schildklierhormoon verlaagd worden.
Mijn advies is om nogmaals uw schildklierhormoon te laten meten. FT4 met name.

Laat ook uw leverwaarden nakijken en kalium, natrium.

Een ander bloeddrukverlagend middel kan ik niet zomaar aanraden vanwege de summiere gegevens.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website