Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben man, 57 jaar oud, 1m72, 65 kg, niet-roker, alcohol max 1 of 2 units/dag. “Prehistorie” : – hoge cholesterol (>10 jaar), neem nu dagelijks 40mg Bestatin.

Ik heb een vraag over mijn huidige cholesterolmedicatie. Heb al hoge (totale) cholesterol sinds mijn 30-35 jaar… waarde toen al rond 330, ook hoge triglyceriden. Rond 45 jaar gestart met statines, Simvastatine, en (totale) cholesterol gezakt naar 190 of zo. Neem wel dagelijks 40 mg statines.

Recent hebt u mij verteld eventueel te stoppen met cholesterolmedicatie (nu 40 mg) Bestatin in Thailand, geen nevenwerkingen, maar u zei misschien mede-oorzaak van diabetes. Waardes voor HDL en LDL binnen grenswaardes. Ook triglyceriden normaal.

Ik ben er niet op tegen, heb ook het boek “Cholesterolmythe” gelezen, en ook dat momenteel andere parameters gelden voor gezondheid (bijv. “Klein LDL” zou “gevaarlijk zijn, maar die test doen ze in Thailand niet).

Zal mijn (totale) cholesterol niet sterk stijgen als ik stop met Bestatin ? Mijn Thaise dokter zal bijna zeker tegen zijn. Zijn er andere waardes waar ik op moet gaan letten ?

Heb paar jaar geleden eens zelf dosis verlaagd van 40mg naar 20mg (pillen bijna op), en mijn (totale) cholesterol was toen gestegen naar 240. HDL en LDL weet ik niet meer.

Met vriendelijke groet,

E.

*****

Beste E,

Bij heel hoog cholesterol is waarschijnlijk het middel beter dan de kwaal. 330 is inderdaad aan de hoge kant. In dat geval gewoon blijven slikken.

Met klein LDL bedoelt u waarschijnlijk VLDL. Die test wordt ook in Thailand gedaan en zeker in de grotere centra.

In de toekomst is het misschien verstandig om ook levertesten te doen. SGOT, SGPT, en GGT. Ook LDH geeft wel eens extra informatie.

Laat de rest aan uw dokter over.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website