Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 67 jaar en ben in een goede lichamelijke conditie. N.a.v. de vraag aan huisarts Maarten van 23-mrt-2020 betreffende de pneumokokken vaccinatie ter preventie tegen (de gevolgen van) het Coronavirus, ben ik op 24-mrt-2020 naar het Bangkok Hospital Pattaya geweest voor een Pneumovax 23 vaccinatie.

Van te voren via de telefoon te horen gekregen dat deze vaccinatie mogelijk was en dat Pneumovax 23 op voorraad was. Bij de receptie van het BHP duidelijk gevraagd om een Pneumovax 23 vaccinatie. Echter bij het toedienen van de vaccinatie is het (duurdere) Prevnar 13 vaccin toegediend. Tijdens het zeer korte voorafgaande doktersbezoek (ongeveer 20 seconden) is mij dat niet verteld.

Gisteren was uw advies op de vraag of vaccinatie zinvol is: “wel doen, als ze pneumovax 23 aanbieden”.
Mijn vraag: wat nu als Prevnar 13 is toegediend? Is dit eveneens zinvol of is het beter om alsnog ook een Pneumovax 23 vaccinatie te halen?

P.S. Na mijn beklag is de rekening van 6000 Baht voor de Prevnar 13 vaccinatie verlaagd naar 3300 Baht.

Groet,

G.

*****

Best G,

Prevnar wordt meestal gebruikt voor kinderen onder de twee jaar. Het heeft gelukkig ook effect bij ouderen.

Het is zeker zinvol nog een pneumovax 23 injectie te halen, maar wacht daar minmaal een half jaar mee. Zoals ik al zei, het beschermt tegen bepaalde complicaties bij griep en het het Corona virus. Het beschermt niet tegen het virus zelf.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website