Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Je hebt me eergisteren laten schrikken. Ik lees altijd dat jij zegt dat statines alleen goed zijn voor de fabrikant. Maar eergisteren zeg je dat hereditaire patiënten ze wel moeten gebruiken. Moeilijk woord trouwens, ik moest het opzoeken.

Mijn situatie: 69 jaar 96 kilo, drink ieder dag 2 of 3 flessen bier.

Heb verleden jaar voor het laatst in Nederland de cholesterol test gedaan zal straks de uitslagen mailen. Ik woon sinds januari dit jaar in Thailand en neem alleen mijn statine van 80 mg als ik vet gegeten heb. Kan ik hiermee doorgaan of moet ik ze weer iedere dag gaan nemen?

P.S. Van de praktijk-onderteuning in NL hoorde ik dat iedere dag rauwe havermout eten ook het cholesterol omlaag brengt?

Groet,

J.

******

Beste J,
Nu laat u mij ook schrikken. Kennelijk ben ik niet duidelijk geweest.
Er zijn families waar extreem hoge waarden van cholesterol voorkomen. Vaak kunnen die met statines niet worden gereguleerd en dan moet als het ware het bloed worden gezeefd. Dat heet cholesterol apheresis, iets wat maar in enkele centra wordt gedaan. Het is te vergelijken met dialyse. Bij deze patiënten komen waardes tot in de 30 mmol/l (1160 mg/dl) voor. Het bloed is dan een soort modder geworden.
Cholesterol wordt door de lever gemaakt en is een essentiële stof in ons lichaam voor onder andere het zenuwstelsel en hormonen. Zonder cholesterol is het leven niet mogelijk.
Cholesterol in voedsel kunnen we niet opnemen, simpelweg omdat de moleculen te groot zijn, om de wand van de bloedvaten te passeren. Dit basiskennis die bij de meeste artsen niet bekend is.
Cholesterol beschadigt de wand van bloedvaten onder invloed van cytokines en interleukines, die monocyten activeren, die het cholesterol opeten en doen neerslaan. Een vrij ingewikkeld proces. Hier is sprake van een ontstekingsreactie ontstaan door activering van bepaalde genen, onder andere onder invloed van stress. Zie ook: https://youtu.be/5cZ2ENH74Bo
Gezien uw waarden, hoeft u geen statines te nemen. Zonder statines leeft u geen dag korter. Misschien kunt u wat aan uw gewicht doen. Dat zet meer zoden aan de dijk.
Vriendelijke groet,
Dr. Maarten
Rating: 4.33/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website