Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Met interesse lees ik op Thailandblog uw adviezen en raadgevingen m.b.t. medicatie. Ik heb in deze ook een vraag aan u. Over mijzelf: Ik ben een man van (bijna) 76 jaar, rook niet, drink nauwelijks, geen overgewicht. Mijn gezondheid is niet al te best: ik heb CLL, diabetes type 2 (geen insuline), en sinds september vorig jaar is bij mij bronchiëctasieën geconstateerd, waarvoor ik in het ziekenhuis en later thuis uitgebreide anti-bacteriële infusen gehad heb. Ik kreeg desondanks van mijn longarts toestemming om 4 maanden te overwinteren in Thailand. Zij gaf mij een noodkuur ciprofloxacine 500mg mee voor 7 dagen, voor het geval ik klachten zou krijgen. Ook moest 3 keer per week Azitromycine slikken.

Half januari kreeg ik veelvuldig productieve hoestbuien en koorts, geen eetlust, en ik heb in overleg de kuur genomen. Het resultaat was boven verwachting: al vanaf de eerste dag, geen koorts meer en nauwelijks nog hoesten en ik voelde me stukken beter. Omdat ik eind maart in principe terug zou gaan naar Nederland, heb ik hier in Chiang Mai een kuur ciprofloxacine gekocht om er zeker van te zijn dat ik koortsvrij op het vliegveld zou arriveren.De vlucht was helaas gecanceld, dus ik besloot om toch maar een poosje hier te blijven. Bovendien heb ik hier de goede zorgen van mijn Thaise vrouw.

Mijn vraag is nu: hoe vaak en hoe lang mag men ciprofloxacine gebruiken? Of is het beter te hoesten en het zodoende het sputum te verwijderen? Mijn longarts en mijn huisarts zijn er een beetje vaag over.

Graag uw mening in deze.

Met vriendelijke groet,

H.

******

Beste H,

Een goede vraag. Ciprofloxazine heeft nogal wat bijwerkingen, maar in uw geval is de kwaal erg genoeg, om het toch maar te slikken. Bovendien heeft niet iedereen last van die bijwerkingen. Gewoon nemen dus, omdat het goed helpt.

Zorg ook, dat u Azythromicin in huis heeft in het geval van een exacerbatie (verergering van klachten).

Mocht u schimmelklachten krijgen, dan is daar ook wel wat voor.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website